Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Терапевтичний профіль

.rtf
Скачиваний:
96
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
3.85 Mб
Скачать

403 Пацієнт З., 59 років, проходить курс реабілітаційного лікування після перенесеного інфаркту міокарду. Гемодинамічні показники стабільні. Фракція викиду 50%. Які засоби профілактики раптової серцевої смерті потрібно застосувати у даного пацієнта?

A. *Бета-адреноблокатори, ІАПФ, статини

B. Аміодарон, альфа-адреноблокатори

C. Хірургічна корекція

D. Антагоністи кальцію, ІАПФ, статини

E. Діуретики, ІАПФ, статини

404 Хворий 52 років був доставлений у стаціонар “швидкою допомогою” зі скаргами на задуху, кашель з виділенням харкотиння рожевого кольору. При огляді стан хворого тяжкий, положення ортопное, голова відкинута назад, руки обпираються на край ліжка. Шкіра бліда, дифузний ціаноз. Пульс 115/хв., АТ 90/50 мм рт.ст. Тони серця послаблені, екстрасистолія над легенями на фоні жорсткого дихання сухі та дрібно-, середньопухирчасті хрипи в нижніх та середніх ділянках. Який попередній діагноз ?

A. *Гостра серцева недостатність: альвеолярний набряк легень.

B. Напад бронхіальної астми.

C. Інтерстиціальний набряк легень.

D. Астматичний стан.

E. Гостре легеневе серце.

405 Жінка, 49 р., госпіталізована з нападом інтенсивного болю у правому підребер'ї, що розповсюджується на весь правий верхній квадрант живота та іррадіює в праві лопатку і плече. Біль супроводжується нудотою та блюванням. Захворіла після прийому великої кількості жирної їжі. При пальпації: резистентність у ділянці проекції жовчного міхура, позитивні симптоми Кера, Мерфі, Ортнера, Георгієвського-Мюссі. Які лікарські засоби показані для зняття больового нападу ?

A. *Міотропні спазмолітики, М-холінолітики, анальгетики парентерально

B. Міотропні спазмолітики, М-холінолітики, анальгетики перорально

C. Панкреатичні ферменти

D. М-холінолітики

E. Анальгетики парентерально

406 У 70-річного пацієнта скарги на біль в правій поперековій ділянці з іррадіацією в статеві органи, часте болюче сечовипускання, підвищення температури тіла до 38,30С., лихоманку, блювоту. Аналіз сечі: реакція кисла, лейкоцитів більше 110, еритроцитів – 48 в полі зору, сеча мутна, бурого кольору. Ультрасонографічно виявлено нерівномірно виражені зміни паренхіми, значне розширення лоханки правої нирки. Попередній діагноз?

A. * Сечокам’яна хвороба

B. Сечо-сольовий діатез. Абсцес нирки

C. Сосочковий некроз

D. Загострення хронічного пієлонефрита

E. Карбункул нирки. Гострий гнійний паранефрит.

407 Хворий 52 років госпіталізований за загальними показами із скаргами на блювоту з домішками крові, повторні рідкі чорні випорожнення протягом доби. Раніше подібних явищ не було. Частота пульсу 96/хв. АТ 100/70 мм рт.ст. При пальцевому дослідженні прямої кишки виявлені сліди калу чорного кольору. Вкажіть оптимальний метод дослідження.

A. *Езофагогастродуоденоскопія

B. Ректороманоскопія

C. Ірригоскопія

D. Рентгеноскопія шлунка

E. Лапароскопія

408 Пацієнтка К., 63 р., доставлена в клініку через 15 годин після розвитку гострого інфаркту міокарда. При транспортуванні втрачала свідомість впродовж 5-7 секунд, що супроводжувалося судомами. Об'єктивно: стан важкий, у свідомості. АТ – 55/40 мм.рт.ст., ЧСС – 35 на хвилину. На ЕКГ: повна атріовентрикулярна блокада, елевація сегменту ST в ІІ, ІІІ, aV Які з невідкладних заходів необхідно проводити в першу чергу?

