Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.64 Mб
Скачать

6.3.2. Стереофотограметричні камери

Стереофотограметричний метод є одним з найбільш точних методів дослідження рогівки ока [2]. Він дозволяє визначати розміри, форму і положення елементів ока за його стереофотознімками. Дві фотографічні камери 1, 11 (рис. 6.9) обладнані об’єктивами 2, призмами 5, прикладними рамками 4 і касетами 3. Промені від ока 1 падають на відбивні поверхні призм і, відбившись від них, потрапляють в об’єктиви, після дії яких дають зображення ока в площинах світлочутливого шару (прикладних рамок).

Стереофотограметричний офтальмометр – це поєднання описаної вище стереофотограметричної камери і щільового освітлювального пристрою.

1

I

2

2

II

3

5

5

3

 

 

4

 

 

4

Рисунок 6.9 – Оптична схема стереофотограметричної камери

6.4. Кератометри

Метод дослідження, що забезпечує фотокератометрію, заснований на оцінці фотозображення, отриманого в результаті віддзеркалення тестоб’єкта у вигляді концентричних кілець відомих діаметрів (інколи й

231

радіальної сітки) від досліджуваної поверхні. Результатом оцінки фотозображення концентричних кілець є топографія рогівки ока.

Конструктивно фотокератометр (рис. 6.10) – це напівкульовий корпус 1 з вбудованою в нього фотокамерою 2, укріпленою на стійці, що пов’язана з координатно-рухомим столиком [22]. До приладу додається лобно-підборідна опора.

Усередині корпусу (рис. 6.10) нанесені елементи вимірювальної марки: кільця 3 і радіальні лінії 4. На корпусі також змонтовані марки наведення 18. Для створення рівномірного фонового освітлення усередині корпусу 1 навколо тубуса 8 встановлений дифузний розсіювач 15. Підсвічування здійснюється лампами розжарення 14 і 16.

На торці тубусу 9 встановлюють екран 17 для оберігання від засліплення у момент спалаху імпульсних ламп 16. Усередині фотокамери 2 розміщуються: фотооб’єктив 5, фіксаційні точки 12, діафрагма 13, відкидне дзеркало 7, фотоплівка 6, пластина з перехрестям 8, дзеркало 10 і окуляр 11.

На фотокератограмі виходить зображення близько 15-20 концентричних кілець, відстань між якими можуть бути різними залежно від ступеня асферичності рогівки. Вимірюючи діаметр кілець в головних перетинах рогівки і координатах радіальної сітки, за спеціальними формулами розраховують коаксіальні радіуси кривизни рогівки (довжини нормалей від вимірюваних точок на поверхні рогівки до осі симетрії).

Зовнішній вигляд сучасних відеокератометрів різних виробників показано на рис. 6.11.

232

Око

пацієнта

 

14 15 18 10

11

Око лікаря

16

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

8

 

9

 

7

 

 

 

5

13

2

6

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

12

 

 

а

3

4

б

Рисунок 6.10 – Схема фотокератометра: а – конструкція; б – система кілець

233

а

б

в

Рисунок 6.11 – Зовнішній вигляд сучасних рогівкових топограферів:

а – Eyesys-2000 фірми Eyesys; б – ручний топографер «Vista» фірми Eyesys; в – Magellan Mapper MM-1 фірми NIDEK

234

6.5. Класичні рефрактометри і авторефрактометри

Рефрактометр – це прилад, призначений для об’єктивного визначення рефракції ока, його астигматизму і положень головних перетинів при астигматизмі.

6.5.1 Коінцидентний рефрактометр Хартінгера

Коінцидентний рефрактометр Хартінгера побудований на

принципі Шейнера – принципі поєднання зображень (коінциденції). Якщо перед оком встановити дві діафрагми (рис. 6.12), то різке зображення крапки О вийде тільки тоді, коли площина зображення знаходитиметься на сітківці. При суміщенні цієї площини з сітківкою виходять два кружки розсіяння.

O

O

Рисунок 6.12 – Принцип рефрактометрії Шейнера

Як тест-марки у приладах застосовуються не світлові точки, а групи штрихів, нанесених на посріблену пластинку (міру). За допомогою оптичних клинів світло від верхньої половини міри проходитиме через

235

одну діафрагму, а від нижньої – через іншу. Так досягається роздільне проектування двох половин зображення міри на очне дно.

На рис. 6.13 показана оптична схема рефрактометра, яка містить підсистеми освітлення, спостереження і відліку [23].

