Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Диплом24022010_ПТИ.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
21.19 Mб
Скачать

1 Аналіз обєкта автоматизації та постановка

задачі

1.1 Характеристика підприємства

Казенне підприємство дослідницько-проектний центр кораблебудування (КП "ДПЦК") є державним унітарним підприємством і управляється Міністерством промислової політики України.

КП "ДПЦК" був заснований в 1975 році Міністерством суднобудівельної промисловості СРСР, як структурний підрозділ Північного проектно-конструкторського бюро (м. Санкт-Петербург, Росія) - провідній організації в області проектування бойових надводних кораблів. У 1976 році підприємство було перетворене в Миколаївську філію Північного ПКБ, а в 1990 році - реорганізовано в Південне проектно-конструкторське бюро. Впродовж 1975-1991 р.р. КП "ДПЦК" виконав багаточисельні роботи по проектуванню і модернізації кораблів, що діяли, допоміжних судів і спеціальних плавучих споруд на користь Військово-морського Флоту і Морських частин КДБ СРСР, військово-морських сил Індії і Польщі.

Починаючи з 1991 року, КП "ДПЦК" веде роботи на користь Міністерства оборони і Державної пограничної Служби України по напрямах оновлення корабельного складу і виконання наукових досліджень в області морських озброєнь і кораблебудівних наук.

По кресленнях КП "ДПЦК" створені: флагман ВМС України фрегат "Гетьман Сагайдачний" - серія пограничних сторожових кораблів типа "Менжінський", що знаходяться у складі ФПС Росії; серія річкових броньованих артилерійських катерів типа "Юксин" для Республіки Узбекистан. КП "ДПЦК" брав участь в проектуванні, забезпеченні будівництва і здачі серії ракетних крейсерів типа "Москва" для ВМС Росії, серії фрегатів типа "Раджпут" для ВМС Індії.

В даний час КП "ДПЦК" є головною науковою організацією Міністерства промислової політики України по питаннях науково-технічного забезпечення напряму "кораблебудування", а також головною організацією Міністерства по стандартизації в області суднобудування і морських споруд.

В даний час важливе місце в діяльності КП КП "ДПЦК" займають роботи з багаточисельними іноземними замовниками і участь в міжнародній військово-стратегічній співпраці.

Напрями діяльності:

  • проектування бойових надводних кораблів і катерів, допоміжних судів і спеціальних плавучих споруд;

  • проектне забезпечення модернізації бойових надводних кораблів, що діють, і катерів;

  • дослідження в області морських озброєнь і кораблебудівних наук, включаючи дослідження в області "стэлс"- технологій;

  • науково-технічні послуги в області військового кораблебудування, включаючи оптимізацію складу структур типа "берегова охорона";

  • проектування кораблів і катерів берегової охорони.

1.2 Організаційна структура підприємства кп "дпцк"

Основними виробничими підрозділами КП "ДПЦК" є:

  • Проектний сектор, що займається спільним проектуванням, що включає архітектуру, населеність, мореплавні якості, елементи захисту, навантаження мас корабля.

  • Сектор розрахунку потреби суднового устаткування і матеріалів, який представляє підприємство в зовнішніх організаціях і підприємствах по питаннях проектної замовленої документації і комплектації головних замовлень устаткуванням, виробами і матеріалами.

  • Сектор забезпечення НДОКР, основними завданнями якого є: організація робіт по стандартизації; контроль якості документації, що розробляється, на її відповідність науково-технічній документації (НТД); управління фондом НТД, стандартів і технічної літератури.

  • Корпусний відділ, виконуючий НДОКР по корпусу судна. Має в своєму складі три сектори: корпусний сектор, сектор корабельного (суднового) устаткування і сектор корабельних (суднових) пристроїв.

  • Механічний відділ, виконуючий НДОКР по своєму завідуванню. До складу відділу входять три сектори: сектор енергетичних установок (ЕУ) займається загальнопроектними розрахунками і системами ЕУ; сектор систем макроклімату і холодильних установок проектує системи кондиціонування повітря, загальносуднової вентиляції, холодильних установок, опалювання і парапостачання; і також сектор загальнокорабельних систем (трюмні, протипожежні, водяного захисту і побутові системи).

