Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fwd2yourmail / часть1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
624.64 Кб
Скачать

3. Визначення молярної маси леткої рідини

Між тиском Р, температурою Т та об’ємом V ідеального газу існує залежність:

,

(3.1)

де n – число молів газу; R – універсальна газова стала. Рівняння стану ідеального газу (рівняння Менделєєва - Клапейрона) (3.1) з деяким наближенням можна використовувати для реальних газів та пари. Якщо відома маса пари g, то

,

(3.2)

де М – молярна маса речовини. Тоді за рівнянням

(3.3)

можна обчислити молярну масу рідини, якщо відому її кількість перевести в пару та виміряти об’єм, тиск та температуру останньої.

Виконання роботи

Мета роботи: визначити молярну масу леткої рідини за рівнянням Менделєєва – Клапейрона.

Колбу 1 для випаровування рідини (рис. 2) з’єднують за допомогою короткої гумової трубки з газовідвідною трубкою 2, занурюють у водяну баню 6, закріплюють у штативі і щільно закривають пробкою. Калібровану трубку 4 (евдіометр) наповнюють до краю водою, закривають скляною пластиною або рукою, перевертають, опускають закритий кінець у воду (у ванну 5), відкривають його і закріплюють вертикально в штативі.

Запалюють газовий пальник. Повітря в колбі починає нагріватися і внаслідок розширення виходити бульбашками з газовідвідної трубки, яка занурена у ванну з водою. Коли вода у водяній бані 6 закипить і бульбашки повітря припинять виділятися, температура приладу буде сталою.

Газовідвідну трубку підводять під евдіометр, відкривають пробку колби 1, швидко вкидають в неї злегка прикриту ампулу 3 з досліджуваною рідиною і знову щільно закривають пробкою. На дні колби повинна бути скляна вата, щоб ампула при падінні не розбила колбу. Рідину в ампулі заздалегідь зважують. У колбі рідина випаровується, її пара витісняє повітря в евдіометр, де визначають його об’єм V. Об’єм витісненого повітря відповідає об’єму, який би займала пара досліджуваної рідини, маючи такі самі температуру та тиск, за яких перебуває повітря в евдіометрі. Коли витіснення повітря припиняється, експеримент закінчують. Після цього обов’язково потрібно погасити газовий пальник та відкрити пробку колби 1, інакше при охолодженні в колбі створиться розрідження і в неї потрапить вода з ванни 5.

Після закінчення експерименту визначають температуру і тиск в лабораторії. Вимірюють також об’єм повітря в евдіометрі (V ) та різницю рівнів води (Н ) в евдіометрі і ванні 5 (рис. 2).

t = 0С; Т = К; Рбар. = мм рт. ст.; V = см3; Н = мм.

Молярну масу рідини розраховують за рівнянням Менделєєва - Клапейрона:

,

(3.4)

де g – маса рідини, г; R – універсальна газова стала (якщо тиск виражати в мм рт. ст., а об’єм - в см3, то );Т – температура повітря в евдіометрі, яку приймають рівною кімнатній температурі, К; Ревд. – тиск повітря в евдіометрі, який розраховують за рівнянням:

,

(3.5)

де Рбар. – барометричний (атмосферний) тиск, мм рт. ст.; Н – різниця рівнів води в евдіометрі і у ванні 5, мм; В – тиск насиченої водяної пари при температурі досліду, мм рт. ст.

Таблиця 3.1 - Тиск насиченої водяної пари при різних температурах.

t, 0С

15

18

19

20

21

22

23

24

25

В, мм рт. ст.

12,8

15,5

16,5

17,5

18,7

19,8

21,1

22,4

23,7

Розраховану молярну масу рідини порівнюють з теоретичним значенням та визначають відносну похибку.

ЛІТЕРАТУРА: 1, с. 16.

Соседние файлы в папке fwd2yourmail