Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Розділ 9 оцінювання фінансового стану підприємств

  1. У чому полягає необхідність та практичне значення оцінки фінансового стану підприємств?

  2. Які завдання вирішуються в процесі аналізу фінансового стану підприємства та фінансового аналізу його виробничо-господарської діяльності? Що є змістом оцінки фінансового стану підприємства?

  3. Дайте характеристику та визначте особливості інформаційного забезпечення оцінки фінансового стану підприємств в умовах стандартизації фінансової звітності в Україні.

  4. Хто є основними користувачами фінансової інформації, яка отримується за результатами оцінки фінансового стану підприємств?

  5. Дайте характеристику формам і методам фінансового аналізу.

  6. Яким чином може бути організовано фінансово-аналітичну роботу на підприємстві?

  7. Назвіть основні напрями оцінювання фінансового стану підприємства.

  8. Як обчислюються показники оцінки майнового стану?

  9. Визначте роль вертикального аналізу в процесі оцінки майнового стану підприємства.

  10. У чому, на Вашу думку, полягає різниця між поняттями «лік­відність підприємства» та «платоспроможність підприємства»?

  11. Як обчислюються показники оцінки ліквідності активів та платоспроможності підприємства?

  12. Визначте роль оцінки показників ліквідності активів та платоспроможності підприємства для розроблення висновків про фінансовий стан підприємства в цілому. Які недоліки мають показники цієї групи оцінювання?

  13. Чи може бути позитивною динаміка показників швидкої (термінової) та поточної (загальної) ліквідності за негативної динаміки коефіцієнта абсолютної ліквідності? За рахунок якого чинника може виникнути така ситуація? Як характеризується діяльність підприєм­ства, у якого динаміка коефіцієнтів швидкої та поточної ліквідності є кращою за динаміку коефіцієнта абсолютної ліквідності? Яку роль відіграє аналіз коефіцієнта абсолютної ліквідності під час вироблення висновків про загальний фінансовий стан підприємства?

  14. Назвіть резерви підвищення ліквідності активів та платоспроможності підприємств.

  15. Дайте визначення фінансової стійкості підприємства. Які ви можете індентифікувати рівні фінансової стійкості за використання методики визначення забезпеченості запасів і витрат джерелами їх формування? Дайте їм характеристику.

  16. Як обчислюються показники оцінки фінансової незалежності та структури капіталу підприємства? Визначте взаємозв’я­зок та взаємозалежність між окремими показниками цієї групи оцінювання фінансового стану.

  17. У чому полягає принципова різниця між нормативними значеннями показників оцінки фінансового стану згідно з міжнародними стандартами та відповідно до вітчизняних нормативних документів з питань оцінювання фінансового стану? Назвіть рекомендовані значення показників ліквідності, фінансової незалежності (структури капіталу) підприємства.

  18. Назвіть резерви зростання фінансової незалежності та напрями оптимізації структури капіталу.

  19. Як обчислюються показники оцінки ділової активності підприємства?

  20. Визначте місце показників ділової активності для розроблення загальних висновків про фінансовий стан підприємства. Яким чином зміни оборотності активів впливають на фінансову стійкість і платоспроможність підприємства в цілому?

  21. Назвіть резерви прискорення оборотності активів підприємства.

  22. Як обчислюються показники оцінки прибутковості підприємства?

  23. Якою, на Вашу думку, є різниця між поняттями прибутковості та рентабельності?

  24. Якою є різниця між показниками операційної рентабельності продажів і рентабельністю основної продукції? Чи може бути позитивним значення коефіцієнта рентабельності продукції за негативних значень показників рентабельності продажів? За рахунок яких чинників може виникнути така ситуація?

  25. Назвіть резерви підвищення прибутковості підприємства.

  26. Як обчислюються показники оцінки ринкової активності підприємства?

  27. Визначте роль дослідження показників ринкової активності для розробки загальних висновків про фінансовий стан акціонерних товариств? Хто є користувачами інформації про ринкову активність підприємства?

  28. Під час складання якої форми звітності є необхідним обчислення показників прибутковості акцій? Які саме і в який спосіб при цьому слід обчислювати показники?

  29. Як здійснюють факторний аналіз прибутку підприємства?

  30. Як здійснюють факторний аналіз рентабельності підприємства?

  31. У чому полягає зміст комплексної оцінки фінансового стану підприємства? Назвіть методичні підходи до комплексної оцінки фінансового стану.

  32. У чому полягає сутність та значення однофакторного дискримінантного аналізу?

  33. У чому полягає сутність та значення багатофакторного дискримінантного аналізу?

  34. У чому полягає сутність моделей Альтмана, Спрінгейта, Тафлера, Тішоу, Лиса, Беєрмана, Конана й Гольдера? Чи є можливим застосування закордонних моделей багатофакторного дискримінантного аналізу у вітчизняній аналітичній практиці? Які виникають проблеми за застосування таких моделей?

  35. Якими є особливості аналізу фінансової стійкості підприємств різних напрямів економічної діяльності?

  36. Охарактеризуйте вплив сезонних коливань на рівень отри­мання прибутку сільськогосподарських підприємств.

  37. Охарактеризуйте вплив цінової політики торговельного підприємства на обсяги товарообігу.

  38. Визначте основні напрями вдосконалення методології оцінювання фінансового стану підприємств.

  39. Назвіть резерви зміцнення фінансової стійкості підприємства в цілому.

Тест 1. Знайти відповідності:

а) фінансовий стан — це...

б) фінансовий аналіз — це...

в) оцінювання фінансового стану — це…

  1. вивчення показників, отриманих у результаті аналізу фінансового стану з позицій відповідності їх фактичного рівня нормальному для даного підприємства, ідентифікація факторів, що вплинули на величину показників, визначення необхідної величини показників на перспективу та способів її досягнення;

  2. характеристика діяльності підприємства, що відображає фінансові відносини суб’єкта господарювання та його здатність фінансувати свою діяльність у певному періоді;

  3. процес дослідження фінансового стану та основних результатів фінансово-господарської діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості та забезпечення ефективного розвитку;

  4. рівень збалансованості окремих структурних елементів активу та капіталу підприємства, а також рівень ефективності їх використання.

Тест 2. Знайти відповідності:

а) зовнішні користувачі фінансової інформації — це…

Соседние файлы в папке +Lсємс