Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

История укр культуры / Кынах ы медицина

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
29.7 Кб
Скачать

А. Кінах виступає за збільшення державного фінансування програм боротьби з ВІЛ/СНІДом

Секретар Ради національної безпеки і оборони Анатолій Кінах переконаний, що на боротьбу з ВІЛ/СНІД у державному бюджеті на 2006 рік необхідно передбачити замість запланованих 31,5 млн. грн.. щонайменше 60 млн.. Про це він заявив сьогодні під час засідання "круглого столу" "Україна: бізнес проти СНІДу".

Зауваживши, що в поточному році на потреби боротьби з ВІЛ/СНІДом було витрачено близько 33 млн. грн., він зазначив на необхідності переглянути цей показник для ефективного протистояння хворобі. Як зауважив Секретар РНБО, згідно проведених досліджень, для ефективної протидії поширенню цієї хворобі Україні потрібно щороку витрачати 52 млн. доларів.

Анатолій Кінах нагадав, що сьогодні в Україні реалізується п'ята загальнонаціональна програма щодо поширення та профілактики ВІЛ/СНІДу, розрахована на 2004-2008 роки. За його словами, глобальний фонд боротьби зі СНІДом на ці потреби протягом 2003-2005 років направив 19 млн. грн. Сьогодні ж тривають переговори щодо спрямування 67 млн. грн. протягом найближчих трьох років.

В ході круглого столу Секретар РНБОУ зауважив, що в усіх регіонах України спостерігається динаміка зростання захворювання на СНІД. Він додав, що найпроблемнішими є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Донецька області та місто Севастополь. На сьогодні в цих областях зафіксовано 50-60 випадків захворювання на 100 тис. населення. Загалом же 80% хворих - це люди віком від 20 до 39 років. "В Україні на сьогодні до 1,1% відсотка населення хворіють на СНІД, і це серйозне попередження тому, наскільки держава повинна посилити зусилля по профілактиці цієї хвороби", зауважив він.

Як упевнений Анатолій Кінах, протидіяти епідемії можна тільки скоординованими зусиллями влади, громадськості та бізнесу, запропонувавши системні заходи протидії хворобі. На його переконання, загроза СНІДу серйозно впливає на всі складові національної безпеки України, конкурентноздатність держави, моральне та фізичне здоров'я нації. Секретар РНБО повідомив, що в грудні на засіданні Ради національної безпеки та оборони України розглядатиметься питання щодо стану розвитку вітчизняного медичного комплексу.

"Планом засідань РНБО, який затверджено Президентом, передбачено, що у грудні поточного року на спеціальному засіданні РНБО розглядатиметься ситуація в медицині, передусім, по напрямку суспільно небезпечних хвороб - ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, раку крові та інших", - додав А.Кінах.

Секретар РНБОУ також відзначив важливість проведення сьогоднішнього "круглого столу", в якому взяли участь понад 70 представників українських та міжнародних ділових кіл, а також привітав ініціативу зі створення в Україні коаліції "Бізнес проти СНІДу". Це, за словами Анатолія Кінаха, є свідченням консолідації роботи влади та бізнесу з протидії ВІЛ/СНІДу.