Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гистология. База 500 с ответами укр

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
510.46 Кб
Скачать

1. На електронномікроскопічній фотографії тканини визначаються міжклітинні зв`язки у вигляді пальцевидних виростів плазмолеми і цитоплазми, що занурені у відповідні заглибини плазмолеми сусідньої клітини. Яку назву має цей тип контакту?

A. Простий

* B. За типом замка

C. Щільний замикаючий

D. Десмосома

E. Щілинний.

2. Внаслідок запального процесу м'яких тканин зуба у хворого виявлено формування повторного (замісного) дентина (дентиклей). Функція яких клітин активізується при цьому?

А. Енамелобластів

*В. Одонтобластів

C. Фібробластів

D. Клітин мезенхіми

Е. Клітин зовнішнього емалевого епітелію.

3. В експерименті мікроманіпулятором були зруйновані внутрішні клітини зубного мішечка. Формування яких структур зуба буде при цьому порушене?

А. Дентіна

*В. Цементу

C. Періодонта

D. Емалі

Е. Кутікули.

4. При обстеженні очного дна виявлено порушення сітківки в області, де всі шари сітківки, окрім зовнішнього, розсунені і полегшують хід світловим променям. Яка область зазнала пошкодження?

А. Сітчастий шар

В. Гангліонарний шар

С. Шар нервових волокон

* D. Жовта пляма

Е. Сліпа пляма.

5. На мікропрепараті представлено судинну стінку, яка складається переважно з еластичних волокон; ендотеліальні клітини великі; у підендотеліальному шарі велика кількість малодиференційованих зірчастих клітин; у внутрішній оболонці розташовані поздовжньо орієнтовані гладкі міоцити. Внутрішня еластична мембрана відсутня, на її місці розташоване густе сплетення еластичних волокон, що утворюють циркулярний та поздовжній шари. Яку судину представлено на препараті?

A. Артерію м’язового типу

B. Артерію змішаного типу

* C. Артерію еластичного типу

D. Вена м’язового типу

E. Вена безм’язового типу.

6. На мiкропрепаратi трахеї в епiтелiальному покривi зустрiчаються клiтини, якi мають пiрамiдну форму, базально розташованi гранули, якi добре забарвлюються срiблом, мають добре розвинену ендоплазматичну сiтку. Ці клiтини на мiсцевому рiвнi регулюють скорочення гладкої мускулатури дихальних шляхiв i належать до:

A. Вiйчастих клiтин

* B. Ендокриноцитiв

C. Вставних клiтин

D. Базальних клiтин

E. Епiтелiоцитiв.

7. Герпетичні висипання у переддвер'ї носа супроводжуються утворенням пухирців, які через 5-6 днів зникають без сліда завдяки високій регенеративній здатністі епітелію. Який епітелій вистиляє переддвір`я носової порожнини?

* А. Багатошаровий зроговілий плоский

В. Одношаровий плоский

С. Одношаровий призматичний

D. Багатошаровий незроговілий плоский

Е. Перехідний.

8. Відомо, що сурфактант продукують великі секреторні альвеолоцити (альвеолоцити 2-го типу). Визначте, які клітини синтезують ферменти, що руйнують сурфактант.

A. Келихоподібні

B. Облямовані

C. Безвійчасті

* D. Секреторні клітини Клара

E. Альвеолоцити 1-го типу.

9. Якщо у повітрі під час вдоху трапляються подразнюючі токсичні речовини, може виникнути спазм бронхіол, що являє собою захисну реакцію організму. Які клітини епітелію бронхів ймовірно виконують функцію хеморецепторів?

A. Келихоподібні

* B. Облямовані

C. Безвійчасті

D. Секреторні клітини Клара

E. Базальні.

10. При вивченні гістологічних препаратів слизової оболонки органів дихальної системи необхідно їх відрізняти один від одного. Визначте, в яких відділах повітроносних шляхів міститься м`язова пластинка слизової оболонки.

