Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по землеробству.docx
Скачиваний:
211
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
113.72 Кб
Скачать

1.3 Характеристика ґрунтового покриву

Грунтоутворюючі породи - вихідний матеріал, з якого формуються ґрунти. Вони впливають на видовий, механічний і хімічний склад ґрунтів, біологічну продуктивність рослин, на швидкість розкладання органічних залишків і якість утворення гумусу.

У геологічній будові первинно-акумулятивна рівнина. Причорноморської низовини складена лесовій серією, що з трьох-чотирьох ярусів лесу, загальною потужністю 25-30 м.

Леси розчленовані двома-трьома горизонтами похованих ґрунтів.

Лесова товща - підстеляється червоно-бурими глинами, нижче яких залягають піщані і глинисті відкладення верхньо-пліоценового віку, підстилаються понтичними пористими вапняками.

Леси - є основними і найбільш цінними грунтоутворюючими породами на території господарства. Вони являють собою палевого кольору суглинкову або глинисту добре відсортовану породу з добре розвиненою пористістю (50-53%).

За мінералогічним складом лес є складною породою, але найбільше в ній кварцу (SiO2), глинистих кальцію становить 12-15%, а в горизонті "білозірки", які залягає на глибині 70-120 см його зміст доходить до 17-19%/

Кальцій лесів обумовлює закріплення розкладеної органічної маси, коагулюючи гумусові з'єднання. У лесах містяться також зольні речовини, що використовуються рослинами.

По характеру поверхні територія представляє собою широко-хвилясте плато, південна частина якого більш рівнинна. В напрямку з північного заходу на південний схід територія землекористування порізана балками і лощинами.

Площі схилів часто значно переважають площу рівнини. Балки на території господарства різної глибини, днища їх шириною 10-60 м задерновані, деякі розорюються. Схили балок у верхній частині слабо-пологі (1-3°), внизу крутизна їх збільшується до 5-10°. На крутих схилах багато промоїн. Східною межею території господарства служить Південний Буг. Схили до річки пологі і слабо-спадисті, тому тут розвинені процеси водної ерозії.

Розташування господарства сприятливе для ведення садівництва і виноградарства, але має свої не достатки в тому що частина ріллі знаходиться на схилах балок де можна часто спостерігати при сильному дощі вимивання ґрунту. Також частина території постійно піддається водній ерозії з боку Південного Бугу

Вода, що використовується для поливів - слабомінералізована (щільний залишок 1-3 мг). Хімічний склад хлоридно-сульфатнонатріево-калієвий. Вміст хлору досягає 442,5 мг/л, що майже втричі перевищує норму. Згідно з існуючими нормами вода непридатна для зрошення. Зрошення такою водою призведе до осолонцювання ґрунтів.

В формуванні лучно-чорноземних ґрунтів у водах сприяють делювіальні води атмосферних опадів, які тут періодично накопичуються. Але можуть вони стати джерелом вторинного засолення, якщо не застосовувати гіпсування.

Таблиця 2

Ґрунтовий покрив господарства

Тип, підтип, агровиробнича група,

ґрунтова відміна

Площа, га

Процент від площі землекористування

1.Чорнозем звичайний мало гумусний слабо змитий пилувато-легкоглинистий на лесах

60,7

9,1

2.Чорнозем звичайний малопотужний мало гумусний середньо змитий пилувато-легкоглинистий на лесах

299,4

45,0

3.Чорнозем звичайний малопотужний мало гумусний сильнозмитий пилувато-легкоглинистий на лесах

6,7

1,0

4.Чорнозем звичайний малопотужний мало гумусний середньо змитий піщано-важко суглинковий на лесах

23,1

3,5

5.Чорнозем звичайний малопотужний мало гумусний намитий піщано-важко суглинковий на лесах

15,7

2,4

6.Чорноземи слабо змиті пилувато-легкоглинисті на щільних глинах

8,8

1,3

7.Чорноземи середньо змиті середньо глинисті на щільних глинах

5,3

0,8

8.Чорноземи щебенюваті середньо змиті крупнопилувато-важкосуглинкові на продуктах вивітрювання гранітів

2,5

0,4

9.Чорноземи щебенюваті середньо змиті крупнопилувато-важкосуглинкові на продуктах вивітрювання гранітів з виходами гранітів

49,9

7,5

10.Лучно-чорноземні намиті пилувато-легкоглинисті на гумусованому делювії

7,2

1,

11.Лучно-чорноземні намиті середньо солончакові пилувато-легкоглинисті на гумусованому делювії

1,5

0,2

12.Лучні потужні вилугувані важко суглинкові на гумусованому делювії

17,3

26,0

13.Лучно-болотні сильно солончакові легко глинисті на оглеєному лесі

6,2

0,9

14.Лучно-болотні слабо солончакові легко глинисті на алювіально-делювіальних відкладення

2,0

0,3

Таблиця 3.