Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗІ / Лекц_ї / Лекц_я 11.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Технічні засоби захисту території й об'єктів

Для керування доступом у приміщення широке поширення одержали замки з кодовим набором. Крім того, для захисту приміщень широко використовуються датчики, які можуть бути розділені на три групи:

  • датчики для виявлення спроб проникнення на територію об'єкта або в контрольоване приміщення;

  • датчики для виявлення присутності людини в приміщенні;

  • датчики для виявлення переміщення охоронюваного предмета.

Відповідно до вимог по технічному захисту на кожному охоронюваному об'єкті встановлюються наступні типи пожежно-захисних систем:

  • зовнішні системи сигналізації проникнення;

  • внутрішні системи сигналізації проникнення;

  • системи сигналізації пожежної охорони.

Внутрішні системи сигналізації проникнення діляться на однорубіжні, дворубіжні й багатозоні.

Структурна схема однорубіжної охоронної системи сигналізації припускає побудову шлейфа сигналізації з сповіщувачами, що дають інформацію на пульт центрального спостереження (ПЦС) про порушення шлейфа або його обриві, а також можливість управляти выносними світловими й звуковими сигналізаторами.

Дворубіжна охоронна система сигналізації припускає організацію двох рубежів охорони об'єкта.

Для першого рубежу доцільно використовувати сповіщувачи, що забезпечують розмикання контактів, а для другого - охоронні сповіщувачи об'ємної дії. Перевага другого варіанта полягає в уточненій селекції сигналів охоронних сповіщувачей, які спрацьовують на другому рубежі охорони.

Структурна схема організації багатозоної системи захисту дозволяє здійснювати охорону до шістнадцяти зон усередині об'єкта. Використовується дворубіжна охоронна система сигналізації з можливістю вимикання деяких зон, причому охорона інших утримується в робочому стані.

Зовнішні системи сигналізації проникнення служать для надійної сигналізації про проникнення через зони, що захищаються, постачені огорожами (на особливих об'єктах таких огорож може бути дві).

Для захисту приміщень широко застосовуються також лазерні й оптичні системи, датчики яких спрацьовують при перетинанні порушником світлового променя.

Пристрої й системи впізнавання застосовуються, в основному, у системах керування доступом у приміщення, що захищаються. Це завдання вирішується з використанням не тільки фізичних, але й апаратних і програмних засобів.

Акустичні засоби захисту

Для визначення норм захисту приміщень по акустичному каналі використовується наступна розрахункова формула:

D = LC — Q — LП [дБ],

де D — співвідношення сигнал/шум; LС — рівень мовного сигналу; LП — рівень перешкод; Q — звукоізолюючі характеристики конструкцій, що обгороджують.

Рівень перешкод у приміщенні становить 15 дб, поза приміщенням - 5 дб.

Якщо необхідно робити захист приміщення по акустичному каналі, варто впливати на середовище поширення. Для цієї мети використовуються акустичні генератори шуму. Крім того, генератори шуму широко використовуються для оцінки акустичних властивостей приміщень.

Технічні засоби ультразвукового захисту приміщень з'явилися порівняно недавно, але зарекомендували себе, як надійні засоби ТЗ акустичної інформації. Відмінною рисою цих засобів є вплив на мікрофонний пристрій і його підсилювач досить потужним ультразвуковим сигналом, що викликає блокування підсилювача або виникнення значних нелінійних перекручувань, що приводять, в остаточному підсумку, до порушення працездатності мікрофонного пристрою.

Соседние файлы в папке Лекц_ї