Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lexzii_08 / lexs_1_vstup.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Лекція 1. Вступ

Мова програмування Сі - могутній і професійний засіб як серед програмістів, так і серед любителів. Вона була створена в 1972 році співробітником фірми Bell Denіcom Pіttі, коли вони створювали операційну систему UNIX.

Більшість мов програмування націлено на те,щоб бути корисними, але при цьому їх розробники переслідували і іншу мету. Головна мета розробки мови програмування мови Паскаль полягає в тому, щоб забеспечити міцну основу для викладання правильних (вірних) принципів програмування.З іншого боку, мова програмування BASIC розроблялася так, щоб бути схожою на англійську мову, для того, щоб її могли вивчати студенти, не знайомі з компютерами. А ось мета розробки мови програмування Сі полягає в створенні інструментального засобу, призначеного для програмістів. Вона і привела до того, що Сі стала однією з кращих мов програмування нашого часу.

Структурні особливості мови програмування Сі.

Мова Сі – сучасний програмний засіб. Вона побудована так, що дозволяє користувачам природженим шляхом застосувати програмування “зверху-вниз”, структурний підхід і модульне проектування програми.

Для мови Сі характерна досить висока ефективнісь. Програми на Сі компактні і швидко виконуються. Фактично мова Сі має такі прекрасні можливості керування, які звичайно асоціюються з мовою асемблера. Програми на Сі можна налагоджувати на максимальну швидкість виконання або на економне використання памяті.

Мова Сі є переносимою мовою. Тобто, це означає, що програми на мові Сі, написані для однієї операційной системи, можуть виконуватись і в інших операційних системах з невеликими змінами в них, або взагалі без них. Створені компілятори мови Сі приблизно для 40 операційних систем, починаючи з систем для 8-бітових мікропроцесорів і закінчуючи системами для супер комп‘ютерів brey. Але треба відмітити, що частини програм, написані спеціально для роботи з окремими апаратними пристроями-такими, як спеціальні можливості Windows або Sуstem 7.1 для Macintosh, є, як правило, переносимими.

Мова Сі є потужною і гнучкою. Наприклад, більша частина потужної сучасної операційної системи Unix, написана на мові Сі. Також вона була використана для написання компіляторів на мовах APL, LIPS, PASCAL, LOGO, BASIC.

Програми на Сі використовувались для вирішення фізичних і інертних задач, а також для створення спеціальних мультикаційних ефектів в кінофільмах, наприклад, в фільмі “Повернення Джерал”.

Мова Сі менш сувора, чим мова Паскаль в стилі обмеження свободи дій програмістів. З одного боку, ця гнучкісь є перевагою, а з іншого – приховує в собі небезпеку. Можна допустити таку помилку, яка не можлива в інших мовах. Тому мова Сі накладає на програмістів більше відповідальності. Як зазначив один з письменників в жанрі компютерної літератури: ”Плата за свободу полягає в необхідності бути завжди уважним.”

Використання мови Сі . 7 етапів для створення програми:

  1. Визначення мети складання програми:

На цьому етапі потрібно усвідомлювати, що ми повинні отримати в загальних термінах, а не в термінах мови Сі.

  1. Створення проекту програми.

Визначають, як програма буде робити. Який інтерфейс, як вона побудована, звідки будуть взяті дані і методи їх обробки.

  1. Створення програмного коду.

Тобто отримата блок схема повинна бути записана на мові Сі в вигляді файлу початкового кода. Рекомендується використовувати коментарі, для пояснень дій в програмі.

4. Компіляція початкового кода.

Виконується за допомогою компоновщика, який створює об’єктний.

  1. Виконання програми.

Використовують команди інтегрованого середовища редактора.

  1. Перевірка і відклагодження програми.

  2. Супроводження і модернізація програми.

Структура програми на мові Сі.

На початку програми записуються деякі команди процесора, які включають файли. Синтаксис їх використання такий:

#include < file.h >

#include < file.h >

#include < file.h >

Треба звернути увагу на те, що така директива препроцесора не має в кінці ; .

Препроцесором вважається корисний помічник, який переглядає програму до компілятора і замінює символічні абреавіатури в програмі на відповідні директиви. Він шукає файли, які необхідні для програми і може змінити умови компіляції. Використання таких директив призводить до того, що препроцесор підставе на місце цих директив тексти файлів, які перераховані в кутових дужках < >.

Всі файли мають розширення .h.(від словаheader- файли). Якщо даний файл в цьому розділі буде відсутній, то препроцесор видає повідомлення про помилку, яка є дуже типовою для початківців <Unabletoopenincludefile<file.h.>. В цьому випадку достатньо перевірити не тільки наявністьheader– файла в відповідній директорії, але і впевнитись в тому, що опціяOptions\Direktoriesдійсно відповідає спеціальному розділу, де містяться файли включення.

Самим поширеним у початківців є файл studio.h. В ньому оголошуються бібліотечні функції введення – виведення і подаються деякі стандартні визначення.

В мові Сі будь яка програма складається з однієї аба більше функцій. Різним функціям можна давати які завгодно імена. Серед них є особлива – mаin; виконання будь якої програми починається з функції main.

Одним з механізмів взаємодії між функціями є аргументи. Список аргументів в круглих дужках йде після назви функції; тому список виглядає так : ( ). Дужки {i} обрамляють початок і кінець програми; потім ми побачимо, що їх використовують і для іншого.

Тіло програми складається з послідовності інструкцій (команд), які пропонують дії на визначеному кроці її виконання.

Такими діями можуть бути: присвоєння значення змінній, перевірка умови. Інструкції складаються з операндів та операторів. Для визначення останніх використовують зарезервовані слова. Їх назва фіксована і вони не можуть бути використані для іншого.

В Сі кожний оператор, а також кожен рядок зі зверненням до функції закінчується ; . Виключення складають команди препроцесора і імена функції, які стоять на початку (крім mаin) зверніть увагу на те, що{ } тільки обрамлять оператори, і крапку з комою після них ставити не треба.

Соседние файлы в папке lexzii_08