Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lections_oe.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
10.47 Mб
Скачать
    1. Дрейфовий і дифузійний струми у напівпровіднику

У домішковому напівпровіднику можливо виникнення двох типів струмів.

Струм, обумовлений зовнішнім електричним полем, називають дрейфовим.

Струм, що виникає у результаті дифузії носіїв з області, де їх концентрація підвищена в область з більш низькою концентрацією, називають дифузійнимструмом.

Густина електронного та діркового дрейфового струму відповідно дорівнює

де n– концетрація електронів;p- концетрація дірок;E– напруженість електричного поля, що впливає на напівпровідник.

Сумарна густина дрейфового струму електронів і дірок

.

Механізм виникнення дифузійного струмуможна пояснити так. Нехай за якимись причинами концентрація електронів у різних точках напівпровідника неоднакова. Очевидно, що імовірність зіткнення електронів один з одним більше там, де вище концентрація їх. Тому електрон, роблячи хаотичний тепловий рух, відповідно до загальних законів теплового руху буде прагнути перейти в область менших зіткнень У результаті носії заряду, що роблять тепловий рух, будуть зміщатися з області з більшою концентрацією в область з меншою концентрацією їх, що і приведе до виникнення дифузійного струму.

Густина дифузійного струму пропорційна відношенню зміни концентрації (або) до зміни відстані (Δх), на якому спостерігається це явище. Відношення— одержали назву градієнтів концентрації відповідно для електронів і для дірок. Більш точно градієнти концентрації електронів і дірок можуть бути записані у виді

Густина дифузійного струму електронів і дірок визначається наступними співвідношеннями:

де Dn і Dp — коефіцієнти дифузії відповідно електронів і дірок, що залежать від типу напівпровідника, концентрації домішок, температури і стану кристалічних решіток, см2/с.

Таким чином, у загальному випадку в напівпровіднику варто розглядати чотири складових струми: дрейфовий і дифузійний для носіїв кожного знака.

Загальна густина струму у напівпровіднику

Знак мінус перед четвертим доданком означає, що дифузія відбувається в напрямку зменшення концентрації, а оскільки дірки несуть позитивний заряд, то дифузійний струм повинний бути позитивним при .

Якщо за допомогою якого-небудь зовнішнього впливу динамічна рівновага концентрацій електронів і дірок у напівпровіднику порушена, то з'являється додаткова нерівновага концентрація носіїв заряду. Після припинення зовнішнього впливу відбувається процес рекомбінації і напівпровідник приходить у рівновагу.

Середній час існування носіїв заряду в напівпровіднику звичайно називають часом життя носіїв, середня відстань, що за цей час проходять носії, називаютьдифузійною довжиною носіїв заряду.

Дифузійна довжина L і час життя носіїв τ зв'язані між собою наступними співвідношеннями:

для електронів

;

для дірок

.

Величина 1/τ, зворотна часу життя носіїв, визначає швидкість рекомбінації.

Рис. 9

На рис. 9 приведено механізм рекомбінації носіїв заряду: а — пряма рекомбінація; б — рекомбінація через проміжний рівень (цифрами позначені ступіні процесів).

Розрізняють кілька видів рекомбінації носіїв у напівпровідниках.

У найпростішому випадку рекомбінація може розглядатися як прямий перехід електрона з зони провідності у валентну зону на наявний там вільний рівень (рис.9, а). Різниця енергії при цьому виділяється у виді кванта електромагнітного випромінювання або передається кристалічним ґратам у виді механічних коливань.

Інший можливий шлях рекомбінації зв'язаний з поетапним переходом електрона через заборонену зону: спочатку електрон із зони провідності переходить на деякий проміжний рівень, розташований усередині забороненої зони, а потім уже з цього рівня переходить у валентну зону (рис.9, б). Проміжні рівні, що одержали назву центрів рекомбінації, чи пасток, можуть з'явитися, якщо в кристалічних ґратах маються дефекти, обумовлені тепловим порушенням атомів, наявністю домішок, недосконалістю поверхні напівпровідника, впливом на напівпровідника часток з більшою енергією (α – променів чи β - частинок).

Наявність у напівпровіднику центрів рекомбінації дозволяє різко зменшити час життя носіїв зарядів, що необхідно для створення швидкодіючих напівпровідникових приладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]