Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_Slyusarenko_do_zakhistu2.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
178.43 Кб
Скачать

2.8. Облік, аналіз і аудит фінансових результатів

Фінансові результати СВК ім. Щорса характеризуються системою взаємопов’язаних абсолютних показників. До них відносяться:

- Виручка від реалізації продукції (робіт, послуг);

- Затрати на виробництво;

- Комерційні витрати;

- Прибуток (результат) від реалізації продукції (робіт, послуг);

- Інші позареалізаційні доходи;

- Чистий прибуток (прибуток, який залишається в розпорядженні товариства);

- Рентабельність.

Звіт про фінансові результати є найважливішою формою вираження ділової активності підприємства. Це величина поточного фінансового результату – прибутки, що отримуються від реалізації продукції та фінансової діяльності підприємства.

Прибуток (збиток) від реалізації продукції і товарів визначається як різниця між виручкою від реалізації продукції в діючих цінах без податку на додану вартість і акцизів і витратами на його виробництво і реалізацію, та комерційних витрат.

Забезпеченість фінансовими ресурсами оцінюють за фінансовим станом підприємства, що свідчить про здатність останнього наявними і швидко ліквідними засобами здійснити успішні виконання планів (програм, проектів) з усіх видів діяльності та своєчасно виконувати при цьому зобов’язання по платежах.

Фінансові ресурси є основним видом ресурсів в умовах ринкової економіки. Фінансовий стан підприємства визначається фінансами, під якими розуміють систему відносин суб’єктів ринку та їх спроможність фінансувати свою діяльність по стану на певну дату для нормального виробничого процесу, розширеного відтворення, розв’язання соціальних проблем [11, стор. 57].

У процесі постачальницької, збутової, виробничої і фінансової діяльності відбувається безперервний кругообіг капіталу, змінюється структура засобів та джерел їх формування, потреба у фінансових ресурсів , як наслідок – фінансовий стан підприємства.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної діяльності. Він може бути стійкий і нестійкий (передкризовий) і кризовий.

Стійкий фінансовий стан справляє позитивний вплив на виконання виробничих планів і забезпечення потреб виробництва необхідними ресурсами. Тому фінансова діяльність як складова господарської діяльності направлена на забезпечення планомірного надходження і видатків грошових ресурсів, досягнення раціональних пропорцій власного і залученого капіталу і найбільш ефективного його використання. Головна ціль фінансової діяльності – вирішити де, коли і як використовувати фінансові ресурси для ефективного розвитку виробництва і отримання максимального прибутку.

Фінансова стійкість – це певний стан рахунків підприємства , який гарантує його постійну платоспроможність.

При виникненні договірних відносин між підприємствами з’являється взаємний інтерес до фінансової стійкості партнерів як критерії їх надійності. Особливого значення набуває аналіз фінансової стійкості при оцінці кредитоспроможності підприємства, у випадку надання їм кредитів, позик, проведення великих інвестиційних проектів та інше.

Наскільки прибуткова діяльність підприємства показують коефіцієнти рентабельності. За певних умов саме рентабельність капіталу є фактором, який здійснює безпосередній вплив на фінансовий стан підприємства. Фінансовий стан в основному визначається його фінансами, під якими в економічній теорії розуміють систему відносин, що проявляються у грошовій формі та за допомогою яких створюються і використовуються резерви коштів для нормального виробничого процесу, розширеного відтворення, розв’язання соціальних проблем, створення загальних фондів фінансових ресурсів тощо.

Основними джерелами інформації для оцінки фінансового стану підприємства є річний звіт підприємства і в першу чергу баланс підприємства, звіт про фінансові результати та їх використання, звіт про фінансово-майновий стан підприємства, дані бухгалтерського обліку.

Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності СВК ім. Щорса є прибуток.

Чистий прибуток підприємства, який залишається після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, оплати відсотків по кредитах банків, внесків, передбачених законодавством України, податків та інших платежів до бюджету, відрахувань в галузеві інвестиційні фонди залишається в повному його розпорядженні.

Прибуток направляється на розвиток виробництва, соціальний розвиток, матеріальне заохочення та інші цілі. Для цього підприємство може створювати фонд розвитку виробництва, споживання, резервний та інші фонди. Розміри відрахувань для формування цих фондів визначаються чинним законодавством України та органом управління майном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]