Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-план.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
40.85 Кб
Скачать

Бізнес-план

Туристична фірма

«Travel Wave» Сфера діяльності:

Туризм

Форма власності:

Приватна

Приватний підприємець:

Яременко Мар’яна Олексіївна

Адреса: Чернігівська обл, Ніжинський р-н,

м Ніжин, вул. Шевченка, 40

Телефон: (099) 576-75-95 (067) 533-97-71

Ел.пошта: travel-wave@ukr.net

Ніжин,2015 рік

ЗМІСТ:

РЕЗЮМЕ

ХАРАКТЕРИСТИКА ГАЛУЗІ

ХАРАКТЕРИСТИКА ПОСЛУГ

РОЗМІЩЕННЯ ОБ'ЄКТА

АНАЛІЗ РИНКУ

СТРАТЕГІЯ МАРКЕТИНГУ

ФІНАНСОВИЙ ПЛАН

СТРАТЕГІЯ ФІНАНСУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

РЕЗЮМЕ

У нашій країні зростає кількість матеріально забезпечених людей і здатних витратити деяку частину своїх доходів на поїздку за кордон.

На тлі постійно зростаючого числа людей, здатних оплачувати такі поїздки, є необхідність відкриття туристичного агентства, яке змогло б надати своїм клієнтам такі послуги.

Таким чином, цілями надання даного бізнес-плану є:

  • Розробка і опис шляхів створення організації, що надає якісні туристичні послуги, визначення її організаційно-правової форми;

  • Визначення передбачуваного місця положення створюваної організації на ринку (ринкова ніша);

  • Опис послуг, які організація надаватиме споживачам;

  • Аналіз доцільності створення подібної організації з точки зору рентабельності і прибутковості;

  • Вибір оптимальних шляхів вирішення поставлених в бізнес-плані завдань;

  • Розробка конкретних заходів, пов'язаних з реалізацією бізнес-плану.

Проаналізувавши ринок, був виявлений незадоволений попит, що я припускаю задовольнити за допомогою реалізації даного бізнес-плану.

Цей бізнес-план передбачає створення фірми, здатної ефективно працювати на відкритому для всіх, в тому числі і для конкурентів, полі діяльності. Створення подібної фірми передбачає грамотний вибір такої ринкової ніші, де фірма могла б будувати свою довгострокову стратегію. Встановивши перспективну схему налагодження ділових зв'язків, ведучи оптимальну цінову політику, піклуючись про заохочення і підтримки своїх постійних клієнтів, розширюючи спектр своєї діяльності і, тим самим, знижуючи ризики у своїй діяльності.

Такою фірмою може стати туристичне агентство «TravelWave», що пропонує своїм клієнтам різні види туристичних послуг, екзотичні країни, приємний відпочинок.

Сукупна вартість пропонованого справжнім Бізнес-планом проекту становить 222 084 грн. При цьому інвестору пропонується пайову участь у таких пропорціях: 60% (133 250 грн.) Власні кошти Яременко М.О., і 40% (88 833 грн.) Залучені кошти інвестора. Розподіл прибутку також буде здійснюватися в подібних співвідношеннях.

Очікувана середня щомісячна чистий прибуток складе 93477 грн. в перший рік, 69 796 грн. в другий рік і 78 171 грн. в третій рік.

Термін окупності проекту 2,38 місяця.

Чиста поточна вартість (NPV), на яку цінність фірми може прирости становить 564 465 грн.

Рентабельність інвестицій (PI) становить 4,9%.

Внутрішня норма прибутку IRR становить 128,6%.

Характеристика галузі

Туристичний бізнес - одна з найбільш швидко розвиваються галузей світового господарства. Міжнародний туризм входить до числа трьох найбільших експортних галузей, поступаючись нафтовидобувній промисловості і автомобілебудуванню. Значення туризму у світі постійно збільшується, що пов'язано з впливом туризму на економіку окремої країни.

Туристичний бізнес привабливий для підприємців з наступних причин:

  • невеликі стартові інвестиції;

  • зростаючий попит на туристичні послуги;

  • високий рівень рентабельності;

  • мінімальний термін окупності витрат.

