Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_prog / MetodichkаCPP KR-2006.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
451.34 Кб
Скачать

pb->f1(); //Викликається A::f2(): a.f2();

pa1->f1(); //Викликається B::f2(): pa->f2();

b.f1(); pb->f1();

}

Віртуальна функція у базовому класі може не мати тіла. Така функція називається чисто віртуальною і оголошується, наприклад, так:

class A

{

...

virtual void f1()=0;

};

Клас, що містить хоча б одну чисто віртуальну функцію, називається абстрактним і не може створювати об’єктів, хоча може створювати вказівники. Клас, що містить тільки віртуальні функції, називається чисто абстрактним.

2. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

2.1.Правила оформлення пояснювальної записки

Пояснювальна записка повинна бути оформлена у відповідності до вимог ДСТУ 3008-95, ”Єдиної системи програмної документації (ЄСПД)” та Методичних вказівок до оформлення курсових проектів (робіт) у Вінницькому національному технічному університеті. Текст курсової роботи повинен бути надрукований у редакторі Microsoft Word на стандартних аркушах формату A4. Обсяг пояснювальної записки не повинен перевищувати 25-30 сторінок. Шрифт – Times New Roman, розмір 14. Міжрядковий інтервал – 1,5. Відступи від країв аркуша: зверху, знизу і зліва – 20 мм; зправа – 10 мм. Абзац – 5 знаків. Нумерація сторінок в правому верхньому кутку, починаючи зі змісту. Заголовки структурних частин, розділів виконують великими літерами посередині рядка, всі інші з абзацу малими літерами починаючи з великої. Слово “Додаток” малими літерами з першої великої посередині рядка. Запис літературного джерела: „ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ”. У переліку посилань повинні бути ті літературні

17

джерела, на які є посилання у тексті пояснювальної записки. Кожен розділ рекомендується починати з нової сторінки. Заголовок розділу записують посередині великими буквами з більш високою насиченістю. Заголовки розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів (при наявності заголовка) записують з абзацу малими буквами починаючи з великої. Розділи нумерують порядковими номерами в межах всього документа (І, 2, і т.д.). Після номера крапку не ставлять, а пропускають один знак. Підрозділи нумерують в межах кожного розділу, пункти в межах підрозділу і т.д. за формою (3.1, 3.2, 3.2.1, 3.2.2, 3.2.2.1 і т.д.). Цифри, які вказують номер, не повинні виступати за абзац. Посилання в тексті на розділи виконується за формою: “...наведено в розділі 3”.

2.2.Структура пояснювальної записки

Курсова робота повинна мати таку структуру.

1.Титульна сторінка.

Оформлюється за зразком, наведеним у п.2.3. Титульна сторінка не нумерується, але враховується при нумерації.

2.Індивідуальне завдання до курсової роботи.

Оформлюється за зразком, наведеним у п.2.4. Підписується студентом, керівником та завідувачем кафедри. Індивідуальне завдання не нумерується, але враховується при нумерації.

3.Анотація.

Містить 5-7 речень, у яких наводиться короткий опис пояснювальної записки. Анотація не нумерується, але враховується при нумерації.

4.Зміст.

З даної сторінки починається нумерація, але сама сторінка у змісті не вказується. У змісті вказуються усі розділи і підрозділи, а також додатки у такому ж форматі, в якому вони подані у тексті пояснювальної записки.

5.Вступ.

Вступ висвітлює: стан розвитку проблеми в даній галузі, до якої має відношення розробка; галузь використання та призначення; мету та загальну постановку задачі; актуальність, яка повинна подаватись в останньому абзаці вступу. Кількість сторінок вступу не повинна перевищувати, 1 - 2 сторінок.

6.Аналіз сучасного стану технологій програмування та обгрунтування теми.

Цей розділ є обов’язковим та передбачає посилання до відомих літературних джерел, враховуючи тенденції розвитку та сучасний стан програмування. У цьому розділі необхідно порівняти основні відомі технології програмування та мови, що їх застосовують.

7.Розробка програми виконання завдання.

18

7.1.Розробка методу виконання завдання.

Описуються і пояснюються дії, необхідні для виконання завдання. При необхідності подаються формули та рисунки. Може бути наведено узагальнений алгоритм роботи програми.

7.2.Структура даних і функцій.

Описуються: структура класів, ієрархія базових і похідних класів, поля і функції класів, окремі змінні та функції. В описі змінних потрібно вказувати їх тип, модифікацію, призначення, облась видимості та час існування.

8.Розробка програми меню.

Описується процес розробки програми меню, функції меню, взаємодія з програмою основного завдання, об’єктно-орієнтовані технології для створення програми меню, структура даних і функцій програми меню.

9.Розробка та виконання тестового прикладу.

Сюди входять: опис форматів даних, роздруковані тексти вихідних даних та одержаних результатів, роздруковані графічні результати виконання програми, а також зовнішній вигляд меню.

10.Інструкція користувача.

Містить: вимоги щодо апаратної частини та програмного забезпечення комп’ютера, на якому планується використовувати програмний продукт (процесор, об’єм пам’яті, відеокарта, тип операційної системи тощо); рекомендації щодо інсталяції та запуску програмного продукту; інструкція для роботи з програмою.

11.Висновки.

Подається коротка узагальнена характеристика одержаних результатів, їх відповідності індивідуальному завданню на курсову роботу, переваги і недоліки об’єктно-орієнтованого варіанта програми.

12.Перелік посилань.

Наводяться літературні джерела, на які є посилання у тексті пояснювальної записки. Літературні джерела нумеруються у порядку посилань.

13.Додатки.

Перша стрічка додатку у центрі повинна містити слово "Додаток", після якого через пробіл пишеться номер додатка. Додатки нумеруються великими буквами українського алфавіту. Друга стрічка повинна містити у центрі слово "(обов’язковий)" або "(довідковий)" у круглих дужках. Третя стрічка повинна містити тематичний заголовок додатку. Першим і другим обов’язковими додатками повинні бути відповідно роздруковані тексти програми, що виконує індивідуальне завдання та програми меню, зразок якої наведено у п. 2.6. Можуть бути також довідкові додатки.

19

2.3.Зразок титульної сторінки

Міністерство освіти і науки України Вінницький національний технічний університет Інститут інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії

Кафедра обчислювальної техніки

РОЗРОБКА ПРОГРАМ МОВОЮ С++ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЇ

ОБ’ЄКТНО-ОРІЄРТОВАНОГО ПРОГРАМУВАННЯ.

Пояснювальна записка до курсової роботи

з дисципліни "Програмування" за спеціальністю "Комп’ютерні системи і мережі"

08-23.П.17.01.00.000.ПЗ

Керівник: курсової роботи ст. викладач каф. ОТ Черняк О.І.

________________

(підпис)

"___"__________ 2006 р.

Розробив студент гр. 3-КС-05

________________Попов С.М.

(підпис)

Вінниця ВНТУ 2006 р.

20

Соседние файлы в папке kurs_prog