A. Носовій порожнині

B. Гортані

C. Трахеї

* D. Бронхах

E. Носоглотці.

11. Кровоносні судини розвиваються у кінці другого на початку третього тижня ембріонального розвитку. З якої тканини вони походять?

* A. З мезенхіми стінки жовткового мішка

B. З ентодерми

C. З ектодерми

D. З вісцерального листка спланхнотома

E. З паріетального листка спланхнотома.

12. Еозинофiльнi гранулоцити пригнiчують реакцiю гiперчутливостi негайного типу завдяки видiленню ними цiлого ряду iнактивуючих ферментiв. Вкажiть один з них.

A. Аспарагiназа

* B. Гiстамiназа

C. Трансамiназа

D. Глутамiназа

E. Аргiназа.

13. При обстеженні хворого 56 років, який страждає на гіпертонічну хворобу, виявлено високий вміст в крові вазопресину. Про гіперфункцію яких ядер гіпоталамуса це свідчить?

A. Паравентрикулярних

* B. Супраоптичних

C. Дорсомедіального

D. Супрахіазматичного

E. Вентромедіального.

14. Відомо, що гіпофіз є органом центральної ендокринної системи, який здійснює регуляцію функцій периферійних ендокринних та неендокринних залоз. Який з перелічених гормонів стимулює залозу, яка не є ендокринною?

A. Тиротропін

B. Кортикотропін

C. Фолітропін

* D. Пролактин

E. Лютропін.

15. У чоловіка 63 років діагностовано пухлину перетинчастого відділу сечівника. Який морфологічний тип епітелію може бути субстратом для виникнення новоутворення?

A. Перехідний

B. Одношаровий кубічний

C. Одношаровий призматичний

* D. Багатошаровий призматичний

E. Багатошаровий незроговілий.

16. Відомо, що процес утвореня чоловічих статевих клітин здійснюється у звивистих сім’яних канальцях. Визначте найменш зрілі клітинні форми:

А. Сперматида

B. Сперматоцит першого порядку

* C. Сперматогонія

D. Сперматоцит другого порядку

E. Сперматозоїд.

17. Відомо, що прямі сім’явиносні канальці сполучають звивисті канальці з сіткою сім’яника, і мають три оболонки (слизову, м’язову, адвентиційну). Який епітелій вкриває слизову оболонку прямих канальців?

A. Багатошаровий незроговілий

B. Перехідний

C. Одношаровий плоский

D. Одношаровий призматичний

* E. Одношаровий кубічний.

18. Сім’явипорскувальна протока утворюється в результаті злиття двох сім’явиносних протоків. Скільки шарів гладких міоцитів утворюють м’язову оболонку сім’явиносної протоки?

A. Поодинокі м’язові волокна

B. Один циркулярний шар

C. Поздовжній та циркулярний шари

* D. Два поздовжніх та циркулярний шари

E. Два циркулярних та поздовжній шари.

19. Ацидофільні ендокриноцити гіпофіза містять у цитоплазмі великі щільні гранули, які забарвлюються кислими барвниками. Які гормони вони продукують?

A. Фолітропін, лютропін, тиротропін

B. Кортикотропін

* C. Пролактин, соматотропін

D. Меланотропін, ліпотропін

E. Окситоцин, вазопресин.

20. При вивченні структури тканини епіфіза, в ній знайдені великі клітини полігональної форми з розгалуженими відростками, закінчення яких утворюють булавоподібні розширення біля гемокапілярів. Залежно від функціонального стану вони можуть бути темними або світлими. Про які клітини йде мова?

A. Гліоцити

* B. Пінеалоцити

C. Астроцити

D. Пітуіцити

E. Хондроцити.

21. До лікарні звернувся хворий зі скаргами на порушення сну. При обстеженні виявилось порушення циркадного ритму (фотоперіодичності) роботи органів та систем організму. Функцію якого органу порушено?