A. * Електрокардіостимуляція

B. Фібринолітична терапія

C. Введення наркотичних анальгетиків

D. Дефібриляція

E. Введеня адреналіну

409 Жінка 50 р. скаржиться на ниючий біль у правому підребер'ї з іррадіацією в праве плече, нудоту, блювоту, гіркоту в роті. Хворіє впродовж 4-х років, погіршення відмічає після вживання жирної їжі. Об'єктивно: температура тіла 37,7°С, PS-83/ хв. Язик вологий, обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м'який, болючий в правому підребер'ї. Позитивний с-м Ортнера. В крові лейкоцити 12х109/л, ШОЕ – 32 мм/год. Який додатковий метод слід призначити для постановки діагнозу?

A. * УЗД жовчного міхура та жовчних проток

B. Комп'ютерна томографія

C. Фіброгастродуоденоскопія

D. Дуоденальне зондування

E. Контрастна холецистографія

410 Пацієнтка А., 35 р., яка перенесла холецистектомію, скаржиться на ниючий біль в правому підребер'ї з іррадіацією в спину, який наростає впродовж 4-х діб. При ендоскопічній ретроградній холангіопанкреатографії виявлено розширення загального жовчного протоку до 13 мм, виведення контрастної речовини спостерігалося через 50 хв; лабораторно – підвищення рівня АСТ та лужної фосфатази вдвічі понад норму. Встановлено діагноз дисфункції сфінктеру Одді, тип І. Яку лікувальну тактику слід обрати?

A. * Ендоскопічна папілосфінктеротомія

B. Призначення спазмолітиків

C. Призначення жовчогінних препаратів

D. Теплові процедури

E. Папілосфінктеропластика

411 Хворий К. скаржиться на інтенсивний біль за грудиною з іррадіацією в ліве плече та руку, тривалістю понад 1 годину, відчуття страху смерті, виражену загальну слабкість. При об’єктивному обстеженні: шкірні покриви бліді, вкриті холодним липким потом. Тони серця ритмічні, різко ослаблені. АТ 80/60 мм. рт. ст.. Рs 65. Діурез 10 мл/год. Препарат першого вибору:

A. * наркотичні анальгетики

B. вазопресорні аміни

C. антиаритмічні середники

D. регідратаційна терапія

E. Нітрати

412 Через 6 годин після радіаційного опромінення внаслідок аварії на блоці атомної електростанції у техніка зявились скарги на дворазове блювання, слабкість, підвищення температури до 37,1°С, ниючий біль у животі, нестійке випорожнення. Доза опромінення 3,6 Гр. Об’єктивно: стан середньої важкості. Шкірні покриви і слизисті бліді. Ослаблене везикулярне дихання. ЧСС 110/хв., АТ 120/70 мм рт.ст. Живіт болючий по ходу товстої кишки. Аналіз крові: ер 3,1 Т/л, Нв 95г/л, Л 6 Г/л, мієл 6%, п 22%, с 59%, лімф 13%, тр180 г/л, ШОЕ- 28 мм/год. Ваш діагноз:

A. * гостра променева хвороба, ІІ ступінь важкості

B. гостра променева хвороба, ІІІ ступеню важкості

C. гостра променева хвороба, І ступінь важкості

D. хронічна променева хвороба

E. гостра променева хвороба від інтракорпорального ураження

413 Фельдшер на майданчику часткової санітарної обробки надавав допомогу ураженим, евакуйованим із вогнища радіаційного ураження. Працював без індивідуальних засобів захисту. Через 30-40 хвилин у нього почалися нудота, багаторазове блювання, лихоманка, пронос, головний біль. Об'єктивно. Загальний стан важкий. Шкіра китиць рук гіперемована. Температура тіла 38,8оС. Пульс 110/хв., АТ 135/90 мм рт. ст. Який період гострої променевої хвороби у фельдшера?

A. * період первинної реакції

B. Прихований період

C. Період розпалу

D. Період безпосереднього відновлення

E. Початковий період

414 Через 10 хв. після аварії на атомній електростанції у оператора К. 42 років, виникла виражена слабість, з’явився сильний головний біль. Об’єктивно: гіпергідроз, блідість шкіри, лабільність пульсу, його частота 100/хв; АТ 100/70 мм.рт.ст. За даними дозиметрії отримав опромінення в дозі 2 Грей. Який з лікарських засобів є необхідним для надання першої долікарської допомоги?

