Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_[5405] / LR2_[5405].doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Генератор стандартних сигналів г4-18а

Генератор стандартних сигналів типу Г4-18А призначений для перевірки та налагодження радіоприймальної апаратури. Прилад генерує синусоідальний сигнал в діапазоні від 100 кГц до 30 МГц. Зовнішній вигляд приладу та розташування кнопок управління наведено на рис. 10.

Рис. 10. Зовнішний вигляд генератора Г4-18А.

1 – ручка плавного встановлення частоти; 2 – ручка переключення піддіапазонів; 3 – ручка грубого встановлення частоти; 4 – шкала частоти; 5 – ручка встановлення «РІВЕНЬ К»; 6 – ручка встановлення нуля; 7 – перемикач роду робіт; 8 – шкала вимірювача коефіцієнту модуляції; 9 – ручка ; 10 - вихід генератора (); 11 – ручка атенюатора; 12 – вихід генератора (0.1 – 1 V); 13 – ручка встановлення коефіцієнту модуляції (УСТ. М%); 14 – вхід для підключення модулюючої напруги; 15 – перемикач “Рівень К” – М%; 16 – тумблер для включення задаючого генератора (ГВЧ.ВКЛ); 17 – тумблер ввімкнення живлення; 18 – індикатор живлення; 19 – клема заземлення.

Перед початком роботи з приладом необхідно ручки операцій встановити в початкові положення. Ручки «УСТАНОВКА РІВНЯ К», «УСТ.М%» повернути вліво до кінця. Візир V, за допомогою ручки V (зверху), поставити в крайнє ліве положення. Вимикач живлення і вимикач “ГЕН. ВЧ” поставити в нижнє положення. Генератор може працювати в трьох режимах :

  • безперервної генерації;

  • внутрішньої амплітудної модуляції;

  • зовнішньої амплітудної модуляції;

  • максимального сигналу.

Після цього прилад може бути підключений до мережі живлення. Для роботи генератора в режимі безперервної генерації тумблер «РІВЕНЬ К» - М%» поставити в положення «РІВЕНЬ К». Вставити в гніздо «V» штекер з кабелем. Встановити перемикач роду робіт у положення «ЗОВНІШН. МОД». Ручкою встановлення нуля встановити стрілку вимірювача на 0. Включити вимикач анодної напруги генератора «ГЕН. ВЧ». Установити перемикач «ДІАПАЗОНИ MHz» у положення відповідне необхідному діапазону. Встановити необхідну частоту в межах діапазону і плавно відрегулювати її ручкою плавного встановлення частоти. Обертанням ручки «УСТАНОВКА РІВНЯ К» встановити стрілку вимірювача на риску «К». Візир “V” установити вліво до кінця. Поворотом ручок подільника і візира “V” співставити потрібну поділку на лімбі з рискою візира. При повороті ручки “V” стрілка індикатора рівня відхиляється вліво, при цьому рівень «К» поправляти не можна. Встановити необхідний множник декадного подільника. Маніпулюючи ручками атенюаторів, ручкою “V”, використовуючи той або інший режим подільника, на виході можна одержати необхідну величину вихідної напруги в межах від 0,1 мкВ до 0,1 В.

Приклад. Декадний атенюатор у положенні X 100. Риску візира “V” співпадає з поділкою 32 лімбу атенюатора. Тоді напруга на виході складе 32 X 100 =3200 (мкв).

Для одержання напруги понад 0,1 вольт прилад Г4-18А має друге вихідне гніздо 0,1 - 1V напруга на який надходить прямо з декадного атенюатора. За допомогою атенюатора і ручки “V” можна регулювати величину вихідної напруги.

Модуляцією називається процес зміни параметру радіосигналу за законом повідомлення, що передається, тобто інформація повідомлення закладається в параметр сигналу. При амплітудній модуляції огинаюча амплітуди змінюється за законом повідомлення, частота і початкова фаза коливання залишається незмінною. Загальний вираз для амплітудно-модульованого сигналу

(5)

де - відповідно циклічна частота та початкова фаза несучого високочастотного коливання;- функція часу, яка описує закон зміни амплітуди несучого коливання.

На рис. 11. наведено амплітудно-модульований сигнал. Амплітуда високочастотної несучої змінюється за законом низькочастотного синусоїдального коливання.

Ступінь модуляції характеризує коефіцієнт модуляції, який виражається у відсотках та дорівнює відношенню амплітуди огинаючої до амплітуди несучого коливання.

100%. (6)

Рис. 11. Амплітудно-модульований сигнал.

Для роботи генератора в режимі внутрішньої амплітудної модуляції, при знятій напрузі, що модулює, і верхньому («РІВЕНЬ К») положенні тумблера «РІВЕНЬ К» - М%» робиться встановлення стрілки вимірювача рівня вихідного сигналу на контрольну риску (візир ”V” при цьому в лівому крайньому положенні). Потім встановлюють перемикач роду робіт у положення 400 або 1000 Гц, ставлять тумблер «РІВЕНЬ К» - М %» у положення «М%» і безпосередньо по стрілочному індикатору встановлюють необхідний відсоток глибини модуляції в межах від 10 до 95% за допомогою ручки «УСТ. М%».

Примітка. При плавному регулюванні вихідної напруги (ручка “V”) необхідно виставляти необхідну глибину модуляції ручкою «УСТ. М %».

При роботі генератора в режимі зовнішньої амплітудної модуляції необхідно модулювати генератор від зовнішнього джерела напруги звукової частоти. Звуковий генератор із вихідною напругою приблизно до 100 вольт при навантаженні в 5000 Ом може промодулювати генератор до М=80% при частотах від 50 до 15000 герц.

Для одержання сигналу напругою більше 1 В, що буває необхідний для перевірки деяких вузлів і приладів, використовується режим максимального сигналу, перемикач роду робіт ставиться в положення “2V НГ”. Напруга високої частоти знімається з виходу «0.1 - 1 V». Отримання такого напруги може бути здійснено тільки в режимі безупинної генерації.

Соседние файлы в папке LR_[5405]