A. Гіпофіз

B. Гіпоталамус

* C. Епіфіз

D. Щитовидна залоза

E. Паращитовидні залози.

22. Під час обстеження у хворої 48 років виявлено зменшення вмісту кальцію в кістках (остеопороз) і високий рівень кальцію у сироватці крові. Дефіцит якого гормону міг викликати ці порушення в організмі жінки?

A. Тироксин

B. Соматотропін

C. Кортикотропін

D. Соматостатин

* E. Кальцитонін.

23. Порівняльний аналіз гістологічних препаратів різних відділів повітроносних шляхів показав, що існують такі відділи, в яких відсутні залози. Визначте ці відділи.

A. Носова порожнина

B. Трахея

C. Бронх великого калібру

D. Бронх середнього калібру

* E. Бронх малого калібру.

24. При порівнянні гістологічних препаратів різних відділів повітроносних шляхів виявлена присутність тканини, яка запобігає спадінню стінок і діє як каркас у стінках великих бронхів. Яка тканина виконує роль каркаса та опори у складі оболонки великих бронхів?

A. Пухка волокниста сполучна

* B. Гіалінова хрящова

C Еластична хрящова

D. Гладка м'язова

E. Волокниста хрящова.

25. З метою дiагностики у хворої людини взяли паренхiму кровотворного органу, де знайшли мегакарiоцити. Який це орган?

* A. Червоний кiстковий мозок

B. Селезiнка

C. Лiмфовузол

D. Мигдалик

E. Тимус.

26. При обстеженнi хворого була виявлена недостатня кiлькiсть iмуноглобулiнiв. Якi з перелiчених клiтин iмунної системи виробляють ці білки?

A. Т-супресори

B. Плазмобласти

C. Т-хелпери

* D. Плазмоцити

E. Т-кiлери.

27. При анафілактичному шоці у людини на рівні мікроциркуляторного русла виникають такі порушення, які зумовлюють подальше заглиблення ступіню патологічного стану. Яка структура не належить до системи мікроциркуляторного русла?

A. Капіляри

B. Артеріоли

C. Венули

D. Артеріо-венулярні анастомози

* E. Вени

28. При захворюванні на ревматизм у людини порушується нормальне розпізнавання імунними клітинами чужорідних та власних білків, внаслідок чого часто вражається мітральний клапан серця. Яка структура його утворює?

A. Ендотелій ендокарду

* B. Ендотелій та підендотеліальний шар ендокарду

C. Ендокард та міокард

D. В утворенні приймають участь всі оболонки серця

E. М'язово-еластичний шар ендокарду.

29. Хворому на хронiчний гастрит зроблена внутрiшньошлункова рН-метрiя, за допомогою якої встановлено зменьшення кислотностi шлункового соку. Функцiя яких клiтин знижена?

* A. Парiєтальних екзокриноцитів

B. Головних екзокриноцитів

C. Ендокриноцитів

D. Шийкових клiтин

E. Додаткових клiтин.

30. У кровi хворого виявлено низький рiвень альбумiнiв i фiбриногену. Зниження активностi яких органел гепатоцитiв печiнки з найбiльшою вiрогiдністю обумовлює це явище?

* A. Гранулярної ендоплазматичної сiтки

B. Агранулярної ендоплазматичної сiтки

C. Комплексу Гольджi

D. Лiзосом

E. Мiтохондрiй.

31. У хворого виникли скарги на слабкість, головокружіння, відчуття дискомфорту в області груднини. При електрокардіографічному обстеженні виявлено порушення ритму. Функція яких клітин порушена у даному випадку?

A. Типічних кардіоміоцитів

* B. Атипічних кардіоміоцитів

C. Мезотеліальних клітин

D. Ендотеліальних клітин

E. Перицитів.

32. Аналізом електронної мікрофотографії кардіоміоцита встановлено, що він має невеликі розміри, багатокутну форму, невелику кількість міофібріл, які не мають впорядкованої орієнтації; Т-система відсутня; слабо розвинена саркоплазматична сітка. В клітині міститься багато піноцитозних пухирців та кавеол. Яка клітина має означену будову?

