Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суч фото / Чим хороший дзеркальний фотоапарат.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
44.03 Кб
Скачать

Чим хороший дзеркальний фотоапарат

Є у фотографічній науці складні питання, такі як, наприклад, визначення точної величини експозиції, вибір відповідної експопари, глибина ГРІП (чули про таке?) і багато що інше. Розгорнені відповіді на них ми прагнемо публікувати в нашому журналі як у вигляді практичних статей, так і у вигляді відповідей на листи читачів.

Проте на найпростіші питання, які початківці зазвичай і задавать-то соромляться, щоб не уславитися повними дилетантами, знайти відповіді не так-то просто. Спробуємо небагато заповнити вакуум, що утворився, і поговоримо сьогодні про те, які переваги має дзеркальний фотоапарат перед плівковою «мильницею» і «цифровіком», а також як грамотно «зібрати» недорогу «зеркалку».

«Мильниця», звичайно ж, є хорошим фотоапаратом. Вона не важка, поміщається в будь-якій кишені, має так мало кнопок і настільки розвинений інтелект, що дозволяє вам не замислюватися про технічну сторону питання під час зйомки. Раз, два, клацнув і пішов далі! «Мильниця» все продумає за вас і сама вирішить, на що наводити різкість, де ставити світловий акцент, і навіть сама вибере величину глибини різкості. «Мильниця» уміє берегти таємниці: ви не дізнаєтеся про прийняті нею рішення до тих пір, поки не отримаєте свої фотографії з лабораторії.

Недивно, що дуже часто, після здивованого розглядування інших фотографічних сюрпризів, виникає питання: що робити? Відповідь - купите дзеркальний фотоапарат.

Конструкція камери

Уявіть собі пристрій будь-якої «мильниці». Промені світла, проходячи через об'єктив безпосередньо, відсікаються затвором і «осідають» на поверхні фотоплівки, формуючи приховане зображення. Для того, щоб ви могли бачити, що знімаєте, у вашій «мильниці» зверху є прямокутне віконце з склом, яке називають видошукачем. Таким чином, ви дивитеся на світ через видошукач, а плівка «роздивляється» мир через об'єктив. Для експонометра також є окреме віконце. Така «розбіжність в поглядах» народжує безліч проблем. Наприклад, закрийте об'єктив «мильниці» пальцем - у видошукачі ви цього навіть не відмітите!

Дзеркальний фотоапарат, який ми далі будемо люблячи називати «зеркалкой», позбавлений від цього недоліку - подивитеся на схему. Річ у тому, що на шляху променів світла розташовано невелике люстерко, яке направляє їх у видошукач. Тому ви дивитеся на світ одними «очима» з плівкою. Щоб не заважати процесу експонування плівки, в найостанніший момент перед відкриттям затвора люстерко тимчасово відводиться вгору, звільняючи шлях світлу, падаючому на емульсію. Спробуйте тепер самі назвати два випадки, коли в світлий час доби у видошукачі «зеркалки» нічого не видно, а правильну відповідь подивитеся в кінці статті.

Така конструкція дає «зеркалке» відчутні переваги перед «мильницями».

По-перше , це повний контроль над різкістю і можливість ручних установок (наприклад, при зйомці в зоопарку ви зніміть птаха, а не грати клітки, як це часто буває).

По-друге , ви зможете оцінити глибину різкості ще до зйомки, просто дивлячись у видошукач, оскільки навіть недорогі «зеркалки» мають так званий репетір діафрагми.

По-третє , точність вбудованого експонометра. Річ у тому, що, коли ви розглядаєте зображення у видошукачі, одночасно з вами його роздивляється мікрокомп'ютер камери за допомогою своїх численних «очей» (від 5 до 256). Наприклад, в моєму недорогому Nikon'е зображення, що потрапило в об'єктив, порівнюється з тими, що є 32 тисячами картинок з бортової бази даних! Потім вибирається картинка, найбільш відповідна по розподілу світлових плям, і використовується відповідна їй експопара.

По-четверте , у разі використання фільтрів, теле- або ширококутних насадок на об'єктив, вбудований експонометр «зеркалки», на відміну від «мильниці», врахує необхідну експокоррекцию.

І нарешті, можливість того, що дуже точного кадрується. Для прикладу, уявіть собі, що ви знімаєте туман в сосновому лісі проти висхідного сонця. У цій ситуації дуже важливо «прикрити» чим-небудь сонце, щоб його яскраве пряме свічення не порушило і без того позамежний контраст сцени. Логічно, що фотограф, швидше за все, спробує «загородити» його стовбуром якого-небудь дерева. Так от, використовуючи «мильницю», виконати цю процедуру буде ох як нелегко, оскільки віконце видошукача і об'єктив істотно рознесені один від одного. У «зеркалке» вони суміщені, і подібних проблем не буде.

Відмічу також, що в схожих світлових ситуаціях саме видошукач «зеркалки» допоможе вчасно виявити і вигнати сонячних «зайців» з об'єктиву, якщо такі є, тоді як власники «мильниці» виявлять їх значно пізніше - на фотографії.

Не менш цікавою є і зовнішня конструкція дзеркального фотоапарата: він побудований за модульним принципом, тобто складається з окремих пристроїв, що сполучаються. Необхідними з них є корпус камери (часто званий body) і об'єктив. До додаткового приладдя віднесемо зовнішній спалах, батарейний блок, фільтри, всілякі кільця, бокс для підводної зйомки, пульт дистанційного керування та інші. Модульний принцип дозволяє нам не купувати все відразу за великі гроші, а нарощувати систему поступово. Наприклад, спершу можна придбати камеру (від $170) і відповідний об'єктив (від $90), потім, при необхідності, купити все інше.

Це дуже зручно, економічно і дозволяє робити покупки обдумано, а не «випадково».