Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_[5405] / LR3_[5405].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
698.37 Кб
Скачать

Хід роботи

1.1. Вимірювання напруги та опору. Алгоритм вимірювання опору складається з вимірювання падіння напруги на зразковому та невідомому опорі, які ввімкнені послідовно, і подальшому розрахунку невідомого опору. За допомогою компенсатора вимірюють спад напруг на невідомому та зразковому опорах Ux та UN :

Ux=Ip·Rx , (4)

UN=IP·RN . (5)

Якщо розділити перше рівняння на друге, то одержимо

, (6)

звідки отримуємо співідношення для знаходження невідомого опору:

. (7)

1.1.1. Взяти у викладача резистор з невідомим опором Rx. Під’єднати його до затискачів 1 та 2 лабораторного макету замість міліамперметру, як показано на рис. 4.

1.1.2. Ввімкнути живлення макету. Перемикач П лабораторного макету встановити в положення 1. В цьому положенні перемикача на вхід компенсатора подається падіння напруги на зразковому опорі RN. Ручки змінних резисторів RP1, RP2 встановити в середнє положення.

1.1.3. Виміряти спад напруги на зразковому опорі RN. Для цього ввести поправку на відхилення температури від нормальної - виміряти температуру НЕ і, якщо вона відмінна від 20о С, то розраховують ЕРС для даної температури Et за виразом (1) і ручкою 7 компенсатора встановлюють розраховану поправку; Далі встановлюється робочий струм. Перемикач 6 компенсатора встановлюється в положення “НЕ”. При нажатій кнопці “50000” ручками “Робочий струм” (8) спочатку грубо, а потім точно встановлюють стрілку гальванометра на нульову відмітку. Кінцеву компенсацію здійснюють при нажатій кнопці "0" (4); Після цього вимірюється напруга UN. Перемикач П компенсатора виставляють в положення “X” і стрілку гальванометра встановлюють на нуль ручками 1 магазину опорів R. Відлік напруги здійснюють по показам магазину опорів, ручки якого відградуйовано в вольтах.

1.1.4. Перемикач П лабораторного макету встановити в положення 2. В цьому положенні перемикача на вхід компенсатора подається падіння напруги на невідомому опорі RX. Виміряти падіння напруги Ux на опорі RX аналогічно пункту 1.1.3.

Примітка: Робочий струм повторно встановлювати не треба.

1.1.5. Розрахувати невідомий опір за формулою (7).

1.2. Здійснити повірку міліамперметра Э513 в оцифрованих точках в діапазоні 0-10 мА. і зробити висновок про відповідність засобу вимірювання встановленому заводом класу точності.

1.2.1. Встановити перемикач П лабораторного макету в положення 1. В затискачі 1 і 2 лабораторного макету ввімкнути міліамперметр (резистор RX треба зняти).

1.2.2. Реостатами Rp1 (грубо) і Rp2 (точно) встановити послідовно значення струму від 1 мА до 10 мА з кроком 1 мА (в оцифрованних точках шкали) спочатку з мінімального значення до максимального (зростання струму), а потім навпаки (спадання струму). Відлік здійснювати по міліамперметру.

1.2.3. За допомогою компенсатора, аналогічно п. 1.1.3., виміряти падіння напруги UЗ і UС (відповідно напруга при зростанні струму і спадання струму) на зразковому резисторі RN=10 Ом для кожної оцифрованої відмітки шкали .

1.2.4. Розрахувати всі значення струму при його зростанні та спаданні IЗ, IС в оцифрованих точках шкали за формулою

IЗ(С) = UЗ(С) / RN. (8)

1.2.5. Розрахувати абсолютну похибку , ХС при зростанні та спаданні показань, поправку qЗ, (поправкою називається значення абсолютної похибки взяте з протилежним знаком) при зростанні та спаданні показань, зведену похибка  міліамперметру. Результати вимірювання та розрахунків занести в табл. 1.

Таблиця 1

ЗРОСТАННЯ СТРУМУ

 - оцифрована відмітка шкали

UЗ, [B]

IЗ, [mA]

Х3, [mA]

q3, [mA]

, %

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

СПАДАННЯ СТРУМУ

 - оцифрована відмітка шкали

UC, [B]

IC, [mA]

ХC, [mA]

qC, [mA]

, %

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

1.2.6. Провести повірку міліамперметру. Під час повірки засобу вимірювання визначають максимальну зведену похибку в його оцифрованих точках і порівнюють з класом точності. Абсолютна похибка приладу XЗ(С) є різниця між його показаннями IЗ(С) та дійсним значенням вимірюваної величини I, тобто x = Iх – IД. Абсолютна похибка, взята з протилежним знаком, називається поправкою (qЗ(С)). Зведена похибка  є виражене у відсотках відношення абсолютної похибки до нормуючого значення Хн

. (9)

При розрахунках за дійсне значення струму прийняти значення, виміряне за допомогою компенсатора.

Для приладів з нульовою відміткою на початку шкали нормуюче значення (XН) дорівнює верхній межі вимірювання. Для перевіряємого приладу для діапазону 0-10 мА нормуюче значення дорівнює 10 мА.

Клас точності - це гарантована заводом максимальна зведена похибка. Для електровимірювальних приладів ДЕСТом встановлено вісім класів точності: 0.01; 0.1; 0.2; 0.5; 1.0; 1.5; 2.5; 4.0. Повіряємий міліамперметр Э513 має клас точності 0.5, тобто максимальна зведена похибка для всього діапазону вимірювання повинна не перевищувати 0.5%.

1.2.7. На основі даних повірки побудувати криву поправок, тобто залежність поправки qЗ(С) від оцифрованого значення шкали . Результати розрахунку занести в табл. 1.

1.2.8. Визначити потужність, що споживається міліамперметром при струмах 2 і 3 (мА). Для цього, встановити необхідні значення струмів опорами Rp1 (грубо) і Rp2 (точно), використовуючи в якості відлікового пристрою міліамперметр. Після цього визначити точне значення струму використавши данні табл. 1 (увести поправку в показання міліамперметру). Перемикач П лабораторного макету встановити в положення 2 і компенсатором виміряти падіння напруги на міліамперметрі UmA при двох значеннях струмів через міліамперметр ImA. Потужність, що споживається міліамперметром визначити за формулою

PmA = UmA  ImA. (10)

Соседние файлы в папке LR_[5405]