A. Скоротливі клітини міокарду

B. Малодиференційована клітина

* C. Пейсмекерна клітина

D. Перехідна клітина

E. Гладкий міоцит.

33. Відомо, що атипічні кардіоміоцити належать до провідної системи серця, яка складається з синусно-передсердного вузла, передсердно-шлуночкового вузла та передсердно- шлуночкового пучка. Завдяки якій речовині відбувається, переважно, живлення провідних кардіоміоцитів?

A. Холестерин

* B. Глікоген

C. Глюкагон

D. Міоглобін

E. Тропоміозин.

34. Зовнішня оболонка серця - епікард - є вісцеральним листком перикарду. Епікард побудований з тонкої пластинки сполучної тканини, зрощеної з міокардом і вкритої мезотелієм. Яка кількість шарів складає сполучнотканинну основу епікарда?

A. Два

B. Три

* C. Чотири

D. П’ять

E. Шість.

35. У чоловіка 39 років поступово з’явились ознаки пригнічення функції нервової системи, збільшилась маса тіла, почало випадати волосся, шкіра стала сухою, розвилась брадикардія (зменшення кількості серцевих скорочень за хвилину). Поставлено диагноз: мікседема. Які порушення ендокринної системи викликали розвиток цієї хвороби?

A. Гіпофункція прищитовидних залоз

B. Гіперфункція прищитовидних залоз

* C. Гіпофункція щитовидної залози

D. Гіперфункція щитовидної залози

E. Гіпофункція гіпофізу.

36. В експерименті у лабораторної тварини видалено ендокринну залозу, внаслідок чого виникли судоми поперечно-смугастих та гладких м’язів (тетанія). В результаті через деякий час розвився ларингоспазм і тварина загинула. Виключення функції якої залози призвело до розвитку даного патологічного стану?

A. Надниркової

B. Щитовидної

C. Епіфізу

* D. Прищитовидних

E. Гіпофізу.

37. Відомо, що надниркова залоза має здатність до фізіологічної регенерації завдяки скупченню малодиференційованих клітин. Скільки гермінативних прошарків має наднирникова залоза?

A. Один

B. Два

* C. Три

D. Чотири

E. Прошарки відсутні, малодиференційовані клітини утворюють острівці.

38. При рентгенологiчному дослiдженнi кiсток основи черепа виявлено збiльшення порожнини турецького сiдла, витончення переднiх нахилених вiдросткiв, руйнування рiзних дiлянок турецького сiдла. Пухлинне збільшення якої ендокринної залози може спричинити таке руйнування кiстки?

* A. Гiпофiзу

B. Вилочкової залози

C. Щитовидної залози

D. Надниркових залоз

39. Хворий, який надійшов у відділення гематології, скаржився на біль в печінці та селезінці, підвищену температуру, запаморочення. Аналіз крові виявив ретикулоцитоз, зниження осмотичної стійкісті еритроцитів, зменшення диаметру еритроцитів (мікроцитоз). Поставлено діагноз гемолітичної анемії та рекомендовано видалення селезінки - спленектомія. Виключення якої функції селезінки призведе до покращення стану хворого?

A. Елімінація пошкоджених та відживаючих еритроцитів

B. Депонування крові у венозних синусах

* C. Синтез речовин, які пригнічують еритроцитопоез

D. Захисна реакція від ендогенних антигенів

E. Антигензалежне диференціюваня та проліферація лімфоцитів.

40. Пацiєнту вiком 40 рокiв з метою уточнення дiагнозу призначено ультразвукове дослідження вилочкової залози. Спострiгається вiдсутнiсть чiткої межi мiж кiрковою та мозковою речовиною, зменшення кiлькостi лiмфоцитiв у кiрковiй речовинi. Який з наведених нижче термінів найбільш чітко відображає цю ситуацію?