A. * цистамін

B. Церукал

C. Реосорбілакт

D. Розчин Рінгера

E. Аміназин

415 У службовця після опромінення ділянки грудної клiтини (сумарна доза 9.5 Гр) з`явилася задишка, на 10 добу приєднався сухий кашель. Через 30 діб розвивається дихальна недостатність, посилюється інспіраторна задишка з залученням дихальних м'язів, дихання стає жорстким, в крові відзначається зниження рО2 при зниженому, нормальному, а потім підвищеному рСО2. Рентгенологічно: дифузне посилення легеневого рисунка за рахунок судинного компоненту. На цьому фоні з`явився респіраторний дистрес-синдром дорослих. Яка хвороба у службовця?

A. * Променевий пневмоніт

B. Інтерстиційна пневмонія

C. ТЕЛА

D. Гостра променева хвороба, легенева форма

E. Гострий бронхіт

416 Потерпiлий С. знаходився у зонi ядерного вибуху. При обстеженi виявлено зміни гематологічних показників: лімфоцитiв- 0.8 х109/л (з 3-ї доби), лейкоцитів- 2,6 х109/л (на 8 добу), тромбоцитів- 68 х109/л (на 20 добу), термін початку розвитку агранулоцитозу з 20 доби, зниження проліферуючих еритробластів на 27\% та мітотичний індекс кісткового мозку-1.7% (на 4 добу). Ваш діагноз:

A. * Гостра променева хвороба, кістково-мозкова форма

B. Гострий мієлобластний лейкоз

C. Гострий лімфобластний лейкоз

D. Апластична анемія

E. Первинна реакція

417 У хворого З. через 5 хвилин пiсля опромiнення 850 рад з`явилися безперервна блювота, м'язова слабкість, яка досягає ступеня адинамії, різко виражений постійний головний біль, запаморочення, часом сплутаність свідомості. Стійка гіперемія шкіри, підвищення температури тіла до 39°С. Такий стан триває 3 дні. Який перiод гострої променевої хвороби у хворого?

A. *Первинної реакції

B. Прихований період

C. Період розпалу

D. Період безпосереднього відновлення

E. Період розгорнутих реакцій

418 У хворого П. пiсля опромiнення (поглинена доза 340 рад) через 3 тижнi пiдвищилась температура тiла до 38,4оС, погiршився стан, на слизовій оболонцi рота з`явилась кровоточивість, розвилася вогнищева пневмонія,. У кровi: лейкоцитiв- 1,0•109/л, тромбоцитiв- 30•109/л, Нв-80 г/л, ШОЕ-30 мм/г. Тривалiсть такого стану склала 3 тижнi. Який період гострої променевої хвороби у хворого?

A. * Період виражених клінічних проявів

B. Прихований період

C. Термінальний період

D. Період безпосереднього відновлення

E. Перід первинних реакцій

419 Хворий В. через 2 години пiсля опромінення (поглинена доза 200 рад) вiдчув загальну слабкість, нудоту, з`явилися блювота, головний біль (помірний); t- 37,5оС, слабка гіперемія шкіри і слизових оболонок, помірне зниження артеріального тиску, тахікардія. Через добу та на протязi 2 тижнiв стан полiпшувався, але зберігались помірна астенізація, вегето-судинна дистонія. У периферичної крові: лімфоцити з 3 доби зменьшились до 0,5•109/л, лейкоцити на 9 добу - 2•109/л, тромбоцити - 50•109/л (на 20 добу), ретикулоцитопенія. Який період гострої променевої хвороби у хворого

A. * Латентний період

B. Період розпалу

C. Період безпосереднього відновлення

D. Період первинної реакції

E. Прихований період

420 Хворий Н. перебував в зонi радіаційної небезпеки та отримав дозу опромiнення 360 рад. Якi дослiдження треба обов`язково проводити цьому хворому в процесi обстеження та лiкування?

