Скачиваний:
74
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
182.78 Кб
Скачать

3.2 Поєднання станційних та перегінних систем автоматики і телемеханіки

Ув'язування перегінних і станційних пристроїв необхідні для:

а) вибору показання передвхідного світлофора залежно від стану вхідного;

б) вибору показання вихідного світлофора залежно від стану ділянок видалення;

в) повідомлення ДСП про наближення й видалення поїздів за дві блок-ділянки перед станцією;

г) вибору сигнального значення кодів АЛСН для кодування рейкових кіл маршрутів відправлення.

В АБТЦ вся апаратура ув'язування перебуває на посту ЕЦ. Тому, як таких схем ув'язування між станційними й перегінними пристроями в цьому автоблокуванні немає. Є ув'язування між станціями, з яких здійснюється живлення. У цьому випадку від станції К живиться апаратура до світлофора 1. За світлофором 1 апаратура харчується від станції А. Для ув'язування роботи станцій необхідно 8 лінійних кіл: ДСН-ОДСН, Н-ОН, К-ОК, лінійне коло блокування, дві лінії ув'язування, дві лінії повідомлення (додаток ).

У схемі ув'язування по прийому поїздів використовуються наступні реле:

КВ - кодововмикаюче реле;

К - реле контролю цілісності основної й резервної ниток ламп червоного вогню;

3 - реле зеленого вогню передвхідного світлофора;

Ж1, Ж2 - реле жовтого вогню передвхідного світлофора;

РО - вогневе реле цілісності основних ниток дозволяючих вогнів світлофора;

ЖО - вогневе реле цілісності основних і резервних ниток дозволяючих вогнів світлофора;

КО1 - вогневого реле кола основної нитки лампи червоного вогню;

КО2 - вогневого реле кола резервної нитки лампи червоного вогню;

М- мигаюче реле;

КМ- реле контролю імпульсної роботи реле М;

ИП1, ИП2- реле сповіщення про наближення поїздів;

НГКВ1П - головне по прийому станційне кодовмикаюче реле по першій колії перегону;

СЧОТ1П - парне станційне трансмітерне реле кодування маршрутів відправлення по першій колії перегону;

НДИ- непарний датчик імпульсів типу ДИМ-1;

НМ - непарне станційне миготливе реле;

Н1ИП, НИП - непарні реле повідомлення про стан першої й другої ділянок наближення.

У схемі використовуються контакти наступних реле:

НГМ - непарне маршрутне реле прийому на головну колію;

НРУ - непарне дозволяюче вказівне реле вхідного світлофора;

НПСН - непарний повторювач станційного реле зміни напрямку;

НПС - реле запрошувального вогню на непарному вхідному світлофорі;

НКО - вогневе реле цілісності ниток ламп червоного вогню

Залежно від сигнального показання вхідного світлофора й стану першої ділянки наближення Н1УП (Ч1УП) на передвхідном світлофорі 1 (2) можуть включатися наступні вогні: червоний, жовтий, зелений і жовтий миготливий.

Принципова схема поєднання станційних та перегінних систем автоматики і телемеханіки наведена у додатку Ж.

4 Автоматичний контроль стану перегінних і станційних систем і пристроїв

Пристрої диспетчерського контролю руху поїздів на ділянках, обладнаних автоблокуванням, призначені для дачі інформації поїзному диспетчерові про встановлений напрямок руху поїздів у межах диспетчерської дільниці. Сигналізація на табло диспетчерського контролю показує просування поїздів по ділянці, що сприяє підвищенню оперативності роботи й прискорення руху поїздів.

Система ЧДК є двоступінчатою інформаційною системою. На першому щаблі відбувається збір контрольованої інформації з перегонів і передача її на проміжні станції. На другому щаблі функціонування системи інформація із проміжних станцій передається на центральний диспетчерський пост.

Інформація від сигнальних установок автоблокування й переїзних установок надходить на проміжні станції по лінії подвійного зниження напруги - ДСН.

З кожної перегінної установки контрольна інформація посилається у вигляді частотного коду. Для формування такого коду на кожній перегінній установці знаходиться камертонний генератор ГКШ, що виробляє одну із шістнадцяти фіксованих частот, що перебувають у діапазоні 300-1500 Гц. Для частотного диспетчерського контролю використовують генератори ГКШ1 - ГКШ-16 (індекс вказує на частоту).

У системі АБТЦ генератор установлюється тільки на переїзді. Тому буде використовуватися тільки один генератор ГКШ1.

