Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_12-13.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Срс _______________

Загальна кількість балів ____________________

Оцінка за традиційною 4-х бальною шкалою __________________

Конвертовані бали ________________

Підпис викладача ________________

Модуль 1. Дерматовенерологія

Змістовний модуль 6. Тема 12-13 Дерматити. Токсикодермії. Екзема.

Ситуаційні задачі підсумкового контролю. Етап 3.

Задача 1. Жінка 42 років, скаржиться на висип, що розташований на руках, ногах, тулубі і супроводжується свербежем, печією. Зверталася до лікаря дерматолога, який призначав місцеве та загальне лікування. Відмічала короткочасний позитивний ефект від лікування. Погіршення відмічається після прання білизни, а особливо після роботи на городі і у теплиці. Об'єктивно; висип розташований симетрично на тулубі, кінцівках у вигляді еритематозних плям, які вкриті міліарними папулами, везикуляція найбільше відмічена на руках. На тулубі переважає лущення, на ногах - серозні, геморагічні кірки, екскоріації.

  1. Про які захворювання слід думати?

  2. Яка клініка цих захворювань?

  3. Ваша тактика по відношенню до даної хворої?

Задача 2. З терапевтичного відділення переведена хвора М. 26 років. Хворіє протягом 3-х тижнів. Захворювання почалось з ГРЗ, що супроводжувалось підвищенням температури, загальною слабкістю, кашлем. Була оглянута лікарем терапевтом, який встановив діагноз ГРЗ. Призначено: аспірин, антигрипін, ремантодин. Температура нормалізувалась, потім підвищилась знову. Весь час хвора скаржилася на слабкість, нездужання, задишку. При рентгеноскопії встановлено діагноз - пневмонія. Хвора направлена у терапевтичне відділення. На 3-й день лікування терапевт відмітила появу еритематозних плям на обличчі, тулубі, руках, які супроводжувались свербінням.

1 .Про яке захворювання думати?

2. Яка подальша тактика щодо лікування?

3. Які лікувально-профілактичні заходи слід здійснити?

Задача 3. На місці глибокої подряпини на шкірі нижньої третини лівої гомілки через 2 місяці після травми у військовослужбовця 37-ми років з’явились висипи, які супроводжувались періодичним свербежем. Під час огляду на шкірі передньої поверхні лівої гомілки виявлено чітко обмежене еритематозне вогнище розмірами 3,0 × 5,0 см з пустулами, папулами, мікро везикулами, що подекуди вкриті кірко-лусками, та ділянками мокнуття. На незначній відстані розташовані три подібних вогнища округлої форми менших розмірів (1,5 × 1,5 см).

1. Встановіть і обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Який механізм захворювання (поясніть)?

3. Намітьте план лікування.

4. Які особливості у курації застосувати хворому?

Модуль 1. Дерматовенерологія

Змістовний модуль 6. Тема 12-13 Дерматити. Токсикодермії. Екзема.

Підсумковий тестовий контроль. Етап 4

Задача № 1. Після багаторазової обробки операційного інструменту слабкоконцентрованим розчином дезинфікуючої рідини у медичної сестри поступово з'явилось запалення шкіри долонної поверхні кистей рук. Об'єктивно: долонні поверхні набряклі, на них визначається дифузна еритема без чітких границь, на фоні якої є поодинокі папульозні висипання. Шкірні алергічні проби негативні. Який Ваш попередній діагноз?

A Токсидермія

B Сенсибілізаційний дерматит

C Екзема

D Контактний дерматит

E Хімічний опік

Задача № 2. Хворий, гальванік за професією, хворіє професійним алергійним дерматитом більш 8 років. Яка терапія показана даному хворому у першу чергу?

A Елімінаційна

B Седативна

C Гіпосенсибілізуюча

D Кортикостероїдна

E Зовнішнє лікування

Задача № 3. У пацієнтки після вдихання аерозолю через кілька годин з'явилися розповсюджені висипання по всьому шкірному покриві, а так само на слизовій рота. Висипання представлені плямистою висипкою, на слизових – одиничні міхури із серозним змістом. Відзначалося підвищення температури до 38,8°С, одноразова блювота. Укажіть попередній діагноз

A Короста.

B Справжня екзема.

C Простий контактний дерматит.

D Сифіліс.

E Токсикодермія.

