Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChNI_REK_DP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
395.78 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики і продовольства україни

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

Факультет технології виробництва та переробки продукції тваринництва

ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Методичні рекомендації виконання та оформлення випускних магістерських та дипломних робіт (проектів) студентами денної та заочної форми навчання (напрям підготовки 6.090102 - «ТВППТ»; 7.130201 - «ТВППТ»; 8.130201 - «ТВППТ»)

Полтава, 2011

Укладачі: професор, доктор сільськогосподарських наук А. А. Поліщук, доктор сільськогосподарських наук С. Л. Войтенко, професор, кандидат сільськогосподарських наук В. М. Нагаєвич, професор, кандидат сільськогосподарських наук В. С. Тендітник, доценти, кандидати сільськогосподарських наук С. О. Ульянко, О. О. Васильєва.

Методичні рекомендації щодо дипломного проектування на факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва розроблені у відповідності до Закону України «Про вищу освіту», ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення», ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання», методичних вказівок виконання дипломних магістерських і дипломних робіт у вищих навчальних закладах ІІ –ІУ рівня акредитації Міністерства аграрної політики України.

Рецензенти:

Методичні рекомендації розглянуті і схвалені методичною радою факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва (протокол № від….. 2011 року).

ЗМІСТ

1.

Загальні положення

4

1.1.

Вимоги до дипломних робіт

4

1.2.

Завдання на проектування

6

1.3.

Основні етапи дипломного проектування

6

1.4.

Організація та керівництво дипломними роботами (проектами)

7

2.

Тематика дипломних робіт

9

3

Методика проведення досліджень

12

4.

Економічна ефективність

13

5.

Охорона праці

14

6.

Екологічна експертиза

14

7.

Цивільна оборона (за необхідності)

15

8.

Основні вимоги до написання дипломної роботи

15

9.

Правила оформлення дипломної роботи

17

10.

Підготовка до захисту

23

11.

Захист дипломної роботи

24

Додатки

26

Глосарій

46

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Вимоги до дипломних робіт

1.1.1. Дипломне проектування проводиться на завершальному етапі навчального процесу і базується на інструктивно-методичних матеріалах Міністерства освіти і науки та Міністерства аграрної політики України.

1.1.2. Дипломне проектування полягає у виконанні дипломної роботи . Тип (назва, зміст, обсяги) залежить від освітньо-кваліфікаційного рівня - може бути у вигляді дипломного проекту або дипломної роботи.

1.1.3. Дипломна робота бакалавра - це дослідження проблемного питання, яке має елементи наукового пошуку та практичної новизни. Дипломна робота бакалавра може носити аналітично-оглядовий (аналітичний огляд літератури), теоретичний або експериментальний характер.

1.1.4. Дипломна робота спеціаліста і магістра (проект) є самостійним дослідженням наукової проблеми, яке має елементи наукового пошуку та науково-практичної новизни. Магістерська дипломна робота не може носити тільки оглядовий (реферативний) характер, а має містити в собі оригінальні теоретичні або експериментальні дослідження, виконані з особистою участю студента.

1.1.5. Дипломна робота є самостійною творчою роботою аналітичного, розрахункового або експериментального характеру, яка виконана відповідно до вимог освітньо-дипломної характеристики випускника вищого навчального закладу. Вона відображає рівень професійної підготовки випускника, його здатності виконувати виробничі функції і типові задачі фахової діяльності.

1.1.6.Успішний захист дипломної роботи є підставою для присвоєння випускникові відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня із врученням йому диплома державного зразка (звичайного чи з відзнакою).

1.1.7. Виконання дипломної роботи є завершальним етапом освітньо-кваліфікаційної підготовки студента і спрямоване на розвиток навичок самостійної роботи та набуття умінь планування і проведення досліджень, аналізу і систематизації наукових фактів і експериментальних даних, програмування можливих технологічних рішень, висновків і пропозицій.

1.1.8. Дипломна робота аналітичного характеру має включати аналітичний огляд науково-технічної літератури, присвяченої вибраній проблемі, аналіз існуючих технологічних процесів виробництва продукції агротехнічного комплексу і вплив цих процесів на довкілля, а також розробляти обґрунтовані пропозиції їх удосконалення. Вона може бути присвячена також аналізу окремих операцій і елементів технологічного процесу. Аналіз проводять на основі фактичного матеріалу, зібраного випус­книками на підприємствах різних форм власності протягом виробничої практики.

