Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

суч фото / Словник термінів по класичній фотографії

.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Чинник розтягування –коефіцієнт, який використовується в мікрофотографії та показує зміну відносного отвору об'єктиву.

Фізичний прояв – процес прояву, в якому галогениды срібло спочатку розчиняється, а потім перетворюється на металеве срібло в розчині.

Фіксаж – хімічний реактив, який використовується для розчинення невідновлених галогенідів срібла у фотоемульсії.

Фіксація зображення (закріплення) – процес стабілізації зображення, в результаті якого галогеніди срібла фотошару, які залишилися невідновленими при прояві, переходить в розчинні у несвітлочутливі з'єднання срібла.

Флешметр – спеціальний експонометр для вимірювання світла, яке створюється імпульсним освітленням.

Фокальна площина об'єктиву (лінзи) – площина перпендикулярна головної оптичної осі та яка проходить через фокус.

Фокусна відстань – відстань від тонкої лінзи до точки, яка є зображенням об'єкту, який нескінченно віддалений.

Фонове світло – світло, що використовується для освітлення фону, перед яким розташовується об'єкт, що знімається.

Фотопапір змінної контрастності – фотопапір, корисний інтервал експозицій якого може змінюватися при використовуванні відповідних світлофільтрів під час друку.

Фотографічна широта – величина, яка характеризує здатність фотоматеріалу відтворювати з однаковим ступенем контрастності відмінності в яскравості ділянок оптичного зображення об'єкту зйомки.

Фотоплівка з великою областю недодержок – фотоплівка, нахил характеристичної кривої якої змінюється трохи при низькій оптичній густині.

Фотоплівка з малою областю недодержок - фотоплівка, нахил характеристичної кривої якої змінюється різко при низькій оптичній густині.

Фотоплівка з умовним відтворенням кольору – тришарова кольорова фотоплівка, сконструйована, що обертається, таким чином, що синє, зелене, червоне і інфрачервоне проміння, що випускається предметом, переходить відповідно в чорні, сині, зелені, і червоні кольори в проявленому діапозитиві.

Фотозбільшувач – пристрій, який призначений для отримання фотокопій проекційним способом з прозорих негативів.

Фотоемульсія – водний розчин желатинуіз рівномірно розподіленими мікрокристалами галогеніда срібла. Крім того, до складу фотоемульсії входять допоміжні речовини, що додають їй ті або інші додаткові властивості (сенсібілізуючі, дублячі, стабілізуючі і т.д.).

Характеристична крива (крива Хартера-Дріффілда) – крива, описує залежність між оптичною густиною почорніння фотографічного шару фотоматеріалу і логарифмом експозиції.

Хімічний прояв - процес прояву, в якому галогенід срібла в зерні перетворюється на металеве срібло.

Хроматична аберація – одна з основної аберації оптичних систем, яка обумовлена залежністю показника заломлення середовища від довжини хвилі світла, яке крізь неї проходить. Існують два типи хроматичної аберації: хроматизм положення і хроматизм збільшення.

Хромогенні чорно-білі фотоплівки – негативні фотоплівки, в яких замість з'єднань срібла використовуються фарбостворюючі речовини.

Кольоровий прояв – процес, в якому спеціальні кольорові компоненти (фарбостворюючі речовини) утворюють фарбники кольорового зображення. Утворення цих фарбників відбувається в результаті реакції поєднання кольорових компонентів органічних сполук з первинними продуктами окислення кольорових проявляючих речовин.

Кольорові світлофільтри для друку – світлофільтри, призначені для корекції кольору при кольоровому фотодруку. Поміщаються між джерелом світла і негативом (позитивом).

Кольороділені негативи– три чорно-білі негативи, одержувані при зйомці предмету через червоний, зелений і синій світлофільтри і що використовуються для утворення кольорового зображення.

Кольорокомпейсаційні світлофільтри – світлофільтри, які розподілюються на адитивні світлофільтри, які в свою чергу виділяють червоний, зелений і синій світлові потоки, і субстрактивні світлофільтри, які виділяють додаткові кольори. Призначені для компенсації аномальностей випромінювання джерел світла, змін цвітлочутливості фотоматеріалів. Використовуються при фотографуванні і друці.

Центральний (пелюстковий затвор) – затвор, який встановлено усередині об'єктиву або поряд з ним та який представляє набір металевих пелюсток, що розкриваються від центру світлового отвору до його країв.

Центри прояву – групи з декількох атомів срібла експонованого зерна, на яких починається перетворення зерна в металеве срібло в процесі прояву.

Частотно-контрастна характеристика (ЧКХ) (Функція передачі модуляції) – властивість фотоплівки відтворювати дрібні деталі.

Ширококутний об'єктив – об'єктив, фокусна відстань якого менше діагоналі кадру. Володіє великим обхватом знімального простору (більше 60) і заниженої глибинної простору, що різко зображається.

Штатив – пристосування, яке фіксує положення фотоапарата під час зйомки.

Шторний затвор – затвор, у якого світлові заслінки є двома тканинними або металевими шторками. Встановлюються у фотокамері перед фокальною площиною об'єктиву біля поверхні фотоматеріалу.

Експозиція – кількісна міра випромінювання, яке впливає на речовину за час дії світла. Є загальною кількістю світла, яке падає на плівку для утворення зображення, яке приховано, тобто дорівнює добутку інтенсивності падаючого на плівку світла на якийсь час, протягом якого вона піддається опромінюванню. Інтенсивність світла регулюється величиною діафрагми, а час – швидкістю затвора (видержкою).

Експонометр – прилад, який виміряє яскравість чи освітленість об'єкту зйомки за допомогою фотоелектричних приймачів світла – фотоелементів або фоторезисторів, сполучених з індикаторами електричного струму.

Електронний імпульсний освітлювач – імпульсне джерело світла багаторазового використовування, принцип дії якого заснований на електричному розряді в інертному газі, який знаходиться під тиском в скляній колбі.

Ефект Альберта – ефект, який дозволяє отримати прямий позитив шляхом вибілювання експонованого фотоматеріалу, заздалегідь засвіченого розсіяним світлом.

Ефект Бахроми (лінії Макі) – окремий випадок прикордонного ефекту прояву, який полягає в пониженні густини почорніння слабоекспонованої ділянки на межі з сильноекспонованою ділянкою.

Ефект Гершеля – руйнування прихованого зображення, яке створено в емульсійному шарі фотопаперу під дією неактинічного червоного кольору.

Ефект облямівки (бордюру) – окремий випадок прикордонного ефекту прояву, який полягає в збільшенні оптичної густини сильноекспонованої ділянки на межі із слабоекспонованою ділянкою.

Ефект Костінського (вертикальний ефект) – окремий випадок прикордонного ефекту прояву який полягає в збільшенні проміжку між двома сусідніми близькорозташованими експонованими ділянками.

Ефект переривистого освітлення – один з прикладів відхилення від закону взаимозаместимості, який виявляється в тому, що при однакових відносно тривалих експозиціях фотоматеріалу безперервним або переривистим світлом в першому випадку почорніння негативу буде менш щільним, ніж в другому.

Ефект Сабатье – отримання часткового обігу тонів фотознімку шляхом рівномірного засвічення частково проявленого, але не отфіксованого відбитка.

Ефект Еберхардта – окремий випадок прикордонного ефекту прояву, який полягає в тому, що густина почорніння невеликих ділянок фотоемульсії зростає із зменшенням площі ділянки при незмінній експозиції.

Ефективна чутливість фотопаперу – міра світлочутливості фотопаперу, яка використовується для визначення оптимальної експозиції.

Ефективний час дії затвора – час, протягом якого ідеальний затвор фотокамери є відкрим. (Ідеальним називається затвор, який відкривається і закривається миттєво

Яскравість (світимість) – фізична величина, яка характеризує світловий потік, який відображений поверхнею.

13