Задача № 4. Чоловік 35 років самостійно лікував ангіну та прийняв 2 таблетки Бісептолу, після чого за 3-4 години з’явилося кілька плям яскраво-червоного кольору діаметром до 1 см, на яких виникли пухирі, що лопаються з утворенням ерозій. Згодом плями без ерозій в центрі стали синюватими. Температура тіла підвищилася до 380, з’явились симптоми нездужання та лихоманки. Який попередній діагноз можливо поставити хворому?

A Пухирчатка

B Фіксована токсидермія (обмежена)

C Герпетиформний дерматит Дюрінга

D Контактний дерматит з ексфоліацією епідермісу

E Герпесвірусна інфекція

Задача № 5. Робітниця заводу з обробки шкіри, стаж роботи у контакті із урсолом 12 років, скаржиться на виражену сверблячку шкіри. Об'єктивно: на кистях і пальцях рук, передпліччі, обличчі і шиї наявні симетричні папульозні поліморфні висипання. Стан погіршується після роботи, у вихідні дні та під час відпустки почуває себе краще. Що із переліченого слід застосувати у даному випадку?

A Радіоактивні ізотопи

B Дезинфікуючі розчини

C Препарати сірки

D Антигістамінні препарати

E Рентгенотерапія.

Задача № 6 До дерматолога звернувся хворий, 46 років, зі скаргами на появу висипань в ділянці кистей рук, що супроводжуються сильним свербежем і турбують його протягом тижня. Подібні висипання відмічав і раніше, переважно в осінньо-зимовий період. Об’єктивно: на фоні набряку та вираженої гіперемії множинні дрібні мокнучі ерозії та поодинокі міхурці з серозним вмістом, папули рожевого кольору, ліхеніфікація. Дермографізм червоний. Ваш діагноз:

A Короста

B Герпес

C Екзема

D Нейродерміт

E Епідермофітія

Задача № 7. У хворго, 45 років (стаж роботи маляром 14 років) після контакту із синтетичною фарбою на шкірі обличчя з'являються почервоніння, набряк, інтенсивна сверблячка, мокнуття. Симптоми зникають після припинення контакту з хімічною речовиною, але щораз виникає знову навіть від запаху фарби. Інтенсивність симптомів наростає при рецидивах. Поставте попередній діагноз.

A Алергійний контактний дерматит.

B Простий контактний дерматит.

C Професійна екзема.

D Кропивниця.

E Токсикодермія.

Задача № 8. Робочий заводу із виготовлення цементу, стаж роботи 21 рік, поступив зі скаргами на виражений свербіж шкіри. При огляді на різних ділянках шкіри визначались поліморфні висипи. Спочатку вони з'явилися на шкірі кистів і пальців рук, передпліччя, обличчя, а за останні півроку розповсюдились і на інші ділянки. Місцями є елементи везикуляції і мокнуття. Під час перебування у відпустці ці прояви зникали. Шкірна проба із хромом дала позитивний результат. Який на Вашу думку найбільш імовірний діагноз?

A Обмежений нейродерміт

B Професійна екзема

C Мікробна екзема

D Професійна кропивниця

E Себорейна екзема

Задача № 9. Лікар-стоматолог усякий раз, коли працює з одною з марок пломбувального матеріалу, відчуває появу на шкірі пальців кистей свербіж, почервоніння, набряк. В останні роки такі прояви захворювання супроводжуються мокнуттям шкіри пальців рук, емоційною лабільністю, порушенням сну. Розвиток якого захворювання можна припустити?

A Професійна екзема.

B Короста.

C Алергійний контактний дерматит.

D Токсикодермія.

E Простий контактний дерматит.

Задача № 10. У хворого, що на виробництві протягом 6 місяців контактував з хімічно активними речовинами, з'явилися скарги на виникнення сверблячих висипань. Об'єктивно: на шкірі обличчя, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок на еритематозному тлі має місце папульозно-везикульозний сип, відзначається мокнуття, деякі елементи покриті лусочками, мається велика кількість ерозій. Симптом Нікольського і йодна проба (Ядассона) негативні. В аналізі крові еозинофілія на тлі помірного лейкоцитозу. Подібний симптомокомплекс дає підставу поставити діагноз:

A Алергійний дерматит

B Професійна екзема, гостра форма

C Герпетиформний дерматоз Дюринга

D Вульгарна пухирчатка

Е Короста

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ.

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР