Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суч фото / Курс лекцій з цифрової фот.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Частина 6. Зв'язок з комп'ютером

Комплекс програмних і апаратних засобів, за допомогою яких здійснюється сполучення персонального комп'ютера і будь-якого периферійного пристрою, називається інтерфейсом (interface - сполучення). Інтерфейс визначає організацію обміну інформацією між периферійним пристроєм і центральним процесором. Обмін даними між компонентами комп'ютера і периферійними пристроями (напр. цифрова фотокамера, сканер, принтер) можливий тільки у разі сумісності їх інтерфейсів.

Зв'язок з комп'ютером може бути реалізований різними шляхами. Частіше за все використовується кабель, який йде в комплекті з фотокамерою. Звичайно це кабель послідовного інтерфейсу (СОМ порт) стандарту RS-232C. Основною гідністю цього способу передачі даних є універсальність і широке розповсюдження інтерфейсу. Зараз складно знайти комп'ютер, на якому б був відсутній Сом-порт. Недоліком можна рахувати низьку швидкість передачі даних (115 Кбіт/сек). Тому перекачування інформації об'ємом 32 Мб і більш з фотокамери в комп'ютер може виявитися дуже утомливою. В останніх моделях фотокамер (Nikon Coolpix 990, Sony DSC-F505 і т.д.), знайшов своє застосування USB (Universal Serial Bus) - інтерфейс, швидкість передачі даних в якому досягає 12 Мбіт/сек, що особливо важливо у зв'язку із збільшенням роздільною здатністю зображення, тобто збільшення розмірів файлу. Інтерфейс USB простий у використ овуванні, широко поширений і доступний практично на кожному комп'ютері. Для професійних моделей цифрових фотокамер (NIKON D1) реалізований інтерфейс IEEE 1394 - FireWire, "найшвидший" серед послідовних інтерфейсів, швидкість передачі даних 100 Мбіт/сек і швидше.

Для полегшення роботи з картами пам'яті існує велика кількість перехідних пристроїв та адаптерів. Флоппі-диск адаптер дозволяє встановити карту пам'яті стандарту MemoryStick, CompactFlash і Smart Media в дисковод для дискети 3,5". PC Card Adapter (PCMCIA) - дозволяє встановити карту пам'яті в роз'єм для жорсткого диска ноутбука або відповідний роз'єм комп'ютера.

В сканерах частіше за все використовується інтерфейс SCSI (Small Computer System Interface, вимовляється "скази"). Існує декілька версій SCSI - інтерфейсу, звичайно в сканерах (маються на увазі слайд-сканери) реалізована версія SCSI-II. Швидкість передачі інформації рівна 10 Мб/сек.

Паралельний інтерфейс часто називають інтерфейсом Centronics (по назві фірми розробника) або інтерфейсом принтера. Паралельний зв'язок означає, що інформація передається не побітно, а побайтно, за рахунок чого підвищується швидкість передачі. Підключення реалізовано через LPT-порт. Швидкість передачі 115 Кб/сек і швидше.

Основи цифрової фотографії. Частина 7-8

Частина 7. Комп'ютерна обробка зображення і вивід на друк

Частина 8. Вибір першого фотоапарата

Частина 7. Комп'ютерна обробка зображення і вивід на друк

Після того, як зображення потрапило з фотокамери або сканера в комп'ютер, можна дати волю фантазії, а при необхідності зайнятися клопіткою роботою ретушера. Навіть не маючи в комп'ютері встановленого серйозного графічного редактора типу PhotoShop або CorelDraw, найпростіші маніпуляції із зображенням можна здійснити тими, що поставляються разом з Windows редакторами Photo Paint або Photo Editor, і отримати цікаві і корисні результати.

На сьогоднішній день, для отримання зображення фотографічної якості на принтері, існує три технології: струменева, лазерна, термосублімаційна. Найдоступнішими і найпоширенішими на сьогоднішній день є струменеві і сублімації принтери .

