Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
7.67 Mб
Скачать

ВСТУП

Сучасний науково-технічний прогрес тісно пов'язаний з бурхливим розвитком електроніки. Великі успіхи електроніки є результатом створення різноманітних і чудових по своїх властивостях приладів. Сьогодні ми не уявляємо собі життя без Інтернету, мобільних телефонів, різних цифрових предметів побуту. Але той рівень, якого електроніка досягла на сьогоднішній день, не є кінцевою стадією її розвитку. Це пов'язано з тим, що кількість електронних інформаційних пристроїв і пристроїв автоматики безперервно збільшується. Як такий приклад розглянемо супутниковий Інтернет. Супутниковий Інтернет – це один з найекономічніших способів доступу в усесвітню мережу Інтернет.

З кожним роком все більше людей користуються Інтернетом, і відповідно, інтернет-трафік неухильно росте. Поки що велика частина цього трафіку доводиться на наземні лінії зв'язку, але вже немає ніяких сумнівів, що майбутнє – за супутниковими каналами передачі інформації.

У загальнодоступної технології супутникового Інтернету є одна особливість. Через супутник поступає тільки вхідний трафік, тоді як для вихідного потрібний окремий канал. Це може бути звичайне модемне з'єднання, дротяна виділена лінія або стільниковий телефон з виходом в Інтернет. Висока швидкість і пропускна спроможність для вихідного каналу не потрібна, адже об'єм вихідного трафіку складає лише соті долі від об'єму того, що входить.

Навколо землі постійно обертаються супутники, які низько літають, сигнал з яких можна приймати на маленьку штирькову антену, але це дорого і поки що незручно для Інтернету на комп'ютері, а скоріше для супутникових телефонів. Перевага віддається геостаціонарним сателітам, які завжди висять над однією точкою і покривають сигналом одну і ту ж область на землі. Сигнали супутника мають різні діапазони. Для організації супутникового Інтернету необхідно мати відповідне устаткування і зворотний канал для зв'язку з центром, що передає, або проксі-сервером. Швидкість може досягати 45 мегабіт в секунду. Щоб передавати, або приймати інформацію з супутника, будь то радіо, телебачення, або гігабайтний файл, необхідна супутникова (параболічна або офсетна) антена, конвектор з KU діапазоном, DVB карта або ресівер.

На сьогоднішній день існує декілька засобів з'єднання з мережею Інтернет. Найвідоміші з них це: модемне з'єднання, з'єднання по виділеній лінії, радіо з’єднання wi-fi, супутникове з'єднання. Запит користувача через будь-яке доступне наземне підключення (DIALUP, DSL, виділена лінія, радіоканал, GPRS і т.п.) поступає на сервер супутникового оператора. Сервер отримує необхідні дані з Інтернету, відправляє їх на супутник, користувач завдяки супутниковій антені та DVB-приймача отримує запитані дані. Наземне підключення повинне бути постійним, оскільки обмін даними відбувається безперервно.

Супутниковий Інтернет швидший, надійніший і вигідніший за більшість інших способів виходу в мережу, включаючи навіть дротяні виділені лінії. Найвідоміші провайдери супутникового Інтернету в Україні це Space Gate, PlanetSky, skyDSL. Супутники Space Gate: Экспресс-АМ22 і Eutelsat-W6 охоплюють велику кількість країн, включаючи Сибір. Тарифи для супутника Eutelsat-W6, обслуговуючого західні райони Європи, приблизно на 15% дешевше, але і тарифи для супутника Экспресс-АМ22 цілком доступні.

За тарифом один мегабайт вхідної інформації, залежно від швидкості з'єднання і часу доби, коштує від 1 до 16 копійок. При цьому мінімальна швидкість з'єднання складає 64 кілобіт за секунду, а максимальна – 5 мегабіт за секунду.

www.Space Gate.com.ua

  1. Синтез комбінаційних схем

Успіхи в галузі інтегральної технології не зняли з порядку денного питання про синтез комбінаційних схем, які є важливою складовою частиною усіх обчислювальних пристроїв і багатьох засобів залізничної автоматики та телемеханіки.

