Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР ВСТВ стац.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
7.63 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Полтавська державна аграрна академія

Інженерно-технологічний факультет

Кафедра ремонту машин і технології

конструкційних матеріалів

Взаємозамінність, стандартизація

і технічні вимірювання

Методичні рекомендації по виконанню розрахунково-графічної роботи для студентів денної форми навчання за напрямком 6.100102 – Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва

Полтава 2011

Автори:

Дудніков Анатолій Андріійович, к.т.н., професор

Горбенко Олександр Вікторович, к.т.н., доцент кафедри

Методичні рекомендації написані відповідно до програми курсу «Взаємозамінність, стандартизація та технічні виміри» для підготовки спеціалістів з технічних спеціальностей вищих аграрних закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації. Основними завданнями рекомендацій є надання допомоги студентам у здобутті комплексу системних знань про точність та взаємозамінність деталей машин та виконання точних розрахунків з вибору посадок типових спряжень. Отримані знання будуть закріплюватися в процесі вивчення циклу спеціальних дисциплін, курсового та дипломного проектування, а також при проходженні виробничих та переддипломних практик.

Розглянута і рекомендована до видання кафедрою ремонту машин і ТКМ та науково-методичною радою факультету.

Горбенко О.В. Методичні рекомендації по виконанню розрахунково-графічної роботи з ВСТВ для студентів денної форми навчання за напрямком 6.100102 – Процеси, машини та обладнання агропромислового комплексу / А.А. Дудніков, О.В. Горбенко – Полтава: РВВ ПДАА, 2011. – 54с.

Вступ

Підготовка сучасного інженера-технолога включає освоєння широкого кола питань, пов’язаних із стандартизацією, взаємозамінністю і технічними вимірюваннями.

В умовах ринкової економіки якість, відповідність продукції та послуг світовому рівню є єдиною умовою її конкурентноздатності, а отже, виживання не тільки окремих підприємств, але і цілих галузей.

Курс “Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання” є логічним завершенням циклу загально-технічних дисциплін: теорії механізмів і машин, технології конструкційних матеріалів, опору матеріалів, деталей машин та ін. Даний курс розглядає питання забезпечення точності геометричних параметрів як необхідної умови взаємозамінності і таких важливих показників якості, як надійність і довговічність.

Мета дисципліни – здобуття майбутніми інженерами теоретичних знань і практичних навичок використання і додержання вимог комплексних систем загально технічних стандартів, виконання точних розрахунків з вибору посадок типових спряжень, метрологічного забезпечення при виготовленні, експлуатації й ремонті сільськогосподарської техніки.

У результаті вивчення курсу інженер-технолог сільського господарства повинен знати: основні положення, поняття і визначення в галузі стандартизації; основні поняття теорії взаємозамінності і технічних вимірювань; правила позначення норм точності на конструкторській і технологічній документації; методики розрахунку і вибору стандартних посадок типових з’єднань деталей машин; розрахунок розмірних ланцюгів; будову засобів вимірювання лінійних і кутових величин, їх настройку, правила експлуатації і методику вибору.