В струменевих принтерах для формування зображення використовуються спеціальні сопла, через які на папір подається чорнило. Тонкі, як волос, сопла знаходяться на головці принтера, де встановлений резервуар з рідким чорнилом, яке переноситься через сопла на матеріал носія. Звичайно кольорове зображення формується при друці накладенням один на одного зображень трьох основних кольорів: голубого, пурпурного і жовтого. Для отримання насиченого чорного кольору додають ще і чорний.

Для отримання кращого результату при друці фотографій на струменевому принтері бажано друкувати на спеціальному папері. Папір отримав назву "фото", хоча насправді такий не є (на ній немає світлочутливого шару). Це папір підвищеної густини на поліетиленовій або лавсановій основі.

В принтерах сублімацій багатоколірний фарбник, як правило, нанесений на тонку лавсанову плівку. Плівка переміщається за допомогою стрічкопротяжного механізму. При друці сублімації здійснюється переклад фарбника в газоподібний стан шляхом нагріву плівки з фарбником. Цей газ потім поглинається покриттям полістиролу спеціального паперу. Дифузійне перенесення фарбника забезпечує отримання високоякісного кольорового зображення без видимих тональних переходів.

Як правильно вибрати роздільну здатність сканера залежно від роздільною здатності принтера?

Багато хто вважає, що сканувати необхідно з роздільною здатністю яку має принтер, який використовується для друку. Роздільні здатності принтера і сканера вказуються в крапках на дюйм, але насправді це зовсім не одне і те ж. Принтер генерує кольорову палітру за допомогою кольорових точок різного кольору і інтенсивності, а також незаповнених крапками зон. Такий спосіб передачі кольору характеризується в принципі не в крапках, а в лініях на дюйм (lpi). Для передачі кольорового зображення 256 відтінків принтер використовує півтонове растрування 16 х 16. Для принтера з роздільною здатністю 360 dpi це 360 / 16 = 22,5 лінії на дюйм. Роздільна здатність сканера, яку необхідно встановити в два рази вище. Тобто 22,5 х 2 = 45 ліній на дюйм. При використовуванні кастрування 8 х 8 або 4 х 4, параметр lpi рівний 45 і 90 відповідно. Роздільна здатність сканера в цьому випадку повина бути встановлена 90 і 180 dpi. Установка більшої роздільною здатності в цьому випадку абсолютно не призведе до поліпшення якості зображення, а лише збільшить розмір графічного файлу. Використовування більш високої роздільної здатності може бути ефективно лише при необхідності подальшого збільшення зображення. Наприклад, вам необхідно відсканувати оригінал розміром 1" х 1" і віддрукувати згодом на принтері 360 dpi із збільшенням в два рази. Для успішного виконання роботи необхідний роздільна здатність 200 dpi.

Яка роздільна здатність оптимальна для сканування з подальшим друком на принтері сублімації?

Для якісного друку на принтері сублімації необхідно сканувати з максимальною оптичною роздільною здатністю принтера. Наприклад, якщо роздільна здатність принтера вказана 300 dpi, то і сканер потрібно встановити в режим 300 dpi.

Частина 8. Вибір першого фотоапарата

Високий дозвіл і великий вибір функцій користувача, визначає цифрові фотокамери в новий клас пристроїв придатних для професійного застосування. Реально

використовувати цифрову фотокамеру не тільки у фотоательє для зйомки на документи, але й в поліграфії.

Для правильного вибору фотокамери і супутніх аксесуарів, які необхідні для роботи або розваги, необхідно чітко уявляти собі яким вимогам повинна відповідати фотокамера. Який результат необхідний?

Давайте, класифікуємо цифрові фотоапарати по вимогах, які до них пред’являються.

