Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
229.89 Кб
Скачать

6. Етапи інноваційного процесу

Основними етапами інноваційного процесу на підприємстві є:

1)генерація ідей щодо способів задоволення нових суспільних потреб;

2)розроблення задуму та попереднє оцінювання його ринкової привабливості;

3)аналіз інституційних умов реалізації задуму і супроводжувальних витрат, їх зіставлення з фінансовими можливостями підприємства;

4)конструкторське та технологічне розроблення нового товару;

5)пробний маркетинг — прогнозування попиту і оцінювання майбутніх вигод;

6)планування та організація процесу виробництва нового товару;

7)комерційна реалізація новинки.

Ці етапи є сутністю інноваційної діяльності на підприємстві і обов'язкові для кожного суб'єкта ринку. Водночас для підприємств, що не мають необхідного наукового потенціалу, деякі з перелічених етапів можуть бути відсутніми або мати інший зміст.

7. Фундаментальні та прикладні дослідження

1. Фундаментальні дослідження. Спрямовані на вивчення теоретичних засад

процесів чи явищ. Поштовхом до їх проведення є виникнення гіпотези, яка потребує підтвердження. Результатом фундаментальних досліджень можуть бути відкриття.

Відкриття науковий результат, що вносить радикальні зміни в існуючі знання,

розкриває досі не відомі закономірності, властивості та явища матеріального світу,

істотно впливає на НТП і розвиток цивілізації, слугує джерелом винаходів.

Винахід результат науково-дослідницьких і дослідно-конструкторських робіт (НДДКР), що відображає принципово новий механізм, який може стати основою появи значної частини інновацій та інноваційних процесів і суттєво вплинути на розвиток НТП.

Фундаментальні відкриття і винаходи характеризуються, як правило, великим проміжком часу від формулювання гіпотези до практичного застосування винаходу

Наведені дані засвідчують тенденцію до значного скорочення часу між

відкриттям і його практичним застосуванням у XX ст. Це зумовлено усвідомленням вигоди, яку можна мати від швидкої реалізації інновації, і можливостями, які відкриває технічний та організаційних рівень сучасних спеціалізованих науково-технічних закладів та дослідницьких лабораторій великих корпорацій.

Фундаментальні наукові дослідження здійснюються у спеціалізованих наукових закладах і фінансуються державою та корпораціями.

2. Прикладні дослідження. Визначають напрям прикладного застосування знань, здобутих у процесі фундаментальних досліджень. їх результатом є нові технології, нові матеріали, нові системи. Ці дослідження також потребують значних

інвестицій, є ризикованими і виконуються, як правило, на конкурсній основі галузевими науково-дослідними інститутами чи вузами на замовлення держави або за рахунок великих промислових компаній, акціонерних товариств, інноваційних фондів тощо.

8. Теорія інноваційного розвитку й. Шумпетера

Теорія інноваційного розвитку Й. Шумпетера. Австрійський економіст Йозеф Шумпетер (1883—1950) сформулював її на основі узагальнення численних досліджень, проведених наприкінці XIX — на початку XX ст. У ній уперше вжито

терміни «інновація», «інноваційний процес» і висловлено гіпотезу про те, що інновації з'являються в економічній системі не рівномірно, а у вигляді більш-менш одночасно освоюваних поєднаних новацій — кластерів.

Кластер (лат. classis розряд) інновацій сукупність базисних нововведень, що визначають технологічний устрій економіки протягом тривалого часу.

Й. Шумпетер розробив класифікацію хвиль, які мали місце в історії людства,

визначивши ключовий фактор кожної хвилі, що дав імпульс її поширенню:

1)1790—1840 pp. (в її основі — механізація праці в текстильній промисловості);

2)1840—1890 pp. (її виникнення пов'язане із винаходом парового двигуна та розвитком залізничного транспорту);

3)1890—1940 pp. (причина — глобальна електрифікація та розвиток чорної металургії);

4)1940—1990 pp. (поштовхом був розвиток нафтової промисловості та продуктів органічної хімії).

Учені, які працювали над цією проблемою, визначили початок п'ятої хвилі,

який припадає на 90-ті роки XX ст. Вона пов'язана з розвитком мікроелектроніки та комп'ютерної техніки. Прогнозується і наближення шостої хвилі — хвилі розвитку біотехнології.

Принциповим положенням теорії Й. Шумпетера є те, що нове, як правило, не виростає зі старого, а з'являється поряд із ним, витісняє його і змінює все, що зумовлює необхідність у структурній перебудові.