Ефективність туризму складається з таких функцій:

Туризм - джерело валютних надходжень і засіб для забезпечення зайнятості населення;

Туризм розвиває галузі, що обслуговують сферу туризму: будівництво, торгівлю, виробництво товарів народного споживання, зв'язок.

Туризм розширює внески в платіжний баланс країни.

У середньому близько 65% усіх міжнародних туристичних поїздок припадає на Європу, близько 20% - на Америку і близько 15% на інші регіони. Розвиток міжнародного туризму в країнах переважно приймають туристів, обумовлено прагненням збільшити приплив іноземної валюти і створити нові робочі місця. Багато країн за допомогою міжнародного туризму намагаються вирішити проблеми платіжного балансу.

Туристичний бізнес - нелегкий і не приносить миттєвих великих прибутків. Але він - передбачуваний, заздалегідь все відомо - середній розмір комісії, відомі напрями, куди традиційно їдуть люди, дати і час вильотів.

Якщо заздалегідь об'єктивно вважати всі свої ходи, починаючи з вибору напрямку і закінчуючи рекламною компанією, при цьому строго дотримуватися бюджету і не впадати в паніку при несподіваних зриви, можна прийти до фінішу сезону з таким прибутком, який ви намічали.

По-перше, цей вид діяльності носить сезонний характер, тому працівники турагенств повинні ретельно продумувати свої дії і оцінити ситуацію (пропонувати "зимовий відпочинок", знаходити інші види діяльності, які допомагають фірмі вижити).

По-друге туристична поїздка - це не потреби першої необхідності людини і безпосередньо залежать від доходів населення, тому сформований тур, необхідна орієнтація (недорогі автобусні подорожі або ж індивідуальні тури "VIP").

По-третє, не для кого не секрет, що в нашій країні переважає виїзний туризм, що негативно позначається на бюджеті країни, тому доцільно здійснити заходи по залученню туристів в нашу країну, створити умови для комфортабельного відпочинку.

Якщо говорити про структуру ринку, то 90% фірм представляють собою невеликі агентства, в яких працює не більше 10 осіб. Оборот таких компаній становить 30-50 тис. доларів на місяць при рентабельності 8-10%. Останній показник буде трохи більше для мережевих агентств (12-18%) і фірм, які займаються індивідуальним туризмом (до 20%). Характерно, що рентабельність роботи операторів, до яких відноситься приблизно 10% діючих на українському туристичному ринку компаній, рідко перевищує 5%. Але обороти тут, як правило, виявляються більшими (кілька сотень тисяч доларів); відповідно, прибуток також перевищує агентську в кілька разів.

У України операторська та агентська діяльність може здійснюватися однією компанією - для цього треба всього лише отримати дві відповідні ліцензії. У ряді західних країн таке поєднання заборонене законодавчо.

Сегментувати український туристичний ринок можна за кількома основними критеріями.

Тип відпочинку: морської або пляжний; екскурсійний; діловий туризм.

Сегмент пляжного відпочинку є найбільш значним і становить, за підрахунками аналітиків, 55-60% від усього обсягу ринку (за кількістю туристів).

Другим найбільш значимим критерієм для сегментації є середня вартість туру. На сьогоднішній день на українському ринку чітко виділяються два основних сегменти за цим критерієм:

«Дешевий відпочинок». Вартість путівки - до 1000 доларів. Цільова аудиторія - люди з доходом від 300 до 800 доларів на місяць на одного члена сім'ї.

«Дорогий відпочинок». Вартість путівки - понад 1000 доларів. Цільова аудиторія - люди з доходом понад 1000 доларів на місяць на одного члена сім'ї.

Сегмент дорогого відпочинку, за оцінками фахівців, займає приблизно 20% українського туристичного ринку за кількістю туристів і становить 30-35% загальної фінансової ємності ринку.

Найбільш перспективними напрямками виїзного туризму зараз виступають такі країни, як Туреччина, Єгипет, ОАЕ, Греція, Хорватія і Мальта. Що стосується Польщі, Болгарії, Китаю, Чехії та Нідерландів, то число українців, які купують тури в ці регіони, останні два роки знижується.