A. * Загальноклінічні; біохімічні; дослідження кісткового мозку

B. Загально клінічні, ретгенологічі

C. Загальоклінчні, ФГДС

D. Загально клінічні, ФГДС, пункцію кісткового мозку

E. ФГДС, колоноскопію, дослідження кісткового мозку

421 Пацієнт 77 років доставлений у стаціонар з приводу гострого інфаркту міокарда з елевацією сегмента ST. Прийнято рішення про тромболізис. Яку дозу клопідогрелю слід дати пацієнту перед початком процедури?

A. * 75 мг

B. 150 мг

C. 300 мг

D. 600 мг

E. Взагалі не призначати даний препарат

422 У пацієнта, який отримує клопідогрель, виникла потреба у проведенні аортокоронарного шунтування. Хірургічне втручання після припинення прийому препарату має бути відтерміноване (якщо це можливо, враховуючи клінічну ситуацію):

A. * На 5 діб

B. На 2 доби

C. На 1 добу

D. Аортокоронарне шунтування можна проводити зразу ж після припинення вживання препарату

E. Аортокоронарне шунтування можна проводити, не припиняючи прийом клопідогрелю

423 Хвора 74 р. Скарги: пекучий розлитий біль за грудиною, що ірадіює в лівий лікоть, виник у спокої, не усувається нітрогліцерином. Об-но: шкіра бліда, з мармуровим відтінком, холодна на дотик, вкрита липким потом. Тони серця ослаблені, аритмічні, 108/лу., АТ 65/35 мм.рт.ст., дихання везикулярне. ЕКГ: ритм шлуночковий, часті шлуночкові екстрасистоли, підйом ST над ізолінією на 5 мм, (-) Т у відведеннях ІІІ, ІІ, aVF, V5-6. Анурія. Ваш діагноз:

A. * Інфаркт міокарда, ускладнений кардіогенним шоком

B. Гостра ниркова недостатність

C. Прогресуюча стенокардія

D. Тромбоемболія легеневої артерії

E. Гострий перикардит

424 Чоловік, 67 р., переніс ІМ 3 роки тому, хворіє на АГ 20 років. Після інтенсивної роботи на дачі виник приступ ядухи, що супроводжувався кашлем з виділенням пінистого рожевого харкотиння. Акроціаноз, ЧСС 128/хв, АТ 220/110 мм.рт.ст. Тони серця аритмічні, над легенями з обох боків маса вологих крупнокаліберних хрипів, чути дистанційне клекочуче дихання. Інтерпретуйте стан хворого.

A. * Набряк легень

B. Гіпертензивний криз

C. Пароксизмальна тахікардія

D. Тромбоемболія легеневої артерії

E. Гостра позашпитальна пневмонія

425 63-річний пацієнт 4 роки має постійну форму фібриляції передсердь. Після фізичного напруження раптово відчув дискомфорт в грудях, ЧСС –140/хв., дефіцит пульсу – 15, АТ – 140/90 мм рт ст., в легенях – вологі хрипи. Який лікарський засіб необхідно застосувати у першу чергу?

A. * Дігоксин

B. Лідокаїн

C. Прокаїнамід

D. Кордарон

E. Верапаміл

426 Хворий 55 р. На 21-й день гострого інфаркту міокарда раптово в палаті знепритомнів. При огляді стан вкрай важкий, шкіра бліда, ціанотична, холодна. Дихання шумне, аперіодичне. Серцеві тони не прослуховуються, АТ 40/20 мм рт.ст. На ЕКГ осциляції різної висоти та ширини, неоднакової форми, ізоелектрична лінія відсутня. Ваша тактика?

A. * Проведення електричної дефібриляції

B. Ввести допамін

C. Ввести морфій

D. Ввести кордарон

E. Ввести лідокаїн

427 Хворий 64 р. поступив в інфарктний відділ зі скаргами на різко виражений стискаючий біль за грудиною, який триває протягом 2 год., прийом нітрогліцерину болю не усунув. Шкіра бліда, холодна. Тони серця значно ослаблені, ритмічні, ЧСС- 36/хв, АТ 60/40 мм рт.ст. ЕКГ: аV-блокада ІІ ст. (Мобітц ІІ), підйом SТ у V1-V4 відведеннях. Больовий приступ знято, проте утримується аV-блокада. Ваша тактика?

