Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Медицина катастроф

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
18.85 Кб
Скачать

САМОСТІЙНА РОБОТА. 1. Суть системи та умови реалізації сучасної системи лікувально-евакуаційного забезпечення населення в НС, заклади ДСМК.

2. Катастрофи на залізничному транспорті, дорожньо-транспортні пригоди, аварії на річному та морському транспорті, авіаційні катастрофи. 3. Фізичні основи радіації, заходи захисту населення. 4. Фізико-хімічні властивості, токсичність і класифікація сильнодіючих отруйних речовин (СДОР).

5. Прилади хімічної розвідки та правила роботи з ними. 6. Основні заходи та правила поведінки населення та заходи безпеки під час виконання робіт щодо ліквідації наслідків природних катастроф (землетруси, повені, урагани тощо).

7. Особливо небезпечні інфекції, санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи при виникненні випадків цих інфекцій. 8. Зміст і організація режимно-обмежувальних заходів в епідемічних осередках (карантин, обсервація). 9. Організація роботи лікувально-профілактичних закладів у разі виникнення осередків масових інфекційних захворювань (інфекційний стаціонар). ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ЗАЛІКУ: 1. Які основні завдання та заклади Державної служби медицини катастроф ?

2. Лікувально-евакуаційне забезпечення населення в НС : способи розшуку, укладання, перенесення та доставка потерпілих до транспорту;

3. Медичне сортування та медична евакуація;

4. Види медичної допомоги, основні вимоги до них та їх обсяг : перша медична допомога, перша лікарська допомога, кваліфікована медична допомога, спеціалізована медична допомога; 5. Визначення та основні поняття про надзвичайні ситуації. Класифікація НС. 6. Які основні вражаючі чинники катастроф?

7. Визначення величини і структури втрат серед населення в разі катастроф. 8. Прогнозування можливого характеру патології. Лікувально-профілактичні заходи в осередку НС.

9. Катастрофи на різних видах транспортних засобів. Причини, прогнозування втрат, можливі види уражень. 10. Дайте характеристику чинникам радіаційної небезпеки на різних етапах радіаційної аварії. 11. Визначте основні шляхи та медичні наслідки їхнього впливу на людину;

12. Радіаційний контроль в умовах радіаційної аварії, прилади та методи дозиметричного контролю;

13. Визначте заходи та засоби захисту населення під час радіаційних аварій (колективні та індивідуальні). 14. Визначте основні клінічні варіанти та ступені тяжкості гострої променевої хвороби. 15. Які особливості надання першої медичної та до госпітальної допомоги в умовах масового ураження населення. 16. Обсяг роботи медсестри в складі бригад екстреної спеціалізованої мед допомоги по проведенню сортувальних та евакуаційних заходів серед постраждалих в осередку радіаційного ураження. 17. Визначте основні принципи надання медичної допомоги персоналу, який потерпів під час аварії на АЕС. 18. Характеристика деяких сильнодіючих отруйних речовин (СДОР), що трапляються найчастіше.

19. Фізико-хімічні властивості, токсичність і класифікація сильнодіючих отруйних речовин (СДОР). 20. Медико - тактична характеристика осередків хімічного ураження. 21. Симптоми отруєння, надання до госпітальних видів допомоги потерпілим.

22. Захист населення в разі аварій на хімічно-небезпечних об'єктах. Дії працівників та населення в разі аварій та викидів СДОР. 23. Основні принципи і методи лікування гострих отруєнь СДОР. 24. Основні симптоми і перша мед допомога при отруєннях СДОР : аміаком, оксидом вуглецю, хлором, сірковуглецем. 25. Загальні причини виникнення і класифікація стихійних лих. 26. Можливий характер патології, санітарно-гігієнічний та епідеміологічний стан територій, наявність лікувально-профілактичних заходів, шляхів евакуації.

27. Організація і проведення пошукових та аварійно-рятувальних робіт в осередку стихійного лиха. 28. Медичне забезпечення та функціональні формування екстреної медичної допомоги при наданні медичної допомоги, евакуації та розосереджуванні населення.

29. Особливості роботи мед сестри в складі рятувальних бригад під час катастроф природного походження. 30. Основні положення Єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні техногенні і природні ситуації. 31. Основні принципи і способи захисту населення : колективні та індивідуальні;

32. Засоби індивідуального медичного захисту (аптечка індивідуальна, протихімічний пакет та індивідуальний перев'язочний пакет); 33. Перша медична допомога при переломах, кровотечах, пораненнях;

34. Травми, рани, кровотечі, забиття, контузії, синдром тривалого здавлювання, травматичний шок - перша медична допомога.

35. Опіки, обмороження, електротравма, перша допомога при втопленні; 36. Санітарно-епідеміологічна розвідка, оцінювання епідемічної обстановки в осередку НС;

37. Медичне обстеження, виявлення інфекційних захворювань, локалізація і ліквідація осередків інфекції;

38. Організація харчування, водопостачання та комунального обслуговування населення в разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації біологічного походження; 39. Визначте порядок режимно-обмежувальних заходів в епідемічних осередках (карантин, обсервація).

40. Організація екстреної профілактики та імунопрофілактики інфекцій серед населення в епідемічних осередках;

41. Санітарно - гігієнічні та протиепідемічні заходи в осередках катастроф; 42. Особливо небезпечні інфекції, ізоляція хворих, медичне обстеження за контактними, дезінфекція, дезінсекція та дезактивація. 43. Вимоги до ЛПЗ при роботі в екстремальних умовах. 44. План захисту хворих і медичного персоналу ЛПЗ при загрозі чи виникненні НС природного чи техногенного характеру;

45. Оповіщення та забір, організація і проведення евакуаційних заходів хворих та медичного персоналу;

46. Організація і проведення заходів щодо забезпечення або зниження дії шкідливих факторів в осередку ураження;