Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Светотехническая часть1 .docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
310.37 Кб
Скачать

1.3 Вибір джерела світла

Із всього вибору ламп, що випускаються промисловістю серед джерел світла для освітлення приміщень найбільше використовують лампи розжарювання і люмінесцентні лампи. В основних виробничих приміщеннях призначених при системі загального рівномірного освітлення рекомендуються газорозрядні лампи; для підсобних приміщень – лампи розжарювання. Лампи розжарювання на даний час втрачають свою популярнiсть через вихiд бiльш енергоекономiчних ламп.

З газорозрядних ламп в даний час набули широкого розповсюдження люмінесцентні лампи низького тиску типу ЛБ, ЛБР, що мають переваги перед лампами розжарювання: висока світловіддача, великий строк служби і різноманітний спектральний склад випромінювання. Але вони мають і свої недоліки: висока собівартість, наявність ПРА, залежність роботи лампи від якості напруги живлення, температури і вологості в приміщенні.

Для раціонального вибору ДС за кольоровими характеристиками зорові роботи класифікуються за двома ознаками: рівнем вимог кольоропередачі та точністю зорової задачі. В межах цих класів зорової роботи поєднання певних значень зорових характеристик освітленості Е, кольорової температури Тк та індексу кольоропередачі Rа дозволяє забезпечувати гарні умови зорової роботи. Рекомендова-на верхня допустима межа Тк=6000 К для промислових будівель при відсутності підвищених вимог до кольоророзрізнення.

Для загального внутрішнього освітлення рекомендується використовувати, як правило, розрядні лампи: люмінесцентні лампи восновному в низьких приміщеннях (до 6 метрів); розрядні лампи високого тиску (ДРЛ, ДРИ, ДнаТ) – в середніх та високих приміщеннях.

Лампи розжарювання для внутрішнього освітлення можуть використовуватися обмежено. в установках архітектурного освітлення громадських будівель, в житлових приміщеннях, в приміщеннях з важкими умовами середовища при відсутності для цих приміщень освітлювальних приладів з розрядними лампами, в приміщеннях допоміжних та для тимчасового перебування людей, для підсвітлення технологічних містків, площадок, переходів, для аварійного та евакуаційного освітлення, в приміщеннях з розрядними лампами високого тиску, в приміщеннях з направленим освітленням (вітрини, експозиції і т.д.).

Люмінесцентні лампи широко застосовується для загального освітлення  , оскільки світлова віддача і термін служби  в кілька разів більший, ніж у ламп з ниткою розжарювання  того ж призначення,

а стандартами СІЕ лампи денного світла умовно розділяються на колбні та компактні. 

Для освітлення даного приміщення я обрав лампу TL-D90.

Це газорозрядна ртутна лампа низького тиску з трубчастою колбою діаметром 26мм.

Особливості

  • Високоякісне люмінофорне покриття.

  • Випускаються у різних кольорових виконаннях.

Переваги

  • Чудова кольропередача.

  • Можуть давати світло відд теплого білого відтінку до холодного денного.

Світловий потік лампи 940 лм.

Індекс кольропередачі 95 Ra.

Цоколь G13.

Потужність 18 Вт.

1.4 Вибір освітлювальних приладів

Від правильного проектування освітлювальної установки залежить не лише якість та економічність, а й надійність дії освітлювальної установки.

Джерела світла випромінюють в навколишній простір світловий потік в усіх напрямках. Тому їх необхідно заключати в спеціальну освітлювальну арматуру. Сукупність джерела світла та освітлювальної арматури називають освітлювальним приладом. Головне призначення освітлювального приладу – перерозподіл світлового потоку джерела світла в необхідних напрямках, захист ламп, оптичної системи, електричної апаратури від дії навколишнього середовища, пилу, вологи механічного пошкодження; запобігання осліплювальної дії лампи на очі людини, кріплення джерела світла та підведення до нього електроенергії.

Для перерозподілу світлового потоку в необхідному напрямку в освітлювальних приладах встановлюють відбивачі, розсіювачі, переломлюючі оптичні системи.

Світлотехнічними характеристиками світильників є їх криві сили світла, габаритні розміри, потужність ламп та напруга мережі, відношення потоків, що випромінюються в верхню чи нижню напівсфери, коефіцієнт корисної дії, захисні кути. Рідше використовуються характеристики яскравості та коефіцієнт підсилення.