1.1.9. Дипломна робота розрахункового характеру має включати розрахунок технологічного процесу виробництва продукції або його окремих елементів і операцій. Якщо розробляється нова технологія, яка не прив'язана до існуючого підприємства, то розрахунок робиться на основі вихідних даних, одержаних студентом від керівника дипломної роботи.

1.1.10. Дипломну роботу експериментального характеру виконують на основі результатів дослідження, проведеного студентом під час виробничої практики або під час виконання дослідної роботи на кафедрі чи в проблемній лабораторії.

1.1.11. Тематику дипломних робіт розробляють провідні викладачі профільних кафедр, щорічно доповнюють і затверджують вченою радою факультету. Тематика дипломних робіт повинна бути актуальною і відповідати вимогам освітньо-дипломної характеристики.

1.1.12. Студент має право обрати тему дипломної роботи, або запропонувати свій варіант з обґрунтуванням доцільності його розробки. Тему дипломної роботи студента за його письмовою заявою і поданням відповідної кафедри закріплює наказом ректор не пізніше, ніж за рік до за­кінчення випускником вищого навчального закладу.

1.1.13.Керівниками дипломної роботи призначають науково- педагогічних працівників, які мають науковий ступінь (вчене звання) і відповідну фахову підготовку та досвід практичної роботи. Керівник дипломної роботи зобов'язаний:

- видати студенту завдання на виконання дипломної роботи;

- рекомендувати студенту необхідну наукову, довідкову і нормативну літературу відповідно до теми роботи;

- надавати студенту систематичні консультації і перевіряти якість виконання роботи.

1.1.14. За пропозицією керівника дипломної роботи, у разі необхідності, кафедра може запропонувати консультантів із окремих розділів за рахунок ліміту часу, відведеного на керівництво дипломною роботою. Ними можуть бути науково-педагогічні працівники вищого навчального закладу за профілем розділу. Консультанти повинні надавати допомогу студенту в розробці відповідного розділу і перевіряти якість його виконання. Консультанти не мають права вирішувати питання про допуск чи не допуск студента до захисту дипломної роботи на засіданні державної комісії.

1.1.15. До початку виконання роботи випускні кафедри мають забезпечити студентів методичними вказівками, в яких наведено вимоги щодо змісту і оформлення дипломної роботи.

1.1.16. Загальними вимогами до дипломної роботи є:

- чіткість побудови роботи;

- структурно-логічна послідовність викладення розділів чи підрозділів;

- чіткість формулювань, що виключає можливість суб’єктивного і неоднозначного тлумачення;

- переконливість аргументації та обґрунтованість висновків і пропозицій.

1.1.16. Витрати навчального часу випускника на виконання дипломної роботи визначаються робочими навчальними планами.

1.1.17. До захисту допускають студентів, які повністю виконали навчальний план. Дипломне проектування регламентовано наказами:

- про закріплення тем, керівників та консультантів;

- про допуск до дипломного проектування;

- про призначення голів та членів ДЕК.

    1. Завдання на проектування

1.2.1. Відповідно до теми дипломної роботи керівник складає і видає студенту завдання на виконання дипломної роботи з урахуванням місця виконання досліджень (як правило перед від'їздом його на переддипломну практику).

1.2.2. Після закінчення роботи над випускною роботою (проектом) завдання разом з іншими текстовими документами переплітають і представляють до ДЕК.

1.2.3. У завданні вказують: назву ВНЗ і факультету; шифр і назву спеціальності; назву кафедри; тему дипломної роботи; номер наказу ректора про затвердження теми і його дату; термін здавання студентом виконаної роботи у деканат; вихідні дані до роботи; зміст роботи (перелік питань, що розробляються).

1.2.4. Підписують завдання керівник дипломної роботи, консультанти і студент-дипломник. Затверджує завдання завідувач кафедри, де виконується дипломна робота.

1.2.5. Допускається виконувати завдання з двох боків друкарського аркуша формату А4.

1.2.6. У замовленні можуть бути поставлені завдання різного змісту та наповнення. Заохочуються завдання, складені на рівні юридичних угод із організаціями з відповідним фінансуванням, матеріальною чи іншою формами компенсації затрат.

1.2.7. Зразок оформлення завдання для дипломного проектування наведено у додатку В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]