A. Вiкова iнволюцiя тимусу

B. Запальний процес

C. Новоутворення тимусу

D. Тiмiко-лiмфатичний статус

* E. Акцидентальна iнволюцiя тимусу.

41. У новонародженої дитини виявилась вада серця, яка виникла внаслідок дії патологічного чинника на зародок. В який термін ембріонального розвитку процес закладки серця зазнав ушкодження?

A. Перший тиждень

B. Другий тиждень

* C. Третій тиждень

D. Шостий тиждень

E. Восьмий тиждень.

42. Під впливом невідомого фактора були ушкоджені тормозні нейрони сітківки, що забезпечують контрастність зображення. Які з перелічених клітин зазнали ушкодження?

А. Палички

В. Колбочки

С. Біполярні

D. Гангліонарні

* Е. Амакринові.

43. Під час електронної мікроскопії апікальної поверхні епітелію шлунку встановлено, що плазматичні мембрани сусідніх клітин максимально зближені. Визначте тип міжклітинного контакту:

A. Десмосома

B. Напівдесмосома

C. Простий

* D. Щільний замикаючий

E. Щілинний.

44. На електронномікроскопічній фотографії шкіри міжклітинна щілина становить 25-30 нм, заповнена електронно-щільною речовиною та має особливі фібрилярні структури. Яку назву має цей тип міжклітинного контакту?

A. Простий

B. Щілинний

С. Синапс

D. Зубчастий

* E. Десмосома.

45. Між кардіоміоцитами відбувається вільний обмін неорганічними іонами, сахарами, амінокислотами, нуклеотидами. Завдяки якому з перелічених міжклітинних контактів це стає можливим?

A. Синапс

* B. Нексус

C. Напівдесмосома

D. Десмосома

E. Простий.

46. Визначте тип судин, що мають вигляд слiпо закiнчених сплющених ендотелiальних трубок, не мають базальної мембрани i перицитiв; ендотелiй цих судин фiксований стропними фiламентами до колагенових волокон сполучної тканини.

A. Артерiоли

B. Венули

C. Артерiо-венознi анастомози

* D. Лiмфокапiляри

E. Гемокапiляри.

47. На гістологічному препараті представлено орган ендокринної системи, який складається з трьох часток: передньої, середньої, задньої. Паренхіма передньої частки утворена епітеліальними трабекулами, які оточені синусоїдними капілярами з фенестрованим ендотелієм. У складі трабекул виявляються хромофільні (базофільні та ацидофільні) та хромофобні клітини. Визначте орган, який має дані морфологічні ознаки.

A. Наднирник

B. Яєчник

* C. Гіпофіз

D. Епіфіз

E. Щитовидна залоза.

48. У рожениці спостерігається слабкість пологової діяльності. Клітини яких ядер гіпоталамуса переважно виробляють окситоцин, який викликає скорочення міоцитів матки?

A. Супраоптичних

* В. Паравентрикулярних

С. Супрахіазматичних

D. Дорсомедіальних

Е. Вентромедіальних.

49. Хворому з порушенням ритму серцевих скорочень (аритмiя) проведено лiкування у кардiологiчному вiддiленнi лiкарнi, яке дало задовiльний результат.Якi клiтини мiокарду вiдновили свою нормальну функцiю в цьому випадку?

A. Волокна Пуркін'є

B. Гладкi мiоцити

* C. Пеймекерні клітини

D. Скоротливi кардiомiоцити

E. Перехiднi клiтини.

50. У фазi, що передувала дiастолiчному розслабленню мiокарду, рiзко знижується концентрацiя iонiв кальцiю у саркоплазмi i в перiод дiастоли його практично немає у вiльному станi. Визначте, якi структури беруть участь в акумуляцiї кальцiю?

* A. Саркоретикулум

B. Рибосоми

C. Лiзосоми

D. Т-система

E. Мiтохондрiї.

51. З віком у хрящовій тканині відбуваються певні зміни. Які з них не свідчать про старіння тканини?