До першої групи віднесемо фотокамери, які відповідають вимогам професіоналів. Цифрові фотокамери цієї групи повинні відповідати наступним вимогам:

1. Основна вимога пред'являється професіоналами до цифрової фотокамери - інтеграція в сімейство плівкових SLR фотоапаратів, однієї фірми-виробника. Тобто, сумісність зі всією лінійкою змінної оптики і можливість використовування широкого спектру аксесуарів і пристосувань випускаються для плівкових фотоапаратів. Важливою є схожість цифрової фотокамери з своїми плівковими "братами". Перехід з плівки на цифрові носії не повинен викликати утруднень.

2. Професійне використовування має на увазі експлуатацію з високим ступенем інтенсивності. Цифрова фотокамера повинна бути, наскільки це можливо, ударостійкою, зносостійкої, з великим ресурсом роботи.

3. Публікація фоторобіт у виданнях з доброю поліграфією, необхідність значного збільшення, технічні зйомки - все це умови роботи професійних фотографів. Результат цієї роботи повинен відповідати найвищим стандартам якості. Тобто, робота вимагає найвищої різкості і опрацьовування найдрібніших деталей, що пред'являє фотокамері наступну вимогу - високу роздільну здатність.

4. Висока роздільна здатність має на увазі великий об'єм файлу. Щоб, не міняти карти пам'яті після 2-3 знімків, повинна бути можливість приєднання носія інформації великого об'єму. Ще одна вимога: сумісність з носіями інформації великого об'єму.

5. Для того, щоб перекачати великий об'єм інформації з фотокамери в комп'ютер, потрібен час, часто досить великий. Звідси четверта вимога: сумісність з інтерфейсами, що забезпечують високу швидкість передачі даних (IEEE1394 Fire Wire; USB).

Друга група - цифрові фотокамери домашнього використовування, повинні відповідати наступним вимогам:

1. Домашній фотоапарат повинен легко транспортуватися, що має на увазі невеликі розміри і вагу.

2. У багатьох любителів виникає бажання збільшити зображення, наприклад, для того, щоб вставити фотографію в рамку і повісити на стіну. Роздільна здатність фотоапарата повинна бути достатньою для отримання зображення прийнятної якості на форматі А4.

3. Достатній вибір аксесуарів і обладнань забезпечить вимогливому любителю задоволення від роботи з цифровою фотокамерою.

4. Домашній фотоапарат купується з розрахунку, що експлуатуватиметься він не один рік. Отже, він повинен володіти достатньою надійністю.

5. Для фотокамер цього класу важливо, щоб при необхідності нею могла скористатися навіть дитина. Звідси вимога - простота використовування.

6. Сумісність носія інформації з іншими побутовими приладами (відеокамера, аудіоплеєр).

7. Наявність принтерів напряму що підключаються до фотоапарата або підключення до принтера карти пам'яті.

Третя група - цифрові фотокамери бізнес-класу, повинні відповідати наступним вимогам:

1. Мініатюрні розміри - фотоапарат повинен поміщатися у внутрішню кишеню піджака або невелику сумочку.

2. Простота використовування і підключення.

3. Можливість максимально швидкого отримання результату.

4. Можливість запису зображення як з високою, так і з низькою роздільною здатністю. Низька роздільна здатність необхідна для обміну графічною інформацією по електронній пошті, для розміщення фотографій в Інтернеті.

Будь-яка класифікація умовна, а оцінки суб'єктивні. Вибір фотоапарата справа суто особиста. Вибираючи, необхідно враховувати безліч умов, важливих саме для Вас, і не останньою умовою є ціна фотоапарата.

Вибір цифрової фотокамери .

Чим фотолюбитель відрізняється від професіонала? Все просто: Професіонал заробляє фотографією гроші, а любитель знімає для власного задоволення. У багатьох початківців фотографів виникає питання: "Якою камерою знімати, щоб стати професіоналом?". Відповідь проста: Ви можете знімати хоч старим "Зенітом" і робити якісні фотознімки і одержувати за них непогані гроші. Статус фотографа, на щастя, залежить від Вас, а не від того до якого класу відноситься Ваша камера.