Генератор включається в лінію ДСН. Функціональна схема ЧДК наведена в додатку Д. Частотні сигнали, що надходять із перегону, приймають підсилювач УПДК2 і приймач ПК5. Кожний приймач ПК5 складається із двох камертонних фільтрів. Приймач ПК5-1 працює на частотах 1 і 2, ПК5-2 - на частотах 3 і 4, ПК5-3 - на частотах 5 і 6, ПК5-4 - на частотах 7 і 8, і т.д. У даній курсовій роботі буде використовуватися тільки один приймач ПК5-1 (тому що один генератор ГКШ).

На виході фільтра є реле, що реєструє, РПН. Контактами реєструючих реле включаються лампочки на табло чергового. Ці контакти підключені до входів РДК, за допомогою яких формуються частотні кодові сигнали, які посилаються на центральний пункт (входи 2-8, 3-8, 2-7, 3-7, 2-6, 3-6, 2-5 і 3-5). До входів 3-3, 2-3, 2-13, 3-13 і т.д. підключаються контакти реле контролюючих стан станційних колій, вхідних і вихідних світлофорів.

Розподільник управляє генератором ГЛ3. Генератор настроєний на частоту, привласнену даній станції (станція К). Генератор ГЛЗ підключається до лінії ДК-ОДК через щиток ЩВИ, що має прилади грозозахисту й дозволяє робити вимір ліній. На даній станції також установлюється тактовий генератор ГТ2 (один на ділянку). Тактовий генератор ГТ2 призначений для здійснення принципу синхронності.

5 Техніка безпеки при будівництві й експлуатації пристроїв автоматики й телемеханіки

Всі роботи, пов'язані з експлуатацією й будівництвом АБ, пов'язані з електричним струмом, у зв'язку із чим мають статус підвищеної небезпеки. Тому, з метою захисту від поразки електричним струмом, що обслуговує персонал повинен строго дотримуватися правил безпеки:

1. всі роботи на високовольтній лінії проводяться після дозволу й перевірки відсутності напруги в лінії й заземленні проводів;

2. подача напруги в лінію здійснюється після одержання інформації про те, що всі роботи закінчені, немає людей на лінії й всі заземлення зняті;

3. при обслуговуванні АБ і переходів між сигнальними установками варто йти по брівці полотна;

4. всі роботи й знаходження людей на щоглах світлофорів під час руху поїздів забороняються;

5. завжди варто користуватися інструментами з ізолюючими ручками;

6. роботи із заміни й кріплення заземлюючих проводів, іскрових проміжків і виміру на них повинні проводитися в діелектричних рукавичках.

Строге виконання цих елементарних правил попередить від ушкоджень і нещасних випадків обслуговуючий персонал під час будівництва й експлуатації пристроїв об'єктів залізничного транспорту.

З метою запобігання поразки електричним струмом обслуговуючий персонал повинен дотримувати наступних основних правил:

- всі роботи на високовольтній лінії, пов'язані з повним і приватним зняттям напруги, здійснюється тільки за письмовим наказом;

- видати вбрання або дати усне розпорядження на виконання робіт мають право начальник дистанції, його заступник, інженер, старший електромеханік, що має не нижче п'ятої кваліфікаційної групи, уповноважені на це наказом начальника дистанції;

- розпорядження про подачу напруги в лінію дається тільки після одержання повідомлення від виконавця робіт про те, що роботи закінчилися, всі люди вилучені й заземлення зняті.

Потрібно пам'ятати, що на контактах реле, трансформаторах і інших приладах може бути напруга 220В. Тому завжди варто користуватися інструментом з ізольованими ручками.

При технічному обслуговуванні й ремонті автоблокування й переході від однієї сигнальної точки до іншої необхідно йти по брівці полотна, але, якщо буде потреба при перевірці рейкових кіл дозволяється пересуватися по колії назустріч очікуваному поїзду.

Соседние файлы в папке Курсовая работа В13. Мельник О.В
  • #
    08.08.2013539.14 Кб63Cхема РЦ.vsd
  • #
    08.08.2013859.65 Кб65АПС.vsd
  • #
    08.08.2013350.21 Кб70двухнитка.vsd
  • #
    08.08.2013349.7 Кб69Двухпутка.vsd
  • #
    08.08.2013194.05 Кб72ОДНОНИТКА.vsd
  • #
    08.08.2013182.78 Кб74Пояснювальна.doc
  • #
    08.08.2013950.78 Кб65Сигнальные установки.vsd
  • #
    08.08.2013812.03 Кб67Смена направления.vsd
  • #
    08.08.2013251.39 Кб63Схема соединения.vsd