A. Зменшується вміст клітинних елементів

B. Зростає вміст міжклітинного матриксу

* C. Збільшення ступеню гідратації

D. Вапнування хряща

E. Заміщення хондромукоїду альбуміном.

52. При вивченні функцій клітин, що складають кісткову тканину, була виявлена здатність остеокластів до резорбції кісткової тканини. Який фермент руйнує шар остеоїду і забезпечує доступ остеокластів до мінерального матриксу кістки?

A. Карбоангідраза

B. Каталаза

C. Карбоксилаза

* D. Колагеназа

E. Гістидиндекарбоксилаза.

53. У гістогенезі кісткової тканини можливі два способи її розвитку. Які етапи не притаманні перетинчастому остеогенезу?

A. Формування у складі мезенхіми остеогенного зачатка

B. Остеоїдний етап

C. Утворення грубоволокнистої кістки

* D. Утворення епіфізарного центру окостеніння

E. Заміщення грубоволокнистої кісткової тканини пластинчатою.

54. Гальмуваня ангіогенезу - один з можливих методів боротьби з пухлинами на ранніх стадіях розвитку. Які тканини можуть стати джерелами інгібіторів ангіогенезу?

A. Нервова тканина

B. М`язова тканина, епітеліальна тканина

C. Кісткова тканина

* D. Епітеліальна, хрящова тканина

E. Пухка волокниста сполучна, щільна сполучна тканина.

55. При обстеженні хворого на цукровий діабет виявлено пошкодження внутрішньої оболонки прекапілярів (ангіопатія). Які з перелічених структур судинної стінки не зазнають ушкодження при ангіопатії?

А. Еластична мембрана

* В. Гладкі міоцити

С. Субендотеліальний шар

D. Базальна мембрана

E. Ендотелій.

56. На препараті представлена стінка кровоносної судини, яка утворена двома видами клітин. Назвіть клітини, які утворюють стінку судини.

* А. Ендотеліоцити і перицити

B. Ендотеліоцити і гладкі міоцити

C. Фібробласти і макрофаги

D. Перицити і гладкі міоцити

E. Перицити і макрофаги.

57. У людини 72 років виникли скарги на порушення сечовиведення. При обстеженні діагностовано пухлину сечовипускного каналу у ділянці біля сечового міхура. Яка вона за походженням?

* A. З перехідного епітелію

B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію

D. Із залозистого епітелію

E. З гладкої м’язової тканини.

58. У людини 65 років виникли скарги на порушення сечовиведення. При обстеженні діагностовано пухлину сечовипускного каналу у проміжній частині. Яка вона за походженням?

A. З перехідного епітелію

* B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію

D. Із залозистого епітелію

E. З гладкої м’язової тканини.

59. У дитини 7 років хворої на гломерулонефрит діагностовано анемію (зменшення кількості чевоних клітин крові). Порушення якої функції нирок призвело до розвитку цього патологічного стану?

A. Детоксикаційної

B. Регуляції осмотичного тиску крові

C. Підтриманні кислотно-лужної рівноваги

* D. Ендокринної

E. Всі відповіді вірні.

60. Під час вивчення структури клітин у світловий мікроскоп були визначені деякі органели. Які з перелічених структур відносять до мікроскопічних?

A. Лізосоми, мітохондрії

B.Ендоплазматична сітка, мікрофіламети

C. Комплекс Гольджі, рибосоми

D. Комплекс Гольджі, лізосоми

* E. Мітохондрії, комплекс Гольджі, центросома.

61. При гістохімічному аналізі плазматичної мембрани була визначена речовина, яка визначає її функціональну рухомість (лабільність). Що це за речовина?

A. Ліпіди

B. Вуглеводи

C. Олігосахариди

* D. Холестерин

E. Полісахариди.

62. У деяких хворих на цукровий діабет порушена властивість рецепторів плазмолеми приєднувати молекули інсуліну. Які молекули, що складають клітинну оболонку, мають функцію рецепторів?