A. * Встановити тимчасовий кардіостимулятор

B. Ввести лідокаїн

C. Ввести допамін

D. Провести кардіоверсію

E. Повторити введення атропіну

428 Пацієнт 27 р. звернувся до лікаря зі скаргами на приступ гострого болю у лівій половині грудної клітки, який посилюється при диханні, різко виражену задишку. Біль виник раптово, на висоті кашльового приступу. Потягом останніх 4 діб страждає на гострий бронхіт. При рентгенограмі виявлено зміщення трахеї вправо. Ваш діагноз?

A. * Спонтанний пневмоторакс

B. Перикардит

C. Ексудативний плеврит

D. Ателектаз

E. Сухий плеврит

429 У чоловіка 27 років раптово виник приступ серцебиття, відчуття нестачі повітря, різка загальна слабість. На ЕКГ – ЧСС 140, інтервал Р- Q 0,06, деформація та розширення комплексу QRS за рахунок хвилі дельта, депресія ST у V4 – V6. За даними клініки, ЕКГ можна думати, що у хворого синдром WPW. Які препарати є протипоказані для зняття даного порушення ритму?

A. * Дігоксин, верапаміл

B. Бета-блокатори, кордарон

C. Лідокаїн, новокаїн

D. Новокаїнамід, хінідін

E. Етмозин, атацизин

430 Хвора 57 р., протягом 7 років приймала замісну терапію преднізолоном. Тиждень не приймає преднізолон. Раптово втратила свідомість. Шкіра бліда, гіперпігментована. Об’єктивно: пульс 100/хв., АТ – 60/40 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. ЕКГ – знижений вольтаж зубців. В крові – анемія, еозинофілія, Nа – 110 ммоль/л, К – 7,1 ммоль/л. Попередній діагноз:

A. *Гостра наднирникова недостатність

B. Феохромоцитома

C. Первинний гіперальдостеронізм

D. Гіпотиреоїдна кома

E. Вазо-ренальна гіпертензія

431 Хвора В.,47 р., скаржиться на різкий біль в правій половині грудної клітини, задуху, кашель. При об’єктивному обстеженні виявлено: шкірні покриви ціанотичні, підвищення частоти серцевих скорочень до 100/хв. АТ 100/70 мм рт.ст. ЕКГ: миготлива аритмія, QIII, SI. Який попередній діагноз можна поставити в даному випадку?

A. * Тромбоемболія легеневої артерії

B. Розрив серця

C. Гострий інфаркт міокарда

D. Кардіогенний шок

E. Розшарування аорти

432 Хвора Н., 65 р. Скарги на сонливість, втрату свідомості, погіршення пам’яті, слуху. Об’єктивно: обличчя набрякле, шкіра суха, бліда. Температура тіла 35,70С. ЧCC- 56/хв. Тони серця ослаблені. АТ 90/50 мм рт.ст Дихання ослаблене. Рівень ТТГ- 17 МОд/л. ЕКГ - знижений вольтаж зубців. Ваш діагноз?

A. * Гіпотиреоїдна кома

B. Феохромоцитома

C. Первинний гіперальдостеронізм

D. Гостра наднирникова недостатність

E. Вазо-ренальна гіпертензія

433 Хвора, 39 років скаржиться на різкий біль у голові, пітливість, серцебиття, раптове підвищення артеріального тиску. Об’єктивно: шкіра бліда, температура тіла підвищена до 38оС, тахікардія, АТ 180/125 мм рт.ст. Лабораторно: гіперглікемія, глюкозурія, лейкоцитоз зі зсувом вліво. Ваш діагноз?

A. * Феохромоцитома

B. Тиротоксичний криз

C. Первинний гіперальдостеронізм

D. Гостра наднирникова недостатність

E. Вазо-ренальна гіпертензія

434 У жінки 37 років, після стресу з’явилося психічне збудження, задишка. Об’єктивно: екзофтальм, тремор пальців рук, тахікардія до 160/хв., температура тіла 400С. Рівень ТТГ у крові – 0,2 МОд/л. Ваш діагноз?

