Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_zalik.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
61.82 Кб
Скачать

4.Соціально-психологчні основи спілкування бібліотекаря і користувача

Почнемо з того, що бібліотечне спілкування (БC) як різновид професійного спілкування, потребує специфікації. (Специфікація - формалізований опис властивостей, характеристик і функцій об`єктів.)

Вивчення та врахування його специфіки важливі для підвищення ефективності різних видів бібліотечної діяльності, значущі для розвитку культури спілкування, комунікативної компетенції бібліотечних кадрів.

У бібліотеках різних типів і видів БС, що реалізовується як атрибут бібліотечного обслуговування та як діяльність, обумовлено місією цих установ та їх функціями.

Суб'єктами в цьому випадку є бібліотекарі, читачі, соціальні партнери, що відрізняються багатьма параметрами: віком, освітою, читацької, інформаційної, комунікативної та іншими культурами, що підвищує вимоги до соціально-психологічної підготовки бібліотечних працівників.

Специфічний предмет БС як атрибуту обслуговування користувачів - таким виступають бібліотечні ресурси як засіб задоволення різних потреб читачів у вирішенні їхніх життєвих проблем.

Звернемо увагу і на такі важливі характеристики аналізованого поняття, як професійні і міжособистісні контакти з окремими читачами, соціальними партнерами, що розвиваються на протязі багатьох років. При цьому бібліотечне спілкування може виступати як розкіш, «розкіш людського спілкування».

Сучасна бібліотека, трансформуючись у різні центри - центр міжкультурної комунікації, центр правової інформації, дозвілля, сімейного читання та інші - впливає і на модернізацію БС співробітників з читачами, колегами, соціальними партнерами.

Бібліотечне спілкування реалізується як традиційне і як віртуальне. При цьому воно носить полі функціональний характер і може відбуватися як на діловому (фаховому) рівні, так і на міжособистісному, неформальному.

Можна виділити різноманітні види діяльності бібліотекаря, що супроводжується спілкуванням з читачами, з соціальними партнерами: просування, популяризація, презентація, розповсюдження, пропаганда,читання і т. д.; реалізація, формування, розвиток, підтримка, розширення культурного, освітнього простору; проведення кампаній; залучення, обговорення, та ін . Для реалізації їх, бібліотекар повинен оволодіти певним набором дій і операцій. Специфіки і спілкування, яке супроводжує ці види діяльності і відбувається в різних мовних формах в комунікативному просторі в стінах бібліотеки, на відкритих майданчиках: на вулиці, в парках, на стадіонах і т. д.

Звернемо увагу і на такі особливості бібліотечного спілкування:

• його специфіка відбивається в культурі спілкування бібліотекаря;

• воно реалізується в усіх формах мовного спілкування: монолозі, діалозі, полілог;

• БС не володіє жорсткою регламентацією (- процес встановлення певних правил.)

Отже, важливо мати на увазі, що специфіка бібліотечного спілкування проявляється у всіх елементах його структури: в сприйнятті бібліотекарем і читачем один одного, у вибудовуванні ними поведінки, відносин, у виборі форм звертання одне до одного. Глибоке розуміння і всебічний облік цих особливостей - необхідна передумова якості БС.