Що ж, буду об'єктивний - на даний момент цифрові камери представлені не так широко, як плівкові, тому не варто говорити, що все "цифровики" нижче 5000$ - максимум тягнуть на "любительські" дзеркалки. Поступово професіонали переходять на "цифру". Як неминучий вибір професіонала це камери від 2000$ сумісні з оптикою плівкових камер. Але цілком можна обійтися і недорогими цифровими камерами. З об'єктивної точки зору, на ринку цифрових камер зараз спостерігається наступна картина:

Аматорські цифрові камери початкового рівня (100-400$)

Це цифрові "мильниці" з матрицею від 1 до 3 Mpx з декількома автоматичними настройками. Вони призначені для простої любительської зйомки: натискував і готово. Мають об'єктив з фіксованою фокусною відстанню або на худий кінець - невеликий (до 3х) зум. Іноді є стильними іграшками з вбудованим плейєром або диктофоном. Призначено для друку фотографій не більше 15x21 см або для наповнення Веб-контента. Спосіб зберігання фотографій як правило "jpg", що говорить про втрату в якості. В цій ніші спостерігається величезна безліч камер різних виробників, тому рекомендувати можна лише камери відомих брендів.

Якщо Ви хочете серйозно зайнятися фотографією, то купувати камери з цієї категорії украй не рекомендується.

Аматорські компактні цифрові камери високого рівня (400-800$)

Ці камери є компактними або гібридними камерами з матрицею від 4 до 5 Mpx. Мають декілька стандартних режимів зйомки: спорт, пейзаж, портрет, макрозйомка. Збільшення (зум) до 6 разів, майже всі моделі мають безліч ручних настройок. Дані камери дозволяють одержувати фотографії розміром до 30x20 див. Використовуються для каталожної поліграфії до формату А5.

# камера млн. пікс опт. зум кадров/сек формат пам'ять мін. ціна

1 Canon G2 4 3x 2k/c raw,jpg,avi CF I, II 590

2 Canon G3 4 4x 2,5 к/с raw,jpg,avi CF I, II 700

3 Nikon CP 4500 4 4x 1,6k/c jpg,tiff,mov CF I, II 520

4 Nikon CP 5000 5 3x 2k/c jpg, tiff CF I, II 760

5 Olympus С4040 4 4x 2k/c jpg, tiff SM 580

6 Olympus С-5050 5 3x 3,3k/c jpg,tiff,raw CF,SM,xD,MD 700

7 Casio 4000 4 3x 2k/c jpg,tiff,avi CF 520

8 Casio 5700 5 4x 2k/c jpg, tiff CF I, II 630

9 Fuji S602z 3(6) 6x 2k/c raw CF 620

10 Sony DSC-V1 5 4x 2k/c jpg, tiff MS 650

Вказані мінімальні ціни на ринку Москви.

Кольором виділені кращі камери по співвідношенню: цена-функциональность-якість

Напівпрофесійні компактні цифрові камери (800-1500$)

Тут ми бачимо 5 Mpx матрицю з продуманою ергономікою і великою фокусною відстанню до 8х. Мають світлочутливість до 800 ISO. Призначені для друку фотографій формату А3 або офсетного друку формату А4. Спершу цілком підходять для рекламної і репортажу зйомки.

# камера млн. пікс зум кадров/сек формат пам'ять мін. ціна

1 Olympus E20 (TTL) 5 4x 2k/c raw,jpg,tiff CF, SM 1200

2 Sony SyberShot F717 5 5x 3k/c jpg, tiff MS 770

3 Nikon CP 5700 5 8x 2k/c jpg, tiff CF 1000 4 Minolta Damage 7Hi 5 7x 3k/c raw,jpg,tiff CF I,II 1100

5 Canon Powershot G5 5 4x 3k/c raw,jpg,tiff CF I,II 900

Напівпрофесійні дзеркальні цифрові камери із змінною оптикою (1500-3000$)

Поява цифрових фотокамер цієї категорії практично поховала малоформатні (35 мм) плівкові камери. Ці камери відрізняються в першу чергу змінною оптикою, а значить сумісні з різними об'єктивами для звичайних плівкових камер і мають більш сучасну матрицю - 6 Mpx. Світлочутливість до 1600 ISO. Можуть знімати до 3 кадрів в секунду. Можливий офсетний друк фотографій до А3 (30х40 см) і струменевий фотодрук до А2, також цілком підходять для друку білбордів 6х3м.