A. * Тиротоксичний криз

B. Феохромоцитома

C. Первинний гіперальдостеронізм

D. Гостра наднирникова недостатність

E. Вазо-ренальна гіпертензія

435 Чоловік 63 р., звернувся у стаціонар зі скаргами на відчуття перебоїв у роботі серця, що з’явились раптово вперше у житті 3 години тому. Об’єктивно: ЧСС – 83/хв. АТ 130/70 мм рт. На ЕКГ – відстані R-R різні, зубець Р відсутній. Оптимальний варіант надання невідкладної допомоги пацієнту:

A. * Фармакологічна кардіоверсія аміодароном

B. Електроімпульсна терапія

C. Спостереження в умовах терапевтичного стаціонару

D. Дігоксин перорально

E. Лідокаї внутрішньовенно

436 Чоловік 62 років скаржиться на постійне відчуття серцебиття, перебоїв у роботі серця. Дані симптоми відмічає протягом року. Об’єктивно: ЧСС – 77/хв. АТ 130/70 мм рт. Симптомів серцевої недостатності не виявлено. На ЕКГ – відстані R-R різні, зубець Р відсутній. Засобом вибору для профілактики тромботичних ускладнень у даного пацієнта є:

A. * Ацетилсаліцилова кислота 75-300 мг/добу

B. Ацетилсаліцилова кислота 500 мг/добу

C. Клопідогрель 300 мг/добу

D. Варфарин 2,5 мг/добу

E. Клопідогрель 75 мг/добу

437 Пацієнт Н., 45 р., доставлений в клініку через 8 годин після розвитку гострого інфаркту міокарда. При транспортуванні втрачав свідомість впродовж 5-10 секунд, що супроводжувалося судомами. Об'єктивно: стан важкий, у свідомості. АТ – 70/55 мм.рт.ст., ЧСС – 40/хв. На ЕКГ: повна атріовентрикулярна блокада, елевація сегменту ST в ІІ, ІІІ, aV. Які з невідкладних заходів необхідно проводити в першу чергу?

A. * Тимчасова електрокардіостимуляція

B. Фібринолітична терапія

C. Введення наркотичних анальгетиків

D. Електроімпульсна терапія

E. Введеня адреналіну

438 У хворого К,58 р., при пальпації живота виявлено пульсуючий утвір в епігастральній ділянці, аускультативно над ним прослуховується систолічний шум. Раптово у пацієнта з’явилися різкі болі у животі, розвинувся колаптоїдний стан із втратою свідомості. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. *Розрив аневризми

B. Пенетруюча виразка

C. Гострий апедицит

D. Гострий холецистит

E. Перитоніт

439 Хв. К., 28 р. при огляді загальмований, свідомість на рівні сопору, з рота запах сечовини, шкірні покриви бліді з сіруватим відтінком. Відомо, що напередодні вживав алкоголь невідомого походження, за медичною допомогою не звертався, стан прогресивно погіршувався, протягом доби сеча відсутня. Сечовина 28 ммоль/л, креатинін 280 мкмоль/л. Попередній діагноз?

A. *Гостра ниркова недостатність

B. Гострий гломерулонефрит

C. Уремічна кома.

D. Отруєння сурогатом алкоголю

E. Септичний стан

440 У пацієнта 67 років на фоні гострого інфаркту міокарда наступила клінічна смерть. Проведено успішну серцево-легеневу реанімацію. Після проведення невідкладних лікувальних заходів утримується зниження артеріального тиску, на електрокардіограмі - політопна шлуночкова екстрасистолія. Які з перерахованих препаратів найбільш ефективні в даній ситуації?

