Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й семестр / прилади для вим_рювання витрат / прилади для вим_рювання витрат.DOC
Скачиваний:
52
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
689.15 Кб
Скачать

§ 7. Вторинні прилади для вимірювання витрати

Найбільш поширеними типами вторинних приладів для роботи з електричними індукційними диференційно-трансформаторними датчиками витратомірів є: автоматичні електронні прилади типів ДС1 і ДСР-1, мініатюрні прилади типів ДСМ2 і ДСМР2, які показують результат і самописні, а також автоматичні електронні прилади типу КСД.

Конструкція приладів типу КСД і КПД має підвищену надійність і побудована по блоко-модульному принципі, що дозволяє значно спростити експлуатацію і ремонт приладів.

В залежності від модифікації і типу, вторинний прилад може мати регулюючий і сигнальний пристрій, а також різноманітні перетворювачі для перетворення результату вимірювання в уніфікований вихідний сигнал для подальшого застосування в системах контролю і регулювання.

Основна похибка вторинних приладів різноманітних типів складає ±0,5-1%, живлення приладів проводиться від мережі 220 В, з частотою 50 Гц. У приладах використовується диференційно-трансформаторна вимірювальна схема.

Прилад типу КСД-3 із диференційно-трансформаторною вимірювальною схемою відноситься до приладів системи ДСП. Він може використовуватися для автоматичного контролю і регулювання неелектричних величин: тиску, рівня, напору, витрати і т.д. Прилад має стандартний вихідний сигнал 0-10 або 10-0-10мГ. Максимальне значення шкали приладу визначається за формулою : Q=N10n, де N - ряд чисел : 1; 1.25; 1.6; 2; 2.5; 3.25; 4.5; 6.3; 8.

§ 8. Сигналізатори потоку і протоку

При відсутності мастила у системі змазки устаткування виникає «сухе» тертя обертаючих і тертьових частин, відбувається пошкодження деталей пристроїв, які рухаються. У кондиціонерах, калориферах і електронагрівачах при відсутності потоку повітря порушується тепловий режим, це призводить до перегрівання і виходу з ладу устаткування.

У зв'язку з цим, для захисту технологічного устаткування застосовують сигналізатори потоку і протоку.

Реле протоку типу РП (рис. 12) застосовують для контролю протоку рідин. При протіканні робочої рідини через прилад, клапан 5 під дією тиску рідини переміщується вверх, укріплений на клапані шток 3 за допомогою штовхача 2 переключає контакти мікроперемикача 1. Настроювання реле протоку на відповідне спрацьовування здійснюються переміщенням мікроперемикачів 1 із кронштейном щодо корпуса 4 реле.

Реле контролю змащування типу РКЗ (рис. 13) застосовується для контролю різниці тисків мастила, повітря, фреону і т.д. на вході і виході устаткування. Чутливими елементами приладу є два пов'язаних між собою сильфона, на які через спеціальні штуцера подаються контрольовані тиски.

При зниженні різниці тисків до розміру, установленого на шкалі приладу, за рахунок пружини, «діапазону настроювання», відбувається розмикання контактів сигнального устрою, а при підвищенні різниці тисків до встановленої межі відбувається зворотне переключення контактів у «замкнуте» положення .

Рис. 12 Реле РП

Рис. 13 реле контролю змащування РКЗ :

1 – штуцер; 2 – шкала; 3 – контакт

Основні висновки :

1. Ротаційні лічильники і прилади постійного перепаду тиску (ротаметри) у силу ряду переваг (простота експлуатації і конструкції, малої вартості) знайшли широке застосування в контролі і вимірюванні малих і середніх витрат газів і рідин.

2. Для вимірювання витрат методом змінного перепаду тисків, у трубопровід установлюють спеціально розрахований звужуючий пристрій, що дозволяє штучно змінювати перепад тиску при зміні витрати.

3. Для використання витратомірів змінного перепаду необхідно мати діафрагму, диференціальний датчик і прилад, що реєструє (витратомір).

4. На точність вимірювання витратомірів змінного перепаду великий вплив має нещільне з'єднання імпульсних ліній діафрагми - датчик. Витік тиску на цих лініях не припускається.

20