Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_08-09.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Срс _______________

Загальна кількість балів ____________________

Оцінка за традиційною 4-х бальною шкалою __________________

Конвертовані бали ________________

Підпис викладача ________________

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 4. Псоріаз. Червоний плоский лишай

Тема 8. Червоний плоский лишай

Тема 9. Псоріаз

Ситуаційні задачі підсумкового контролю. Етап 3.

Задача 1. У хворої після перенесеного отиту з’явився висип на слизовій рота. Об’єктивно: на щоках, піднебінні смугоподібні бляшки білувато опалового кольору, на згинальній поверхні передпліч поодинокі синюшно-червоного кольору папули з пупкоподібним вдавленням у центрі.

  1. Який діагноз можна встановити та на підставі чого?

  2. З проявами яких захворювань необхідно диференціювати ці ураження і як?

  3. Які особливості є у тактиці курації цієї хворої?

  4. Який з препаратів є найбільш ефективним для лікування ЧПЛ на слизовій порожнині рота?

Задача 2. Хворий 46 років звернувся до лікаря зі скаргами на висипку. Хворіє понад 10 років, рецидиви у зимовий період, в анамнезі – цукровий діабет. Об’єктивно: на ділянках спини, живота, на згинальних поверхнях кінцівок різних розмірів папули, вкриті білими лусочками, навколо більшості елементів є депігментація.

  1. Який найбільш вірогідний характер цього захворювання?

  2. Що необхідно ще уточнити у анамнезі хворого?

  3. Який симптом доцільно відтворити для визначення патоморфологічного характеру цих уражень?

Задача 3. У чоловіка 45 років після протезування зубів на слизовій оболонці порожнини рота з’явилися блідо-рожеві папули, які поступово згрупувалися у бляшки неправильної форми. Самостійно не лікувався.

  1. Який найбільш вірогідний характер цього захворювання?

  2. Які особливості є у плані обстеження цього хворого?

  3. Які лікарські форми і засоби якої дії доцільно застосувати для локальної терапії у цьому випадку?

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 4. Псоріаз. Червоний плоский лишай

Тема 8. Червоний плоский лишай

Тема 9. Псоріаз Підсумковий тестовий контроль. Етап 4.

Задача № 1. Хвора Є., 29 років. Хворіє протягом року, коли вперше після пологів з'явився багаточисельна висипка , що супроводжувався значним свербежем. Об'єктивно: на бокових поверхнях тулубу, на згинальних поверхнях передпліч, стегон та гомілок полігональні багаточисельні папули червоно-синюшного кольору, місцями з перламутровим блиском та пупкоподібним вдавленням у центрі. На слизовій оболонці порожнини рота білісуваті утворення "листків папоротника". Визначте попередній діагноз:

A Короста.

B Червоний плоский лишай.

C Парапсоріаз.

D Псоріаз.

E Нейродерміт.

Задача № 2. На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на свербіж та висипку на шкірі, яка виникла 2 тижні тому після відрядження. При огляді: на слизовій щік та губ бляшки сірувато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч - багаточисельні лентикулярні полігональні папули з блискучою поверхнею та вдавленням в центрі. Поставте хворому діагноз.

A Сифіліс вторинний.

B Кандидоз.

C Червоний плоский лишай.

D Псоріаз.

E Багатоформна ексудативна еритема

Задача № 3. Скарги на висипку по всій поверхні шкіри, свербіння, стягування шкіри, що виникло через місяць після психотравми, - на волосистій частині голови, потім на розгинальній поверхні верхніх та нижніх кінцівок, на спині. Висипка представлена мономорфними папульозними елементами, яскраво-червоного кольору, округлої форми, розміром від 0,5 до 3 см у діаметрі. Поверхня папул в центрі вкрита сріблясто-білими лусочками, по периферії – вінчик яскраво-червоного кольору. Найбільш вірогідний діагноз.

A Себорея.

B Псоріаз.

C Червоний плоский лишай.

D Вторинний папульозний сифіліс.

E Рожевий лишай.

Задача № 4. Хворий 45 років скаржиться на появу вузликових елементів на шкірі попереку, кінцівок – схильних до периферичного росту та злиття, безболісні. Хворіє 2 роки. Загострення - переважно весною. Із анамнезу відомо, що у батька хворого було подібне ураження шкіри. Об`єктивно: патологічні елементи представлені краплеподібними та монетоподібними вузликами, бляшками, вкритими білими лусочками. Ваш попередній діагноз?

A Червоний плоский лишай.

B Нейродерміт.

C Рожевий лишай.

D Псоріаз.

E Себорейна екзема.

Задача № 5. У хворого віком 20 років на розгинальних поверхнях кінцівок, спини, волосистої частини голови, спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору розміром від просяного зерна до сочевиці, поверхня яких в центрі вкрита білуватими лусочками. Застосовуючи метод зшкрябування, можна виявити симптом “стеаринової плями”, “термінальної плівки” та “кров’яної роси”. Найбільш вірогідний діагноз.

A Вторинний сифіліс.

B Папульозно-некротичний туберкульоз шкіри.

C Псоріаз.

D Червоний плоский лишай.

E Атопічний дерматит.

Задача № 6. У чоловіка 45 років на шкірі тулуба поступово протягом 2-х тижнів з'явилася багаточисельна запальна висипка, що складається з папул, вкритих у центрі білісуватою лускою. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано та переважно фокусно. Подібного характеру висипання вже кілька років тому виникали взимку, поступово в кінці весни зникли. Який діагноз найбільш ймовірний у хворого?

A Алергічний дерматит.

B Контактний дерматит.

C Екзема.

D Псоріаз.

E Нейродерміт.

Задача № 7. Через 5 днів після психоемоційної травми на шкірі переважно розгинальних поверхонь кінцівок з’явилась багаточисельна дрібна папульозна висипка, поверхня якої частково вкрита білісуватою лускою. Симптом Поспєлова-Аушпіца позитивний. Ваш діагноз?

A Контактний дерматит.

B Токсикодермія.

C Алергічний дерматит.

D Екзема.

E Псоріаз.

Задача № 8. Хвора 20 років скаржиться на висип на шкірі тулуба, волосистої частини голови, із загостреннями у зимовий період. Об'єктивно: На шкірі волосистої частини голови, тулуба спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору, розміром від 1,0 до 5,0 мм, поверхня яких вкрита сріблясто-білими лусочками. Застосовуючи метод зшкрябування, виявили симптом "стеаринової плями", "термінальної плівки", "кров’яної роси". Про яке захворювання можна подумати?

A Псоріаз.

B Червоний плоский лишай.

C Вторинний сифіліс.

D Туберкульоз шкіри.

E Атопічний дерматит.

Задача № 9. Хвора скаржиться на періодичну появу протягом року висипки в ділянці ліктьових та колінних суглобів. Вперше висипка з’явилась після стресу. Зараз вона складається з багатьох бляшок, поверхня центральної частини яких вкрита сріблястою лускою. Ваш діагноз?

A Екзема.

B Дерматит.

C Еритематоз.

D Псоріаз.

E Червоний плоский лишай.

Задача № 10. В клініку поступив чоловік 30 років з численними висипаннями на шкірі передніх поверхонь кінцівок у вигляді синюшно-червоних вузликів неоднакової величини і форми, з воскоподібним блиском, без наявних ознак лущення, але з відчуттям значного свербежу. Ваш діагноз?

A Екзема.

А Алергічний дерматит.

C Червоний вовчак.

D Токсикодермія.

E Червоний плоский лишай.

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР