Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
169
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
4.03 Mб
Скачать

5. Методика організації навчального процесу на практичному занятті.

5.1. Підготовчий етап.

Після перевірки присутніх студентів викладач підкреслює значення вивчення теми «Психопатії та патохарактерологічний розвиток особистості» для подальшого засвоєння психіатрії і професійної діяльності лікаря з метою формування мотивації для цілеспрямованої навчальної діяльності. Знайомить студентів з конкретними цілями та планом заняття. Викладач проводе письмовий вхідний контроль базових знань.

    1. Основний етап заняття:

Викладач пояснює методики обстеження хворих з патологією характеру. Надалі викладач проводить із студентами усне опитування та розбір теми в навчальній кімнаті з акцентом на диференціальну діагностику патології у хворого з даною патологією. Викладач проводить обстеження хворих з психопатією та патохарактерологічним розвитком особистості з подальшим засвоєнням студентами цих методик.

Після відповідей на запитання студентів, викладач проводить вихідний контроль засвоєння знань (письмово) та практичних навичок з оцінкою кожного студента.

В кінці заняття викладач підводе підсумки заняття оголошує оцінку діяльності кожного студента і виставляє у журнал обліку відвідувань і успішності студентів та оголошує тему наступного практичного заняття.

5.3. Заключний етап.

Оцінюється поточна діяльність кожного студента упродовж заняття, стандартизований кінцевий контроль, проводиться аналіз успішності студентів. Староста групи одночасно заносить оцінки у відомість обліку успішності і відвідування занять студентами, викладач завіряє їх своїм підписом.

Доцільно коротко інформувати студентів про тему наступного заняття і методичні прийоми щодо підготовки до нього.

6. Додатки:

1. Тести і ситуаційні завдання – збірник тестів і ситуаційних задач.

2. Контрольні питання:

1. Визначення поняття.

  1. Клінічні варіанти психопатії та акцентуацій характеру. Основні принципи терапії, реабілітації та профілактики розладів особистості та поведінки у дорослих.

  2. Розлади особистості та поведінки у дорослих, фактори, що сприяють їх розвитку.

3. Перелік практичних навичок та вмінь

  1. Провести клінічнеобстеженняхворого та описати психічний статус.

  2. Проаналізувати дані клінічного та параклінічного дослідження та поставити попередній діагноз психічного або психосоматичного розладу.

  3. Визначити психотичний чи непсихотичний рівень психічного порушення у хворого.

  4. Вирішити клінічну задачу з визначення тактики ведення хворого з психічним розладом.

  5. Дати рекомендації родичам хворого з догляду.

Критерії оцінки:

75%-79% (задовільно) - (2 бал.),

80%-89% (добре) - (4 бал.),

90% і > (відмінно) - (6 бал.)

Кількість балів за тему: максимально – 6, мінімально – 2.

Джерела інформації.

Лекція.

Список літератури:

Основна:

  1. Гавенко В.Л. та ін. Психіатрія і наркологія : підручник для студентів вищих мед. навч. закладів ІІІ – IV рівнів акредитації / В.Л.Гавенко, В.С.Бітенський, В.А.Абрамов та ін.; За ред. В.Л.Гавенка, В.С.Бітенського. – К. Здоров’я, 2006. – 512 с.

  2. Сонник Г.Т., Напрєєнко О.К., Скрипнніков А.М. Психіатрія : підручник для студентів стоматологічних факультетів вищих мед. навч. закладів ІІІ – IV рівнів акредитації / Г.Т. Сонник, О.К. Напрєєнко, А.М. Скрипнніков. – К. Здоров’я, 2006. – 432 с.

  3. Спіріна І.Д., Вітенко І.С., Лагутін В.А., Серебрицька О.В. Основи психологічного консультування в медичній практиці: Навчальний посібник. – Д., АРТ-ПРЕС, 2004. – 160с. ISBN 966-348-003-3

  4. Международная классификация болезней (10–пересмотр): клинические описания и указания по диагностике / ВОЗ; пер. на рус. яз / под ред. Ю.Л. Нуллера, С.Ю. Циркина. – 2–е изд. – К.: Сфера, 2005.– 306 c.

  5. Класифікація психічних і поведінкових розладів: Клінічний опис і вказівки по діагностиці. – 2-е вид. – К.: Сфера, 2005. – 308 с. – ISBN 966-8782-08-9.

Додаткова:

  1. Гавенко В.Л. Основні органічні захворювання головного мозку: навч. посібник / В.Л. Гавенко, І.А. Григорова, Г.О. Самардакова (та ін.); за заг. ред. В.Л. Гавенка, І.А. Григорової. – Харків : НТУ «ХПІ», 2008. – 228 с. ISBN 978-966-593-674-9

  2. Вітенко І.С. Чабан О.Є. Бусло О.О. Сімейна медицина: психологічні аспекти діагностики, профілактики і лікування хворих: Навчальний посібник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. – 186 с. ISBN 966-7364-96-8

  3. Психотерапия: Учебник. 3-е изд. / Под ред. Б. Д. Карвасарского. – СПб. : Питер, 2007. – 672 с. – (Серия «Национальная медицинская библиотека»). – ISBN 978-5-469-01672-4.

Автор: асистент Тимофєєв Р.М.

«Затверджено»

на методичній нараді

кафедри психіатрії, загальної

та медичної психології

Завідувач кафедри, професор

Спіріна І.Д.______________

«___» _________20_ р.

МетодичнА РОЗРОБКА

для Студентів

ДО практичного заняття

Навчальна дисципліна

ПСИХІАТРІЯ. НАРКОЛОГІЯ

Модуль №

2

Змістовий модуль №

7

Тема заняття

Ранній дитячий аутизм. Етіологія та епідеміологія.

Клінічні прояви. Діагностика. Лікування. Профілактика. Питання експертизи та реабілітації.

Курс

IV

Спеціальність

Лікувальна справа, педіатрія, медико-профілактична справа

  1. Актуальність теми:

Дитячий аутизм спостерігається приблизно у 2-4 випадках на 10 тис. дітей, причому він частіше буває у хлопчиків, ніж у дівчаток, у співвідношенні 3-4:1, хоча випадки захворювання у дівчаток відрізняються більшою вираженістю ознак спадкової обтяженості. Незважаючи на вираженість порушень психічного розвитку, в 1/3-1/4 випадків з віком проявляється тенденція до різного ступеня спонтанного згладжування патологічних рис.

Конкретні цілі:

  • Демонструвати вміння виявити клінічні прояви порушень психологічного розвитку.

  • Визначати етіологічні фактори та патогенетичні механізми у хворих з порушенням психологічного розвитку.

  • Визначати клінічні симптоми у хворих з порушенням психологічного розвитку.

  • Аналізувати клінічні прояви у хворих з порушенням психологічного розвитку.

  • Визначати методи лікувально-корекційного впливу у хворих з порушенням психологічного розвитку.

  • Робити висновки з експертизи хворих з порушенням психологічного розвитку.

Соседние файлы в папке Психиатрия-1