Характеристика світлорозподілення є головною світлотехнічною характеристикою і визначає якість освітлення та енергетичну ефективність освітлювальної установки. Одним з основних елементів світильника є відбивач. Високоефективні відбивачі використовують поверхні, покриті сріблом, які мають виключно високе дзеркальне відбиття, забезпечуючи максимальне відбиття світлового потоку лампи та збільшуючи коефіцієнт використання освітлювальної установки, тому що більша частина світлового потоку лампи досягає робочої поверхні.

Світильники для освітлення помешкання досить різноманітні як по призначенню і зовнішньому вигляду, так і по використовуваним джерелам світла. Традиційними є освітлювальні прилади з лампами розжарювання, в той час, як освітлювальні прилади з люмінесцентними лампами не настільки популярні та процент їх використання не великий. Це пояснюється низкою причин, які повязані з недостатньо високою якістю ОП з ЛЛ, які випускались раніше; це обумовлено використанням ламп типів ЛБ та ЛД, які не зовсім підходять для помешкання(шум ПРА, пульсація світлового потоку). Вже зараз значно покращена номенклатура побутових ОП З ЛЛ, вони можуть конкурувати з традиційними ОП при освітлюванні робочих місць, прихожих, кухонь, біля дзеркала та ін.

Розрізняють світильники по призначенню на:

  • світильники загального призначення – стільникові, підвісні, настінні,

  • світильники місцевого призначення – поличні, настільні, настінні, підвісні тощо;

  • світильники комбінованого освітлення – підвісні, настільні, настінні;

  • світлові прилади експозиційного освітлення - стільникові, настінні;

  • декоративні світильники – настільні, настінні.

При розробці ОП місцевого і комбінованого освітлення для забезпечення зорового комфорту необхідно приділяти велику увагу захисним кутам і габаритній яскравості освітлювальних частин.

Основні показники для вибору світильника: конструктивне виконання світильника, світлорозподіл світильника, блискучість світильника та економність.

Умови середовища освітлювального приміщення істотно впливають на вибір типу світильника.

В світильниках з люмінесцентними лампами пускорегулююча апаратура та стартери повинні розміщуватися в спеціально передбаченій незгораємій порожнині світильника, повинна бути виключена можливість випадання ламп і стартерів. Вводи у світильник виконуються проводом в негорючій оболонці чи стальній трубі.

Всі світильники поділяються на п’ять класів:

  • прямого світла(О>80%),

  • переважно прямого світла(60%<О<80%),

  • розсіяного світла(40%<О<60%),

  • переважно відбитого світла(20%<О<40%),

  • відбитого світла(О<20%).

Перевагу потрібно віддавати таким світильникам, експлуатація та обслуговування яких є економічною та простішою.

Тип світильника та вид освітлення вибирається відповідно до призначення приміщення.

Конструктивні особливості ОП разом із відзначеними вище світлотехнічними характеристиками впливають на можливі й доцільні області їхнього застосування.

Конструкція світильників повинна відповідати таким вимогам, як надійний захист усіх частин світильника від шкідливих впливів навколишнього середовища, електро-, пожежо- і вибухобезпечність, надійність, довговічність, стабільність світлотехнічних характеристик у даних умовах середовища, зручність монтажу й обслуговування.

Позначення ступеня захисту складається із двох великих літер латинського алфавіту — IP (початкові літери англійських слів International Protection) і двох цифр, перша з яких позначає ступінь захисту від пилу, друга – від води (наприклад, IР54). Для світильників, що мають деякі конструктивні особливості, позначення ступеня захисту не має букв IP, а у першої цифри, що зазначає ступінь захисту від пилу, доданий знак «штрих» (наприклад, 5'4).

При проектуванні ОУ для своєї будівлі я використав світильники типу ЛПО 02В 418 – для люмінесцентних ламп.

Ступінь пилевологозахищеності ІР20.

Кліматичне виконання УХЛ4.

Клас захисту від ураження електричним струмом:1.

Джерело світла:4 стандартні люмінесцентні лампи потужністю 18 Вт.

Лампотримачі з цоколем: G13.

Номінальна напруга:220В.

Частота змінного струму:50Гц.

Корпус виготовлено з листової сталі,пофарбовано в білий колір.

Прямі растрові решітки виготовлені з високо очищеного полірованого алюмінію.

Екрануючі відбивачі забезпечують освітлення з високою ефективністю.

Можлива установка електронного пускорегулюючого апарата(ЕПРА).

Світильники придатні для монтажу на поверхню з горючих матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]