Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Кіровоградський національний технічний університет

Механіко-технологічний факультет

Кафедра програмного забезпечення

Дисципліна: Технологія проектування програмних систем

Лабораторна робота № 1

Планування розробки системи. Аналіз вимог і моделювання

Виконав: ст. гр КІ-13-1МС

Іванов І.І.

Перевірив: Константинова Л.В.

Кіровоград 2013

Ціль: Придбання практичних навичок планування системи, проведення аналізу і моделювання

Завдання:

Виконати планування розробки системи. Виконати аналіз вимог і моделювання.

Надати звіт, що містить результати проведеного планування і результати моделювання системи.

Хід роботи

Об’єкт розробки: Система аналізу правильності побудови речень англійської мови.

Система є підсистемою Web-сервісу з обробки англомовних текстів. Розробка ведеться на базі платформи ASP.NET мовою C# та з використанням баз даних MSSQL.

Для планування розробки системи використав метод VCM.

Модель служить меті з'ясування того, яка конфігурація ланцюжка цінності обіцяє найбільші конкурентні переваги. Проекти по розробці ІС можуть з часом указати на ті сегменти, операції, канали розподілу, маркетингові підходи і т.д., які дозволяють завоювати найбільшу конкурентну перевагу.

У первісному варіанті методу VCM організаційні функції були розділені на основні види діяльності і допоміжні види діяльності. Основні види діяльності створюють або додають цінність кінцевому продукту.

Підтримуючі види діяльності не додають цінності, принаймні, прямо. Вони також відіграють істотну роль, але не "збагачують" продукт. …

Рис.1 — Ланцюжки VCM

Моделюваня системи

Для моделювання системи використав діаграми UML.

UML (англ. Unified Modeling Language) — уніфікована мова моделювання, використовується у парадигмі об'єктно-орієнтованого програмування. Є невід'ємною частиною уніфікованого процесу розробки програмного забезпечення. UML є мовою широкого профілю, це відкритий стандарт, що використовує графічні позначення для створення абстрактної моделі системи, називаної UML-моделлю. UML був створений для визначення, візуалізації, проектування й документування в основному програмних систем. UML не є мовою програмування, але в засобах виконання UML-моделей як інтерпретованого коду можлива кодогенерація.

Рис.2 — Діаграма прецедентів

Діаграма прецедентів (Рис.2)— діаграма, на якій зображено відношення між акторами та прецедентами в системі.

Діаграма прецедентів є графом, що складається з множини акторів, прецедентів (варіантів використання) обмежених границею системи (прямокутник), асоціацій між акторами та прецедентами, відношень серед прецедентів, та відношень узагальнення між акторами. Діаграми прецедентів відображають елементи моделі варіантів використання.

Суть даної діаграми полягає в наступному: проектована система представляється у вигляді безлічі сутностей чи акторів, взаємодіючих із системою за допомогою так званих варіантів використання. Варіант використання (use case) служить для опису сервісів, що система надає актору. Іншими словами, кожен варіант використання визначає деякий набір дій, чинений системою при діалозі з актором. При цьому нічого не говориться про те, яким чином буде реалізована взаємодія акторів із системою.

Рис.3 — Діаграма класів

Діагра́ма кла́сів(Рис.3) — статичне представлення структури моделі. Відображає статичні (декларативні) елементи, такі як: класи, типи даних, їх зміст та відношення. Діаграма класів, також, може містити позначення для пакетів та може містити позначення для вкладених пакетів. Діаграма класів служить для представлення статичної структури моделі системи в термінології класів об'єктно-орієнтованого програмування. На цій діаграмі показують класи, інтерфейси, об'єкти й кооперації, а також їхні відносини.

Р ис.4 — Діаграма станів

Діаграма станів (Рис.4) використовується для опису станів системи та умов, за яких система переходить з одного стану в інший.

Контрольні питання:

1.   Реінжиніринг бізнес - процесів (BPR) проводить ясну відмінність між бізнес - процесом і бізнес - функцією. У чому полягає ця відмінність? Приведіть приклад бізнес - процесу, який розірваний по горизонталі по всій організації.

Функція - це дія, яка виконується.

Бізнес-процес - це упорядкована в часі і просторі сукупність функцій, спрямованих на отримання певного …

2.   Чому розуміння методу ISA (архітектура інформаційної системи) важливо для системної розробки?

Тому, що підхід ISA пропонує схему, яка, цілком імовірно, може виявитися досить гнучкою для адаптації до...

3.   Поясніть різницю між етапами визначення вимог і розробки специфікації.

Аналіз вимог полягає в визначенні потреб та умов які висуваються щодо нового, чи зміненого…

Специфікація вимог — це повний опис поведінки системи що розробляється. Він включає набір прецедентів, що описують всі взаємодії користувача з системою.

4.   Поясніть взаємозв'язок двох етапів проектування (архітектурне проектування і деталізоване проектування) з першими двома етапами життєвого циклу - етапом визначення вимог і етапом розробки специфікації.

Архітектурне проектування передбачає створення загальної …

5.   Які основні причини зсуву від структурного підходу до проектування объектно — орієнтованому?

Граді Буч сформулював головну перевагу об'єктно - орієнтованого підходу наступним чином …

Буч зазначив також ряд наступних переваг ООП …

Соседние файлы в папке ТППС_Приклад виконання ЛР