Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й семестр / тиск / тиск.DOC
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
867.33 Кб
Скачать

Особливості монтажу манометрів та перетворювачів тиску.

Показуючи, самописні та сигналізуючи манометри та перетворювачі тиску встановлюються у вертикальному положенні на спеціальних кронштейнах, щитах та пультах.

Для усунення і згладжування пульсації вимірюваного тиску рідин, пари та газів на компресорних станціях, у насосах, технологічному обладнанні та трубопроводах, що призводить до виходу зі строю передаточний механізм приладів, використовуються наступні види демпфірування: встановлення в штуцер манометра спеціального дроселю, в залежності від щільності отвору манометру від 2 до 0.1 мм; встановлення додаткової ємності (2 – 5 л) між відбором вимірюваного тиску та манометром.

Місце, яке використовується на технологічному обладнанні або трубопроводі для контролю тиску, називається відбором тиску з манометра; траса, що з’єднує відбір тиску з манометром, називається імпульсною лінією. В залежності від величини тиску, агресивності, пожежонебезпеки та вибухонебезпечності вимірюваних середовищ імпульсні лінії складаються з мідних, стальних цільнотянутих або поліхлорвінілових трубок.

Діаметр імпульсних трубок та їх товщина при монтажу вибираються з розрахунку довжини траси та максимального робочого тиску вимірюваного середовища. В даній час випускаються мідні, стальні та поліхлорвінілові трубки таких діаметрів: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 14, 16 см при товщині стінки 0.5, 0.75, 1, 1.5, 2 мм.

Імпульсні лінії для вимірювання тиску контролюючих середовищ прокладаються в суворій відповідності з монтажною схемою автоматизації об’єкту, де вказані довжина траси та повна характеристика імпульсної лінії.

Відбори тиску звичайно встановлюються на прямолінійних відрізках трубопроводів і технологічному обладнанні з урахуванням вигинів, поворотів, колін та трійників, де виникає додаткова похибка вимірювань тиску, що викликано центробіжною силою вимірюваного потоку середовища.

При монтажі і встановленні приладів вимірювання тиску передбачається: захист приладу від дії агресивних середовищ, вібрації, високих температур, пульсації тиску; пристрій викиду конденсату при вимірюванні вологих газів; виключення виникнення газових мішків в лініях при вимірюванні тиску рідин, а в газах – гідравлічних пробок; виключення впливу динамічного напору середовища.

При вимірюванні тисків агресивних середовищ, середовищ які кристалізуються, виділяється осад в місцях відбору імпульсу, встановлюються мембранні розділювачі типу РМ. При цьому внутрішній простір манометра і розділювача заповнюють робочою рідиною, яка передає зміну тиску від мембрани розділювача до манометра. При вимірюванні тисків кислот та лугів для захисту внутрішньої поверхні чутливого елементу (датчика) манометра використовують розділяючі посудини, внутрішню порожнину яких заповнюють водою, легкими мінеральними маслами, етиловим спиртом, гліцерином та ін.

Як правило, для цілей безпеки експлуатації та виконання ремонтних робіт на місці відбору тиску встановлюється запірний пристрій-вентиль, розрахований на максимальний робочий тиск; він має дві основні характеристики – діаметр прохідного перерізу, який виражається в міліметрах, та максимальний тиск середовища. Ці характеристики маркірують на боковій поверхні вентиля.

На всій трасі відбір тиску – імпульсна лінія – манометр для створення необхідної щільності в з’єднаннях використовуються прокладки, які в залежності від вимірюваного середовища та тиску виготовляються з різноманітних матеріалів, наприклад алюмінію або відпаленої міді.

Усі трубні проводки монтують у відповідності з робочими кресленнями проекту по схемам зовнішніх трубних проводок, в яких визначені траса, довжина та сортамент труб. Як одиночні, так і групові трубні розводки вздовж траси кріпляться на спеціальних типових стійках та кронштейнах, виконаних із стрічкової або перфорованої стальної смуги.

Монтаж і прокладка трубних проводок являється трудомісткою та відповідальною операцією. Наявність витоків та нещільності в імпульсних розгалужених трасах веде до занижених показників приладів, неякісного ведення технологічного процесу.

16