Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новый документ =)).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
184.83 Кб
Скачать

ВСТУП

Вчені попереджають про можливе вичерпання відомих і доступних для використання запасів нафти і газу, про виснаження інших найважливіших ресурсів: залізної і мідної руди, нікелю, марганцю, алюмінію, хрому і т.д. За 40 років після другої світової війни було використано стільки мінеральної сировини, скільки за всю попередню історію людства. Звичайно, про повне (або абсолютному) вичерпання ресурсів говорити ще рано (в міру розширення пошукових робіт достовірні запаси окремих ресурсів навіть зросли), але це слабка втіха.

Сьогодні енергетика світу базується на невідновлюваних джерелах енергії. В якості головних енергоносіїв виступають нафту, газ і вугілля. Найближчі перспективи розвитку енергетики пов'язані з пошуками кращого співвідношення енергоносіїв і, перш за все з тим, щоб спробувати зменшити частку рідкого палива. Але можна сказати, що людство вже сьогодні вступило в перехідний період - від енергетики, що базується на органічних природних ресурсах, які обмежені до енергетики на практично невичерпної основі.

Великі надії у світі покладаються на так звані альтернативні джерела енергії, перевага яких полягає в їх відновлюваних і в тому, що це екологічно чисті джерела енергії.

Виснаження ресурсів змушує виробляти ресурсозберігаючу політику, широко використовувати вторинну сировину. У багатьох країнах додаються величезні зусилля для економії енергії та сировини. Сьогодні вже близько 1 / 3 всієї маси використовуваних в світі металів - алюмінію, міді, цинку, свинцю і олова - добувається з відходів та вторинної сировини. У ряді країн прийняті державні програми економії енергії.

Енергетична і сировинна проблеми стають усе більш гострими в Україні, хоча її частка у світовому видобутку нафти, газу, у виробництві металів, мінеральних добрив значна. Це пояснюється, зокрема, тим, що наша країна в розрахунку на одиницю національного доходу витрачає занадто багато палива, електроенергії, металу. Металу, наприклад, витрачається в 2,4 рази більше, ніж у США. На виплавку 1т. міді витрачається в 3 рази більше енергії, ніж у ФРН. А з вторинних ресурсів виробляється приблизно 1 / 3 чорних і кольорових металів. Тоді як у ФРН відповідна частка дорівнює 60%.

Для вирішення цих проблем потрібні зусилля всіх країн. 1

Розділ I

1.1.Альтернативні джерела енергії

Що маємо - не зберігаємо, втратимо - плачемо. Очевидність цієї мудрості завуальована і прихована від адекватного сприйняття бурхливими темпами розвитку сучасних технологій. Наприклад, середня тривалість життя в середньовічній Європі становила 28 років. Сьогодні ж, оточені затишком, продуктами наукових і технічних досягнень, ми отримуємо можливість жити довше, комфортніше, повною мірою насолоджуючись кращими дарами Землі, що надає нам свої безцінні ресурси з материнською безкорисливістю.

Однак існують такі ресурси, які неможливо споживати нескінченно. Наприклад, нафту і газ, що з'явилися як результат тисячолітніх геологічних процесів, можуть бути повністю вичерпані нашої неперевершену цивілізацією протягом яких-небудь десятиліть. Підтримка і розвиток досягнутого рівня промислового виробництва, побуту, сільського господарства неможливо без споживання енергоносіїв. На допомогу приходять останні розробки, які розглядають альтернативні джерела енергії як перспективною бази для майбутнього енергетики (а також, до речі, і сьогодення, про що піде мова нижче). Для нашої країни, особливо актуальним, принаймні - на тлі енергетичної кризи, є альтернативне опалення (опалення з використанням альтернативних джерел енергії).

Альтернативні джерела енергії, в контексті сучасної картини енергоспоживання - це не тільки енергія повітряних потоків, водних течій, геотермальна і т.д., але ще і маловикористовуванні енергоносії, енергозберігаючі технології і все, що дозволяє уникнути нерозумно інтенсивного споживання дорогих копалин енергоносіїв. Приміром, альтернативне опалення може бути забезпечено відключенням від центральної опалювальної системи і установкою теплового насоса, твердопаливного котла або конвектора. І взагалі, альтернативне опалення багато в чому пов’язують з автономним опаленням, як більш економним та екологічно чистим способом отримання тепла, ніж, скажімо, звичні для нас котельні. Таким чином, поняття "альтернативні джерела енергії" втратило свою технологічну сутність і поступово перейшла в чисто економічну сферу. Чим дешевше енергоносій, тим "альтернативніше" опалення. Багато забувають про те, що існує абсолютно безкоштовний джерело енергії, причому такий, що порівняно з ним будь-які запаси нафти можуть здатися краплею в морі. Мається на увазі сонце, живить теплом практично все, здатне це тепло прийняти - повітря, воду, ґрунт, грунтові води. Сучасна наука й ринок опалювальних технологій допомагають споживачам багатьох розвинених країн (а тепер і України) витягувати це тепло в інтересах не тільки окремого користувача, але і всьому людству. Найбільш екологічно чистим і економним опалювальним агрегатом, що використовують низькопотенціальні джерела енергії, є на даний момент тепловий насос. Завдяки своїм унікальним властивостям, теплові насоси використовуються багатьма нашими співвітчизниками не тільки в побуті, але і на виробництві, що вже само по собі є хорошим знаком.

Альтернати́вні джере́ла ене́ргії — це поновлювані джерела, до яких відносять енергію сонячного випромінювання, вітру, морів, річок, біомаси, теплоти Землі, та вторинні енергетичні ресурси, які існують постійно або виникають періодично у довкіллі.

До таких джерел можна віднести:

  • енергію сонця;

  • енергію вітру;

  • енергію припливів;

  • глибинне тепло Землі;

  • паливо з біомаси.

Вже побудовані геліостанції в США (Каліфорнії). Вони мають економічні показники, які не поступаються станціям інших типів. У ряді країн створені геотермальні станції - у США (станція Гейзерс в США має потужність 1 млн. кВт), Росії, на Філіппінах і в Італії; приливні - у Франції, Канаді, Росії і КНР; вітрові - у США та Данії.

Створенням палива з біомас активно займаються практично в усьому світі і навіть є країни, які вже перейшли на цей вид палива в певній мірі (у Фінляндії потреби в пальному вже на 20% задовольняються за рахунок біопалива, а лідирує в ЄС щодо використання біомаси у якості джерела енергії Німеччина). Звичайно, треба розуміти, що на те, щоб повністю замінити ту саму нафту (застосування) біопаливом повинен пройти певний термін. А поки необхідно проводити подальші дослідження в цій області.

Крім того, до альтернативних джерел енергії багато людей також відносять і атомну енергетику. Атомна енергетика (як і біопаливо) є найбільш передовим видом енергії. Наприклад, Західна Європа лідирує за його розвитку.

Відомо, що робота АЕС майже не шкодить природі - їхні викиди нульові (на противагу ТЕС отруюють атмосферу мільйонами тонн отруйних викидів). Але з цим видом енергії ще невідомо поки що.

Справа в тому, що ймовірні можливості аварій і до цих пір не вирішена проблема захоронення відходів атомних електростанцій.

Відтепер наше майбутнє в наших руках і від нас залежить, чи зможемо ми змінити ситуацію, що склалася в кращу сторону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]