A. *Лідокаїн

B. Новокаїнамід

C. Ізоптин

D. Кордарон

E. Дігоксин

441 Пацієнт 46 років з мітральною вадою серця раптово відмітив ядуху, появу кашлю з виділенням пінистого харкотиння світло-рожевого кольору. Об-но: ортопное, на обличчі рум’янець з синюшним відтінком губ та кінчика носа. В легенях ослаблене везикулярне дихання, в нижніх відділах чисельні дрібноміхурцеві хрипи. ЧД-28 в хв. Тони серця приглушені, миготлива аритмія. ЧСС-110/хв. Пульс-92/хв. АТ-105/60 мм рт.ст. Ваш діагноз?

A. *Набряк легень

B. ТЕЛА

C. Легенева кровотеча

D. Бронхіальна астма

E. Напад істерії

442 Бригадою швидкої допомоги лікарню швидкої допомоги доставлений хворий 52 років, що лежав на снігу при температурі повітря – 20оС. Об`єктивно: свідомість сплутана, міміка відсутня, шкіра бліда, синюшна, холодна на дотик. Ps – 52/хв., АТ- 80/45мм.рт.ст., ЧД- 9-10/хв., поверхневе; різкий запах алкоголю, температура тіла 29оС. Який попередній діагноз найбільш вірогідний у хворого?

A. * Загальне переохолодження

B. Отруєння сурогатами алкоголю

C. Гостре порушення мозкового кровообігу

D. Закрита черепно-мозкова травма

E. Тяжка ступінь алкогольного сп’яніння

443 24 річна хвора доставлена у стаціонар із втратою свідомості. З анамнезу видомо що хворіє на цукровий діабет, отримує інсулін короткої дії. Несподівана втратила свідомість. Шкіра волога, спостерігається судоми м’язів кінцівок. Зиниці нормальні. Ps – 110/хв., ритмічний, АТ – 80/60 мм.рт.ст. Запідозрено гіпоглікемічну кому. Рівень глюкози у крові 2,0 ммоль/л, під час визначений за допомогою глюкометром. З введення яких препаратів слід розпочати лікування хворої?

A. * 40% розчин глюкози

B. Інсулін пролонгованої дії

C. Інсулін короткої дії

D. 10% розчин глюкози

E. 5% розчин глюкози

444 До інфекційної лікарні доставлено хворого з ознаками зневоднення, що виникли після появи рясних водянистих випорожнень без домішок до 10 разів і фонтануючої блювоти. При госпіталізації: t-36°С, слизові сухі, голос охриплий, АТ - 90/50 мм.рт.ст. Попередній діагноз?

A. *холера, ІІ ступінь зневоднення

B. холера, ІІІ ступінь зневоднення

C. холера, І ступінь зневоднення

D. холера, ІV ступінь зневоднення

E. холера, V ступінь зневоднення

445 Хворий поступив у клініку у вкрай важкому стані: кінцівки холодні, акроціаноз, шкіра і слизові сухі, темні кола навколо очей, повторна блювота, живіт безболісний, АТ – 40/0 мм.рт.ст., багаторазові водянисті випорожнення без домішок. Діагноз: холера. Вкажіть ступінь зневоднення:

A. *ІV ступінь зневоднення (дегідратаційний шок)

B. ІІІ ступінь зневоднення

C. І ступінь зневоднення

D. ІІ ступінь зневоднення

E. V ступінь зневоднення

446 Хворий скаржиться на t 41оС, різку слабість, сильний біль у пахвовій ділянці. Об'єктивно: в правій пахвовій ділянці пакет із спаяних лімфовузлів, щільний, контурований, дуже болючий. Через добу виник біль у правій ділянці грудної клітки, кашель з кривавим харкотинням. Діагноз: чума. Вкажіть форму захворювання:

A. *вторинно-легенева

B. первинно-легенева

C. бубонна

D. септична

E. гастроінтестінальна

447 У хворого 20 років, спостерігається постійна блювота, понос в вигляді “рисового відвару”. 3 дні тому знаходився в місцевості, де був спалах кишкової інфекції. Об’єктивно: температура 35,6оС, АТ не виявляється. Шкіра суха, бліда, пульс ниткоподібний, тони серця приглушені. Діагноз?

A. *холера

B. дизентерія

C. сальмонельоз

D. ротавірусна інфекція

E. отруєння сурогатами алкоголю