 

 

1

6

5

2

4

 

 

 

 

 

3

 

 

 

7

 

 

 

 

10

9

8

11

12

13

14

 

 

 

15

18

19

20

16

17

Рисунок 6.13 – Оптична схема рефрактометра Хартінгера

236

Освітлювальна і оглядова підсистеми мають загальну офтальмоскопічну лінзу 9. Промені від джерела світла 1, пройшовши конденсор 2 і призму 3, падають на тест-марку 4, яка являє собою три вертикальні і дві горизонтальні щілини. На вертикальних гранях призми є дві щілини, що розділяють промені, які прямують від тест-марки, на два пучки. Далі ці пучки проходять об’єктив 5, пентапризму 6, діафрагму 7 з двома щілинами, відхиляються дзеркалом і за допомогою офтальмоскопічної лінзи 9 потрапляють в досліджуване око 10. Пучки променів, відбиті від очного дна, збираються офтальмоскопічною лінзою в її фокальній площині. Об’єктивом 11 зображення з фокальної площини лінзи переноситься через отвір в дзеркалі в площину сітки 12, а потім розглядається через окуляр 13 оком спостерігача 14.

Для визначення рефракції спостерігач суміщає зображення тестмарки з сітківкою досліджуваного ока та проводить відлік. Відлікова підсистема містить діоптрійну шкалу 15, по якій за допомогою призми 16 і лупи 17 визначаються переміщення тест-марки. Відлік повороту приладу навколо горизонтальної осі проводиться по шкалі 18 за допомогою об’єктива 19, колективу 20 і лупи 17.

Аметропія ока спостерігача компенсується регулюванням окуляра. При несуміщенні вертикальних штрихів (рис. 6.14, а), які призначені для вимірювання осьової рефракції, спостерігач обертає тубус, добиваючись їх поєднання (рис. 6.14, б).

Потім на освітленій шкалі (рис. 6.15) визначається значення наявної аметропії. При цьому цифри чорного кольору вказують величину клінічної рефракції досліджуваного ока, а цифри червоного кольору – задню вершинну рефракцію окулярної лінзи, необхідної для корекції. Діапазон вимірювань для клінічної рефракції ока знаходиться в межах від -26 до +20 дптр, для вершинної рефракції лінзи від -28 до +15,5 дптр.

237

а б

Рисунок 6.14 – Зображення марок рефрактометра Хартінгера

Повертаючи прилад навколо горизонтальної осі та спостерігаючи в окуляр за розташуванням горизонтальних штрихів, дослідник має визначити момент їх поєднання. Збереження поєднання горизонтальних штрихів після повороту свідчить про відсутність астигматизму, а зсув штрихів – про його наявність.

через 1°

2 0 + 2

2 0 + 2

через

0,25

дптр

Рисунок 6.15 – Шкала рефрактометра Хартінгера

При незбіганні горизонтальних штрихів на початку дослідження прилад повертають навколо горизонтальної осі до моменту їх суміщення. По завершенню цієї процедури визначають положення одного з головних перетинів астигматичного ока. Інший головний перетин розташовується під кутом 90° по відношенню до першого. Відлік кутів здійснюють за шкалою. При цих двох положеннях осей шляхом поєднання вертикальних штрихів визначають рефракцію в двох головних перетинах, різниця яких і

238

характеризує величину астигматизму.

Дослідження пацієнтів за допомогою класичного рефрактометра рекомендується проводити при медикаментозно розширеній зіниці для виключення акомодації.

6.5.2. Авторефрактометри

Розширення застосування інфрачервоних (ІЧ) променів в оптиці та сучасні досягнення електроніки дозволили ряду зарубіжних фірм Японії, США і Німеччини створити ряд складних і дорогих моделей

автоматичних рефрактометрів (рис. 6.16). Ці прилади значно скорочують етап об’єктивного визначення рефракції ока та мають засоби автоматичного документування результатів вимірювання.

Наведення приладу по зіниці ока змінилося від візирного оптичного пристрою до використання телевізійного монітора, вбудованого в прилад.

Значно покращилося й управління автоматичним рефрактометром: від численних кнопок і рукояток переміщення та фіксації приладу до мінімальної кількості кнопок управління і введення в рукоятку переміщення частини управляючих команд.

В автоматичному рефрактометрі марка в ближчій області ІЧ-спектра проектується на дно досліджуваного ока. Зображення цієї марки, відображене від очного дна, потрапляє на фотодатчики аналізуючої системи через вузьку щілину, яка орієнтується в кожен даний момент на один з меридіанів досліджуваного ока, і спеціальну рухому оптичну систему.

239

а

б

в

г

Рисунок 6.16 – Загальний вигляд сучасних авторефрактометрів:

аARK-730 фірми «NIDEK»; б – ARK-900 фірми «NIDEK»;

в–RM-A6000 фірми «Topcon»; г – ACUITUS фірми «Zeiss Humphrey»

240

Соседние файлы в папке маме