Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx200 / Kursovaya_5_kurs.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
107.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту україни дз Луганський національний університет імені Тараса Шевченка Кафедра філософії та соціології

КУРСОВА РОБОТА

Гендерні особливості ставлення до аборту в суспільстві

Виконала:

студентка історичного

факультету

спеціальності:

соціологія

V курсу Шульженко Т.І

Науковий керівник:

Старший викладач кафедри філософії та соціології

кандидат філософських наук Чантурія А.В.

Луганськ — 2012

Зміст

Вступ…………………………………………………………………..3-5

Розділ 1. Визначення проблеми аборту у сучасному

суспільстві……………………………………………………6

1.1. Джерела вивчення проблеми аборту……………………………..6-8

1.2. Правові проблеми аборту ………………………………………..9-13

1.3. Ставлення в суспільстві до аборту……………………………….14-18

Висновки до першого розділу…………………………………….. …19

Розділ 2. Гендерний аспект ставлення до проблеми

аборту…………………………………………………………20

2.1. Гендерне громадянство і абортна культура …………………..20-24

2.2. Особливості уявлень чоловіків і жінок відносно проблеми

аборту ……………………………………………………………...25-31

2.3. Соціальні і гендерні аспекти планування сім’ї, як фактор

зниження кількості абортів ……………………………………..32-37

Висновки до другого розділу……………………………………….38

Висновки………………………………………………………………..39-40

Література……………………………………………………………. 41-45

Вступ

Дискусія навколо проблеми аборту не вщухає ще з тих пір, коли людство усвідомило, що з періодом настання вагітності треба було якимось чином регулювати народжуваність та народонаселення.

В останні десятиріччя проблема аборту набула найбільш гострої актуальності, тому що й дотепер у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні, аборт залишається основним засобом регуляції народжуваності.

Історично це був один зі способів збільшення інтервалу між появою дітей. Аборт викликався не лише насущною суспільною потребою але й індивідуальною потребою жінки, хоча б у частковій свободі розпоряджатися своїм власним тілом і своїм життям. Тобто аборт соціальний та індивідуальний одночасно.

Можливість розпоряджатися своїм тілом в свою чергу, як безпосереднє право людини пов’язане з принципом самодетермінації тіла, «з власністю на свою особистість». Ці ідеї були висунуті в Англії в період буржуазної революції та поступово стали суттєвою частиною ліберальної політичної та правової традиції. Однак, як вказує Р. Печескі, для жінок «право на власну особистість» у зв’язку з їх роллю в процесі відтворення завжди в більшій чи меншій мірі обмежувалася суспільством. Соціальна реальність репродукції залежала від того, хто контролював відтворення населення, якими методами і з якою метою.

У ХІХ сторіччі, коли аборт почав сприйматися у контексті процесу емансипації жінок і почав пов’язуватися з правом самостійного регулювання проміжку між пологами та їх кількістю, а отже розпоряджатися своєю власною долею, держави оголошують заборону на аборт, яка була знята в багатьох країнах частково лише у ХХ сторіччі.

На мій погляд важливо підкреслити двоїстість та неоднозначність проблеми аборту. З однієї сторони виступають захисники прав жінок за їх невід’ємне право на штучне переривання вагітності, з іншої – ті хто висловлюється за заборону аборту державою. Але не можливо однозначно прийняти ту чи іншу позицію, ми повинні розглянути це питання з наукової точки зору.

З одного боку, заборона абортів ні як не вплине на зменшення їх кількості, а навпаки, такі крайні заходи призведуть до збільшення кількості абортів та порушення демократичних засад щодо невід’ємних прав людини (цей аспект ми будемо розглядати в подальшій нашій роботі). З другого боку, сучасне суспільство не можливо уявити без того, що жінки вдаються до аборту, це невід’ємна частина контролю за народжуваністю. Але така тенденція веде до збільшення кількості аборту, що негативно впливає на демографічну ситуацію багатьох країн.

Тому перш ніж розглядати цю проблему ми повинні виявити головні причини того, чому жінки в сучасному суспільстві вдаються до штучного переривання вагітності, чи пов’язано це з соціальними, економічними, психологічними аспектами, чи впливають на це зміни у ціннісних орієнтаціях.

Також важливо зазначити, що проблема аборту визначається лише як жіноча, тобто чоловік виключається з контексту цієї проблеми. Це перш за все говорить про односторонність цієї проблеми.

Новизна моєї роботи полягає у тому, що дослідження по проблемі аборту, а саме гендерному аспекті ставлення до проблеми аборту в Україні практично не розвинені. Тому я вважаю, що розгляд даного питання у сучасному українському суспільстві потребує більш детального дослідження.

Об’єкт – проблема аборту у сучасному суспільстві.

Предмет – ставлення жінок та чоловіків до проблеми аборту.

Мета моєї роботи полягає в гендерному аналізі проблеми аборту, виявленні його головних причин.

Задачі:

  1. Дослідити історичні джерела вивчення проблеми аборту.

  2. Окреслити загальні правові чинники аборту.

  3. Виявити соціальні і гендерні аспекти планування сім’ї як важливий фактор зниження кількості абортів.

8. Виявити та проаналізувати особливості ставлення чоловіків та жінок до проблеми штучного переривання вагітності

Структура роботи: робота складається зі змісту, вступу, першого розділу, другого розділу, висновків, літератури.

Розділ 1. Визначення проблеми аборту у сучасному

суспільстві

Соседние файлы в папке курсовая docx200