Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OT_bakalavr_IT_ukr.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
129.21 Кб
Скачать

Охорона праці Рекомендації по виконанню розділу в дипломному проекті бакалавра (скорочений варіант) для студентів спеціальностей іт і іспр

У даних методичних рекомендаціях наведені основні вимоги щодо змісту та оформлення розділу «Охорона праці» дипломних проектів бакалаврів для студентів технічних спеціальностей, наведені рекомендації з проведення аналізу небезпечних і шкідливих виробничих факторів і обґрунтування вибору основних напрямків із забезпечення безпечних умов праці. У методичних вказівках наведено велика кількість довідкового матеріалу, який необхідний студентам при виконанні даного розділу проекту. Для інтенсифікації роботи в вказівках наведені приклади виконання розділу для всіх технічних спеціальностей ДДМА.

Рекомендації щодо виконання розділу «охорона праці»

Дипломне проектування бакалаврів сприяє закріпленню, поглибленню й узагальненню знань, отриманих студентами за вивченим дисциплін, і застосування цих знань для комплексного вирішення конкретного інженерного завдання.

При роботі над проектом студент повинен навчитися користуватися довідковою літературою, типовими проектами, нормативно-правовими актами та іншою технічною документацією. Виконаний студентом дипломний проект бакалавра може бути доопрацьований в дипломному проекті спеціаліста або у випускній роботі магістра.

Виконання розділу «Охорона праці» є завершальним етапом вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності». В дипломної роботі він розташований після спеціальної та організаційно-економічної частин. Обсяг розділу і його зміст обговорюється з консультантом по розділу. У загальному випадку розділ повинен становити 5-7 сторінок.

Оформлення розділу виконується відповідно до вимог ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіті у сфері науки и техніки. Структура и правила оформлення ».

У проектах автоматизації процесів обробки даних (спеціаль-ності ІТ, ІСПР, АПП) необхідно:

– провести аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів (фізичних, хімічних, біологічних та психофізіологічних), які є при роботі на ПЕОМ;

  • проаналізувати (на основі даних з літературних джерел) можливі порушення здоров'я користувачів ПЕОМ:

  • описати умови праці на конкретному робочому відповідно до варіанта завдання (додаток А);

  • провести кількісну оцінку умов праці на робочому місці (методика оцінки приведена в розділі 5.10 [15, 44]);

  • обґрунтувати вибір заходів і засобів щодо забезпечення без-небезпечних умов праці, по профілактиці травматизму, професійних захворювань, аварій, пожеж, а також щодо підвищення культури виробництва, технічної естетики, наукової організації роботи, ергономіки.

Правильно проведений аналіз небезпечних і шкідливих виробничих них факторів дозволяє належним чином обґрунтувати вибір заходів і засобів по їх недопущенню, як в конструктивно-технічному, так і організаційному плані. Для якісного проведення аналізу виробничих факторів рекомендується використовувати класифікацію факторів, що наведена в розділі 2. Характеристика небезпечних і шкідливих виробничих факторів на основних виробництвах машинобудівних підприємств наведена в розділі 3. При аналізі виробничих факторів необхідно вказувати кількісні характеристики кожного фактора і проводити порівняння з нормативно допустимими значеннями з обов'язковим зазначенням нормативно-правових актів. Загальна схема проведення аналізу виробничих факторів наведена в розділі 3. У додатку Б наведено перелік всіх необхідних нормативно-правових актів. У додатках В-Л наведені нормативні значення виробничих факторів. Загальна схема проведення обґрунтування вибору заходів та засобів щодо забезпечення безпечних умов праці представлена в розділі 4. У розділі 5 наведено приклади виконання розділу «Охорона праці» для дипломних проектів різного профілю

При виконанні розділу необхідно строго дотримуватися вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. Список літератури наводиться в загальному списку в залежності від побудови записки в цілому. При захисті дипломного проекту необхідно висвітлити основні, принципові питання з охорони праці, розробити конструкцію лені в проекті, а саме обґрунтування вибору заходів по забезпеченню безпечних і комфортних умов праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]