Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
maydanuk / HPDS_42P / HPDS_42P.DOC
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
905.73 Кб
Скачать
      1. 5.2. Панелі і вікна в сua

В CUA визначено ряд термінів необхідних при проектуванні інтерфейсу користувача на основі багатовіконних технологій. Це такі як "ЕКРАН", "ВІКНО", "ПАНЕЛЬ", "РАДІОКНОПКА" та інші.

ЕКРАН - це поверхня дисплея, на якій розташовується інформація призначена для користувача.

ПАНЕЛЬ - це інформація, згрупована і розташована на екрані визначеним способом. Кожну панель можна представити як простір, розділений на три частини, кожна з яких містить окремий вид інформації: меню дій з меню, яке випадає, тіло панелі і область функціональних клавіш (рис.5.1).

Меню дій відображається в верхній частині екрана і надає користувачеві доступ до основних функцій додатку. При виборі дії на екрані з’являється розширення меню дій - випадне меню, яке містить список дій. Деякі панелі можуть не мати меню дій.

Рис. 5.1. Три області панелі

Тіло панелі може бути розділене на декілька областей. Наприклад, може містити область команд, в якій користувач вибирає команди і область повідомлень, в якій з’являються повідомлення для користувача.

Область функціональних клавіш розташована в нижній частині панелі, користувач може запросити її показ в короткій або довгій формі або виключити. Вона містить список призначень функціональних клавіш.

CUA визначає інтерфейс користувача як для текстових так і графічних додатків. Текстові додатки використовують в інтерфейсі користувача тільки текстову інформацію. Графічні додатки використовують в інтерфейсі користувача графічні елементи: радіокнопка, контактна кнопка, комірка і лінійки прокрутки (див. п. 4.2).