Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
81.41 Кб
Скачать

2. Створення і діяльність ушпр. Наростання боротьби народних месників проти окупантів (1942-1944). С.А. Ковпак - легендарний командир партизанського з’єднання

Український штаб партизанського руху (УШПР) було створено у червні 1942 р. Очолений відповідальним працівником НКВС Т. Строкачем, він підтримував регулярний зв'язок з партизанськими краями і зонами, переправляв літаками у тил ворога десятки організаторських груп, матеріально-технічні засоби, кадри фахівців (радистів, підривників, шифрувальників), пропагандистську літературу, здійснював координацію дій , як між окремими загонами, так і між партизанами й частинами регулярної армії. Згодом у лісах вдалося створити поліграфічну базу 1943 р. в Україні видавалося понад 60 партизанських газет українською, російською і польською мовами.

Крім того, на УШПР покладалося завдання розробити організаційні структури подальшого розвитку руху Опору А тих, хто бажав стати партизаном, ніколи не бракувало Насамперед це були молоді люди, яких окупанти вивозили на каторжні роботи до Німеччини.

Під керівництвом УШПР партизани не раз проводили операції, що мали важливе стратегічне значення. У серпні 1943 р за командою штабу розпочалася «рейкова війна» — десятки загонів на окупованій території Білорусії, Росії і України стали виводити з ладу залізничні комунікації, щоб не дати фашистам змоги перекидати підкріплення та військове спорядження під Курськ, де розгорталася одна з наймасштабніщих битв 2-ї світової війни. Під час цієї операції було виведено з ладу близько 2 тис. км залізниць.

УШПР керував рейдами великих партизанських загонів і з'єднань по тилах ворога, зокрема С. Ковпака —в Карпати, О. Сабурова — на Житомирщину, О Федорова — на Волинь.

Між даними УШПР про чисельність радянських партизанських загонів та результати їхньої бойової діяльності й підрахунками німецької сторони існують розбіжності Зокрема, за відомостями штабу, 1943 р. на окупованій території України діяло понад 330 тис. партизанів, у тому числі 29 з'єднань і 83 загони загальною чисельністю 43,5 тис. бійців, з якими підтримувався зв'язок. За німецькими даними, радянських партизанів у цей час налічувалося до 50 тис. Ясна річ, у німців не було підстав занижувати ці цифри. Не те — УШПР' Як і кожне бюрократичне відомство, штаб прагнув показати результати своєї роботи у найкращому вигляді.

1944 р. партизани почали широко взаємодіяти з регулярними військами. Було сформовано 1-у Українську партизанську дивізію, яка під командуванням П Вершигори здійснила рейд на Сан і Віслу

Партизанський рух, попри розбіжності в статистиці, був одним з фронтів, які виборювали перемогу й винесли на своїх плечах страшний тягар війни За німецькими даними, він прикував до себе 10 % сил вермахту на Східному фронті.

Ковпа́к Си́дір Арте́мович (25 травня (7 червня 1887) — 11 грудня 1967) — керівник радянських партизанських загонів в Україні, генерал-майор, двічі Герой Радянського Союзу (1942, 1944). Учасник Великої Вітчизняної війни з вересня 1941. Органами НКВД СРСР залишений у німецькому тилу для організації диверсійних операцій — командир Путівльського партизанського загону, а потім — об'єднання партизанських загонів Сумської області.

Після закінчення війни пішов спочатку на господарську, а потім на партійну роботу. Був депутатом міськради м.Путивль Сумської області.

1947 — заст. голови Президії Верх. Ради УРСР.

Помер 11 грудня 1967 року у Києві, похований на Байковому кладовищі

Соседние файлы в папке билеты З ІСТОРІЇ.2013 рік