# камера млн. пікс дозвіл кадров/сек формат пам'ять мін. ціна

1 Canon 10D 6 3072х2048 3к/с raw,jpg,tiff CF, MD 1800

2 Canon D60 6 - 3к/с raw,jpg,tiff CF, MD 1700

3 Nikon D100 6 - 3к/с raw,jpg,tiff CF, MD 1900

4 Fuji S2 pro (SuperCCD) 6(12) - 2 к/с raw,jpg,tiff CF, SM, MD 2100

5 Sigma SD9 (Faveon) 3x3 - 2,5к/с raw,jpg,tiff CF I,II 1600

6 Pentax *ist D 6 - 2,7к/с raw,jpg,tiff CF I,II new

Професійні дзеркальні малоформатні цифрові камери (4000-9000$)

Далеко не кожний профі дозволить собі це 4-14 Mpx чудо. Володіють високою швидкістю зйомки не дивлячись на великий об'єм файлів. Можуть знімати до 8 кадрів в секунду. Специфіка - висока журнальна поліграфія, зйомка репортажу і студійного (постановочна). До якості середньоформатних камер ним вже недалеко. Проте із збільшенням матриці збільшуються і шуми, тому ради отримання пристойного знімка виробники знижують поріг чутливості. Ледве дотягують для офсетного друку до А2 і струменевого фотодруку до А1.

# камера млн. пікс дозвіл кадров/сек формат пам'ять мін. ціна

1 Canon 1Ds 11 - 3к/с raw CF 8500

2 Kodak DCS 14n 14 - 3к/с raw CF 5900

3 Canon 1D 4 - 8 к/с raw CF 4600

4 Nikon D1x 5 3008x1960 3 к/с raw,jpg,tiff CF I,II, MD 4700

5 Contax N1 Dig. 6 3008х2008 4 к/с raw,jpg,tiff CF, MD 5800

Професійні середньоформатні цифрові камери (9000-50000$)

Це найважча вагова категорія цифрових камер. По суті тут ми бачимо камеру і, власне, цифрову приставку. Поки це 11-22 Mpx приставки - за якістю і розмірами співставимі зі слайдами 6х4,5 (6х6) див. Камери, як правило, підтримують і цифрові і аналогові платформи - дозволяють заряджати касети з плівкою. Швидкість зйомки для цих камер не важлива, оскільки для отримання максимального кадру вимагається провести до 20 експозицій, що займає до 10 хв. Проте якість вище за всякі похвали. Призначені тільки для художніх фотостудій. Файл пишеться відразу на комп'ютер за допомогою високошвидкісного інтерфейсу. Шуми, не дивлячись на просунуті технології шумопоглинання, дозволяють знімати не перивищуючі 100 ISO. Формат офсетного друку до А1, растрової - до А0.

Камери:

1. Fujifilm DX645 (680)

2. Hasselblad ELD, ELX, H1

3. Mamiya RZ67ProII, 645 Pro

4. Contax 645 AF

Приставки:

Leaf Value 11 - ISO 25-200 Leaf Valeo 11: 4056х2684

Sinarback 43 (11Mpx)

Sinarback 44 (16Mpx)

Sinarback 54HR (22Mpx)

PhaseOne H20 (16Mpx) 4080x4080, 0,3 к/с

Imacon Ixpress (16Mpx)

Kodak DCS PRo Back 645H (16Mpx)

Fujifilm CCD (20Mpx)