Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
понеслась.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
55.59 Кб
Скачать

Розділ 2. Основи організації обліку надходження, зберігання та вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів

2.1 Організація обліку надходження малоцінних та швидкозношуваних предметів

МШП можуть надходити від постачальників, від підзвітних осіб, як цільове фінансування та як безоплатне надходження від інших організацій.

Малоцінні та швидкозношувані предмети, що надійшли, передаються матеріально відповідальній особі.

Розгляньмо детальніше різні варіанти надходження МШП.

Надходження від постачальників.

Малоцінні та швидкозношувані предмети надходять у організацію за рахунок їх поставок постачальниками на підставі договорів. У договорах передбачається: назва цінностей, кількість, ціна, строк поставки, порядок розрахунків, спосіб транспортування, санкції за невиконання умов договору, порядок приймання цінностей тощо. Постачальники виписують рахунок-фактуру, передають або пересилають факсом організації, а остання на підставі цього документа сплачує за малоцінні та швидкозношувані предмети.

При надходженні малоцінних та швидкозношуваних предметів перевіряється виконання постачальником договірних зобов’язань, а також можуть виставлятися претензії до постачальників у разі невідповідності матеріальних цінностей за кількістю і якістю супровідним документам.

Під час надходження малоцінних та швидкозношуваних предметів матеріально відповідальна особа перевіряє відповідність кількості, якості і асортименту малоцінних та швидкозношуваних предметів, що надійшли, документам постачальника. У разі повної відповідності кількості матеріальних цінностей, що фактично надійшли, документам постачальника матеріально відповідальна особа виписує прибутковий ордер в день надходження малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Для скорочення первинних документів дозволяється і бездокументальне оформлення надходження малоцінних та швидкозношуваних предметів. Якщо відхилень ні в кількості, ні в якості матеріальних цінностей, що надійшли, немає, то в документах постачальника проставляється і заповнюється спеціальний штамп з основними реквізитами прибуткового ордера.

З прийняттям П(С)БО 9 "Запаси" матеріальні цінності зараховуються на баланс за первісною вартістю (історичною собівартістю). Згідно зі стандартом первісна вартість складається з фактичних витрат на їх придбання.

Аналогічно формується первісна вартість запасів згідно з вимогами положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Так, відповідно до П(С)БО 9 "Запаси", до складу первісної вартості придбаних запасів включаються суми непрямих податків, сплачених у зв’язку з придбанням запасів і не відшкодованих підприємству.

Надходження МШП від підзвітних осіб.

Додатково до зазначеного у попередньому пункті: на малоцінні та швидкозношувані предмети, що надійшли від підзвітних осіб, мають бути товарні чеки, чеки РРО, акти закупівлі.

Безоплатне надходження МШП до неприбуткової організації

При безоплатному отриманні МШП у неприбуткової організації не виникає об’єкта обкладання податком на додану вартість, оскільки такі види доходів не пов’язані з операціями продажу товарів (робіт, послуг) (п. 1.4, 3.1 Закону про ПДВ). Під продажем товарів мають на увазі будь-які операції, що здійснюються відповідно до договору купівлі-продажу, обміну, постачання та інших цивільно-правових договорів, які передбачають передання права власності на такі товари за компенсацію незалежно від термінів її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Згідно з пунктом 7.11 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, отримані у вигляді коштів або майна, що надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги. Але це стосується неприбуткових організацій, перелічених у пунктах "а", "б", "є" підпункту 7.11.1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств". Інші неприбуткові організації при отриманні ними доходів у вигляді коштів або майна, що надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги, згідно з пп. 7.11.4-7.11.6, не звільняються від обкладення податком на прибуток.

Однак слід пам’ятати, що й у неприбуткових організацій, які мають пільги при обкладенні податком на прибуток, при отриманні безповоротної фінансової допомоги є деякі обмеження у частині звільнення від оподаткування. Так, у підпункті 7.11.9 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" зазначено: у разі якщо доходи неприбуткових організацій, отримані протягом звітного (податкового) року з джерел, визначених відповідними підпунктами 7.11.2-7.11.7, на кінець першого кварталу наступного за звітним року перевищують 25% загальних валових доходів, отриманих протягом такого звітного (податкового) року, тоді така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок з нерозподіленої суми прибутку за ставкою 30% суми такого перевищення. Зазначений податок вносять до бюджету за результатами першого кварталу наступного за звітним року у строки, встановлені для інших платників податку.