Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(4 курс) АЦВП / ACVP_L6.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
1.37 Mб
Скачать
  1. Перетворювачі промислові п-210 (п-210і)

2.1 Призначення

Перетворювач промисловий типу П-210 Державної системи промислових приладів і засобів автоматизації призначений для перетворення е. р. с. чутливих елементів первинних перетворювачів, що застосовуються для потенціометричних вимірювань, в електричний безперервний вихідний сигнал постійного струму і напруги по ГОСТ 9895-78.

Перетворювачі з чутливими елементами первинних перетворювачів використовуються для безперервних потенціометричних вимірювань в системах безперервного контролю та автоматичного регулювання технологічних процесів різних галузей народного господарства. Візуальний відлік вимірюваної величини виробляється в цифровій формі в одиницях рХ (рН), мВ (Еh). Перетворювач розрахований для роботи з будь-якими серійно випускаючими чутливими елементами, рХ, рН та Еh (наприклад, ДПг-4М, ДМ-5М і ін.) Схема вимірювань і реєстрації рХ (рН) і Еh наведена на рис. 7.

За експлуатаційної закінченості перетворювач відноситься до виробів третього порядку за ГОСТ 12997-84.

Перетворювач випускається в звичайному і вибухозахищеному виконанні з видом вибухозахисту «Іскробезпечний електричний ланцюг».

При випуску з виробництва перетворювач налаштовуєть для роботи на діапазоні від 6 до 8,5 рН (нормуюче значення 2,5 рН при вимірюванні одновалентних катіонів) з координатами ізопотенціальної точки:

рНі = 7 і Еі = - 50 мВ.

Перебудова перетворювачів на інші діапазони вимірювань, нормуючі значення (крім 1 рХ для одновалентних іонів, 2,5 рХ для двовалентних іонів і 100 мВ для Еh), координати ізопотенціальних точок і види іонів проводиться споживачем згідно з вказівками цього паспорта.

Поставка перетворювачів для роботи з нормуючим значенням 1 рХ (одновалентні іони), 2,5 рХ (двовалентні іони) і 100 мВ повинна бути узгоджена з підприємством-виробником. За окремим замовленням спільно з перетворювачем може бути доставлений за окрему плату ручний термокомпенсатор ТКР-3, призначений для корекції показів в залежності від температури контрольованого розчину.

Перетворювач має виходи по напрузі і струму для підключення самописних потенціометрів з межами вимірювань 50; 100 мВ, наприклад, КСП-4, РП-160 та інші, а також вторинних записуючих і регулюючих струмових приладів. Межі зміни вихідних сигналів постійного струму і сигналів, напруги постійного струму: нижня межа для вихідного сигналу 5 мА - 0 мА;

для вихідного сигналу 20 мА - 4 мА;

для вихідного сигналу 50; 100 мВ - 0 мВ;

для вихідного сигналу 10 В - 0 В;

верхні межі:

1) по постійному струму 5 мА для навантажень з опором не більше 2 кОм; 2) по постійному струму 20 мА для навантажень з опором не більше 500 Ом; 3) по напрузі постійного струму - 50; 100 мВ для навантажень з опором від 200 Ом і більше;

4) додаткового виходу за напругою 10 В для навантажень з опором 2 ​​кОм і більше. Примітка. При випуску з виробництва верхні межі вихідного сигналу постійного струму і напруги встановлюються рівними 5 мА і 100 мВ відповідно.

Рисунок 7 – Схема використання перетворювача П-210 (П-210І) в системі регулювання вимірювань та реєстрації: 1-чутливий елемент; 2-підсилювач вхідний; 3 - блок іскрозахисту (тільки для П-210І); 4-блок перетворення; 5-реєструючий прилад

Структурна схема стенду для вимірювання рН наведена на рисунку 8.

До перетворювача П-210 приєднується імітатор електродної системи, на якому імітується значення ЕРС – різниця потенціалів на електродах, а також температура розчину.

оПП-210

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ _

| |

ЕРC, мВ

Т, 0С

| |

| |

| |

|__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ |

Рисунок 8– Структурна схема лабораторного стенду для вимірювання рН

Соседние файлы в папке (4 курс) АЦВП