  • Дослідницько-проектний відділ електротехніки і фізичних полів, основним завданням якого є виконання комплексу робіт по корабельній електротехніці і зниженню фізичних полів електромагнітних груп проектованих кораблів на всіх стадіях проектування, випробування і здачі. До складу відділу входять: проектний електротехнічний сектор, дослідницько-проектний сектор фізичних полів і науково-дослідна лабораторія фізичних полів (м. Севастополь).

  • Комплексний відділ озброєння, основним завданням якого є розробка технічної документації всіх стадій проектування відповідно до спеціалізації відділу. До складу відділу входять: сектор радіоелектронних засобів і комплексного озброєння, сектор розрахунково-проектних робіт, сектор навігації, радіозв'язку і внутрішньокорабельного зв'язку.

  • Відділ інформаційних технологій, що відповідає за координацію, стандартизацію і забезпечення виконання робіт КП "ДПЦК", що виконуються з використанням засобів обчислювальної техніки, розробку, впровадження і супровід САПР, технічне обслуговування і забезпечення працездатності СКС і комп'ютерної техніки.

Керівником програми (проекту) виступає група головного конструктора (ГГК), яка здійснює технічне керівництво роботами із створення проектів кораблів, катерів, судів і інших плавучих засобів (замовлень), а також організацію і координацію якісної і своєчасної розробки конструкторської документації в підрозділах підприємства і контрагентських організаціях на всіх стадіях проектування і в процесі споруди дослідних і головних замовлень.

Група головного конструктора також організовує оперативне рішення технічних і інших організаційних питань, що виникають при споруді замовлень, в період модернізацій і ремонтних робіт і їх експлуатації.

Організацію роботи ГГК по проектах здійснюють головні конструктори і заступники головних конструкторів.

Науково-дослідний інститут стандартизації і сертифікації (НДІСС) виконує головні функції по стандартизації, сертифікації і метрології в суднобудуванні і кораблебудуванні, у тому числі по формуванню галузевого фонду нормативно-технічних документів і веденню фонду нормативних документів Мінпромполітики в області суднобудування.

Основними завданнями бухгалтерії є: організація обліку фінансово-господарській діяльності підприємства, контроль за правильним використанням грошових і матеріальних цінностей підприємства, збереженням власності підприємства, своєчасністю господарських розрахунків.

Планово - економічний відділ (ПЕО) забезпечує організацію і планерування НДОКР підприємства, в т.ч. підрозділів і здійснює аналіз економічної діяльності підприємства з метою вироблення управлінських рішень для підвищення ефективності виробництва.

Основними завданнями відділу кадрів (ОК) є організація роботи по підбору персоналу підприємства, його атестації, по підвищенню кваліфікації працівників. ОК вирішує питання прийому, перекладу і звільнення працівників, надання ним відпусків відповідно до чинного законодавства.

Відділ адміністративно-господарського і матеріально-технічного забезпечення (АГР і МТЗ) відповідає за ведення адміністративно-господарської роботи на підприємстві і матеріально-технічне забезпечення виробничої діяльності.

Аналіз організаційної структури, що діє, встановив наступне:

  • організаційна структура і система управління КП "ДПЦК" повністю відповідає принципам спеціалізації в діяльності підприємства;

  • ·у системі управління враховано виконання всіх необхідних функцій менеджменту;

  • функції чітко розділені між підрозділами; немає функцій, виконання яких не доручене жодному з підрозділів; немає дублювання;

  • ·у системі управління немає зайвих "віток", тому перед підприємством не коштує проблема скорочення організаційної структури;

  • розділення функцій між підрозділами повністю відповідає управлінській структурі організації;

  • права, обов'язки і відповідальність керівників і співробітників визначені і витримуються.

Організаційна структура КП "ДПЦК" зображена на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1– Організаційна структура КП "ДПЦК"