Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осарчук.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
430.59 Кб
Скачать

Будова електричних апаратів ручного керування.

Рубильник використовують для комутації електричного кола напругою до 500 В на номінальні струми до 1000 А. Рубильники поділяються на одно-, дво- і триполосні. Вони бувають з центральною, боковою ручкою, а також з важільним приводом. Рубильники з центральною або боковою ручкою, монтують на лицьовій, а рубильники з важільним приводом на задній стороні щитків. Позначення марки рубильників розшифровують так: Р – рубильник; РБ – рубильник з бічною ручкою; РПЦ – рубильник з центральним важільним приводом. Перша цифра після букв означає кількість полюсів, друга – номінальний струм в амперах ( цифра 1 – 100 А; 2 – 250 А; 4 – 400 А; 6 – 600 А ).

Наприклад, РВ-31 означає: рубильник з бічною ручкою, триполюсний, на 100 А.

Триполюсний рубильник складається з нерухомих ножів 3 і нерухомих контактів 2, змонтованих на щитку 4, виготовленому з ізоляційного матеріалу ( шифер, азбестошифер, гетинакс тощо ).

Рухомі контактні ножі в нижній частині закріплені шарнірно в контактних стоянках а у верхній – зв’язані загальною траверсою з ізолюючого матеріалу. Здебільшого рубильники закривають металевим кожухом 5.

Рубильники з важільним приводом відриті, мають важіль для дистанційного керування.

При розмиканні рубильника спочатку розмикаються його головні контакти ( ножі, стоянки ), а потім коло розмикається вугільними контактами, які гасять електричну дугу.

За допомогою рубильників можна вмикати і вимикати коротко замкнуті електродвигуни потужністю до 10 кВт. Номінальний струм рубильника повинен бути в 2,5 – 3 рази більший від робочого струму електричного кола, в якому він установлений.

Пакетні вимикачі та перемикачі використовують для керування малопотужними електродвигунами, освітлювальними установками та іншими споживачами з невеликою частотою пусків, їх виготовляють на струми 10, 23, 63 і 100, 250 і 400 А при напругах до 360 В.

Пакетні вимикачі та перемикачі випускають відкритого виконання і вони призначені для встановлення на щитах, в нішах верстатів та інших закритих пристроях у сухих приміщеннях, які не мають провідного пороху і не є вибухонебезпечними. Їх випускають захищеного (ІР23) і герметичного (ІР68) виконань.

Вимикач складається з окремих пакетів, кожний з яких утворює окремий полюс, що вмикається в одне коло вимикача. Нерухомі контакти кожного пакета займають певне положення, зміщене щодо контактів інших пакетів. В середині пакетів знаходяться рухомі і нерухомі контакти ..

Рухомий контакт закріплений на осі , що обертається за допомогою ручки і має низку фіксованих положень, в яких замикаються нерухомі контакти одного з пакетів. Виводи з нерухомих контактів закріплені в корпусі вимикача. Недолік пакетних вимикачів – низька надійність ковзаючи контактів.

Пакетні вимикачі кулачкового типу, в яких електричне коло замикається нерухомими контактами, не мають цього недоліку. Рухомими контактами є діелектричні кулачки, які залежно від їх конфігурації і положення осі вимикача замикають контакти.

Основним недоліком пакетних апаратів є малий термін служби фіксуючої шайби. Однак ці апарати мають низку переваг – вони компактні, добре ізольовані від зовнішнього середовища і не тільки швидко, але й надійно (на кожному полюсі в двох місцях) розвивають значні струми.

Перемикачі призначені для одночасних перемикань в декількох електричних колах. Вони дають змогу одержувати різні комбінації електричних з’єднаннь, тому широко використовуються в якості групових вимикачів у схемах сигналізації, для пуску асинхронних двигунів невеликої потужності.

Перемикачі конструктивно подібні до рубильників і призначені для перемикання електричного кола. Вони бувають з центральною або з боковою ручкою, а також з важільним приводом. Перемикачі складаються з двох основних вузлів: контактної системи і перемикаючого механізму.

Перемикачі бувають відкриті, захищені і герметичні, одно,- дво,- і триполюсні, розраховуються на напругу до 500 В при струмах до 1000 А. Перемикачі мають механізм миттєвого вмикання, тому швидкість перемикання рухомих контактів не залежить від обертання ручки.

Кнопка керування складається з нормально відкритих і нормально замкнених (НЗ) контактів і контактного містка, механічно зв’язаного з кнопкою.

При натисканні на кнопку розривається одне коло і замикається інше. Коли перестають натискати кнопку, вона займає вихідне положення, завдяки насадженій на неї пружині ..