Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План фін діяль підпр / ПФДП лек 2013.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Тема 2 оцінка і аналіз фінансового стану підприємства

    1. Оцінка активів підприємства та джерел їх формування

Аналіз проводиться з метою визначення змін вартості і структури активів підприємства та відповідних джерел їх формування, факторів, що спричинили зміни у звітному році. Інформаційною базою є показники звітного балансу підприємства. Використовуються методи структурного ("вертикального") і динамічного ("горизонтального") аналізів. Результати обчислень аналітичних показників подаються у формі порівняльного аналітичного балансу підприємства (табл. 1).

Таблиця 1

Порівняльний аналітичний баланс

Статті балансу

Вартість активів (сума коштів), тис. грн.

Питома вага статті у підсумку балансу, %

Зміни за статтями балансу за рік ("+" - приріст, "-" - зниження)

на початок року

на кінець року

на початок року

на кінець року

вартості майна (суми коштів)

тис. грн.

%

1

2

3

4

5

6

7

АКТИВ

1. Необоротні активи:

Залишкова вартість нематеріальних активів

гр.3 - гр.2

гр.6/гр.2*

100

Незавершене будівництво

Залишкова вартість основних засобів

. . .

Усього за розділом 1

. . .

2. Оборотні активи:

. . .

3. Витрати майбутніх періодів

Валюта балансу (усього)

100,0

100,0

ПАСИВ

1. Власний капітал

. . .

. . .

Валюта балансу

100,0

100,0

При відсутності даних за окремими статтями балансу, вони у таблиці не наводяться. Розрахункові формули аналітичних показників у тексті роботи й аналітичній таблиці не наводяться.

Активи та їх структура вивчаються з точки зору їх участі у виробництві, оцінки ліквідності. Аналізується стан основних засобів та їх знос (у відсотках), динаміка цих показників за рік. Вивчається доцільність довгострокових фінансових інвестицій та їх зміни за рік, дається оцінка ліквідності цінних паперів інших підприємств. Звертається увага на напрямок змін вартості незавершеного будівництва, бо вказані активи не беруть участі у виробничому циклі й їх збільшення негативно впливає на фінансовий стан підприємства. Оцінюється внесок окремих статей активів в їх загальну зміну протягом року. Аналогічним чином аналізуються оборотні активи. При цьому треба урахувати поточну інфляцію.

Визначаються фактори, які привели до зниження суми власного капіталу підприємства (наявність статей "Непокритий збиток", "Неоплачений капітал", "Вилучений капітал" та зниження сум за іншими статями власного капіталу). Визначаються факти та причини підвищення рівня фінансової заборгованості підприємства за окремими статтями розділів 2, 3, 4 і 5 пасиву балансу. Наявність довгострокових фінансових зобов'язань вказує на інвестиційну спрямованість вкладень підприємства. Особливу увагу слід звернути на наявність простроченої поточної заборгованості перед бюджетом, позабюджетними фондами, зі страхування, з оплати праці та перед іншими кредиторами (за електроенергію, тепло-, водо- та газозабезпечення).

У тексті наводяться висновки за такою схемою: 1) загальна вартість активів підприємства на кінець року, структура активів (треба відповісти на запитання до якого типу відноситься підприємство за масштабом, видом діяльності, структурою майна?); 2) зміни у вартості й структурі майна за рік (розширюється чи скорочується господарська діяльність підприємства, у яких напрямах йдуть зміни, які припущення можна зробити відносно політики підприємства з формування активів у звітному році?); 3) загальний капітал підприємства, його структура за джерелами формування (чи раціонально сформовано капітал підприємства, прибуткова чи збиткова його діяльність); 4) зміни у сумі й структурі капіталу за рік (яку політику формування капіталу проводить підприємство?).

Треба ув’язати зміни у джерелах фінансування з відповідними змінами активів (побудувати шахматну таблицю). Чи раціональними були дії підприємства? Які негативні тенденції, проблеми? Цілі і завдання на перспективу (плановий рік).

Соседние файлы в папке План фін діяль підпр