Комбінаційною схемою називають схему з логічних елементів, яка формує вихідний сигнал в залежності від вхідного. Ця залежність називається функцією алгебри логіки (ФАЛ). ФАЛ може приймати значення 1 або 0.

Головні аксіоми алгебри логіки, а також тотожні співвідношення отримані на їх основі, дозволяють перетворювати логічні формули, не порушуючи еквівалентності ФАЛ.

Бульова алгебра базується на кількох аксіомах, з яких одержують основні закони для перетворення ФАЛ.

Аксіоми операції заперечення:

  • ;

Аксіоми операції кон’юнкції:

  • ;

  • .

Аксіоми операції диз’юнкції:

  • ;

  • ;

  • .

Закони:

  • Комутативний (переставний закон):

;

.

  • Асоціативний (сполучний закон):

;

.

  • Дистрибутивний (розподільний закон):

першого роду ;

другого роду .

  • Інверсії (правило де Моргана):

;

,

або після інвертування лівих та правих частин:

;

.

Існують такі способи завдання ФАЛ:

  • Словесний опис (вихідний сигнал приймає значення відповідно значенням вхідних сигналів на більшості із входів).

  • Числовий спосіб, при якому ФАЛ записується як послідовність десяткових чисел.

  • Координатний спосіб, при якому ФАЛ подається у вигляді координатної карти станів, відомої також, як карта Карно. Карта має клітинок за кількістю наборів значень аргументів.

  • Табличний (за допомогою таблиці істинності). Кількість різних наборів значень аргументів ФАЛ кінцева, слідуючи з цього, будь-яка ФАЛ може бути задана таблицею з рядками.

  • Геометричний спосіб. Якщо наборам значень аргументів ФАЛ поставити у відповідність точки N-мірного простору, то множина наборів визначить множину вершин N-мірного одиничного куба, який утворить область визначення ФАЛ.

  • Аналітичний спосіб – найбільш зручний, при якому ФАЛ має вигляд алгебраїчного виразу.

Досконала диз’юнктивна нормальна форма (ДДНФ) та досконала конюнктивна нормальна форма (ДКНФ) – нормальні форми подання ФАЛ.

ДДНФ – це диз’юнкція елементарних кон’юнкцій для тих наборів незалежних змінних, на яких функція приймає значення 1. При цьому, якщо аргумент входить до даного набору як 1, він записується в кон’юнкцію без змін. Якщо ж входить до даного набору як 0, то у відповідну кон’юнкцію записується його заперечення.

ДКНФ - це кон’юнкція елементарних диз’юнкцій для тих наборів незалежних змінних, на яких функція приймає значення 0. При цьому, якщо аргумент входить до даного набору як 0, він записується в диз’юнкцію без змін. Якщо ж входить до даного набору як 1, то у відповідну диз’юнкцію записується його заперечення.

При розв’язанні задач мінімізації ФАЛ, які залежать від невеликої кількості змінних (), знаходить широке застосування метод карт Карно. Де мінімізація – це процес зменшення кількості входження незалежних змінних та операцій в аналітичний вираз ФАЛ.

Карта Карно являє собою двокоординатну таблицю, в якій кожній клітинці поставлені у відповідність набори значень змінних логічної функції. У цьому методі необхідно утворювати підкуби.

Утворення підкубів для отримання мінімального значення функції проводиться за таким правилом:

  • Утворити двоклітникові підкуби з наборів, які мають тільки одного сусіда.

  • Із наборів, що залишились, утворити підкуби максимального розміру, які не перетинаються.

  • Із наборів, що залишились, утворити підкуби максимального розміру, які перетинаються.

  • Із наборів, що не мають жодного сусіда, утворити одноклітникові підкуби.

  • Закінчити утворення підкубів, якщо всі набори задіяні.

Синтез комбінаційних схем поділяють на 4 етапи:

  • Утворення таблиці істинності для ФАЛ.

  • Утворення математичної формули для ФАЛ, що описує роботу схеми, яку синтезують, у вигляді ДДНФ або ДКНФ.

  • Аналіз отриманої ФАЛ. На цьому етапі здійснюється мінімізація ФАЛ.

  • Утворення функціональної схеми пристрою з елементів, які складають вибраний базис.

Соседние файлы в папке Духина К.С