A. Фосфоліпіди

B. Холестерин

* C. Білки

D. Полісахариди

E. Олігосахариди.

63. При дослідженні реактивних властивостей судинного русла внутрішніх органів після інтенсивної фізичної нагрузки виявлено активізацію гемоциркуляції через складні шунти. Якими структурно-функціональними ознаками характеризуються ці судини?

А. Шунт, що не розгалуджується

В. Шунт, по якому кров тече до прекапілярів

С. Шунт, по якому кров тече до вен

* D. Шунт, що містить спеціальні скорочувальні структури

E. Шунт, що не містить спеціальних скорочувальних структур.

64. На електронномікроскопічній фотографії клітини з боку внутрішнього вмісту визначається так званий кортикальний шар плазмолеми. Які функції він виконує?

A. Відокремлює елементарну біологічну мембрану від цитоплазми

* B. Забезпечує переміщення інтегральних білків плазмолеми

C. Забезпечує переміщення фосфоліпідів плазмолеми

D. Виконує синтез білків

E. Виконує зв`язок з мікрооточенням.

65. Гістохімічним методом дослідження було визначено олігосахаридні ланцюги глікокаліксу у структурі плазмолеми. Яку функцію вони виконують?

A. Забезпечують цитоскелетні функції

B. Зумовлюють лабільність плазмолеми, взаємодію з мікрооточенням

C. Здійснюють переміщення білків плазмолеми

D. Забезпечують локомоторні функції

* E. Здійснюють взаєморозпізнавання клітин та взаємодію з мікрооточенням.

66. У новонародженого діагностовано порушення розвитку міокарду шлуночка. З порушенням розвитку якого ембріонального джерела пов`язана ця патологія?

A. Мезенхіми

В. Парієтальної спланхноплеври

С. Ентодерми

D. Ектодерми

Е. Вісцеральної спланхноплеври.

67. За допомогою цитохімічних та гістохімічних методів дослідження були визначені речовини, які приймають участь в утворенні клітинної оболонки. Які сполуки утворюють глікокалікс?

* A. Олігосахариди

B. Фосфоліпіди

C. Холестерин

D. Білки

E. Полісахариди.

68. Визначте, якщо під час спостереження процесу запалення у тканинах піддослідної тварини була визначена здатність лейкоцитів обволікати некротизовані ділянки тканини певною ділянкою плазмолеми з наступним втягуванням утвореного мішечка в цитоплазму. Яку назву має цей процес? A. Екзоцитоз * B. Фагоцитоз C. Циторексис D. Клазматоз E. Рекреція

69. З ціллю вивчення закономірностей утворення та розвитку зародка в експерименті вивчені етапи ембріогенезу хребетних. Вкажіть послідовність етапів ембріогенезу хребетних? А. Дроблення, гаструляція, запліднення, гісто- і органогенез В. Запліднення, гаструляція, дроблення, гісто- і органогенез * С. Запліднення, дроблення, гаструляція, гісто- і органогенез D. Запліднення, гісто- і органогенез, дроблення, гаструляція Е. Запліднення, дроблення, гаструляція, органо- і гістогенез

70. При мікроскопічному аналізі зрізу яєчка в звивистих сім'яних канальцях виявлено клітини, що займають найбільш периферичне (базальне) положення в сперматогенному епітелії. Більшість з них діляться. Які клітини було виявлено? А. Сперматоцити 1-го порядку В. Сперматоцити 2-го порядку * С. Сперматогонії D. Сперматиди Е. Сперматозоїди

71. За допомогою гістохімічних методів при дослідженні клітин шлунку було визначено ряд ферментів, що містяться у лізосомах. Яка речовина є маркерною (визначальною) для лізосом?

* A. Кисла фосфатаза

B. Лужна фосфатаза

C. Каталаза

D. Лізоцим

E. Гістаміназа.

72. На електронномікроскопічній фотографії подоцита можна побачити органели загального призначення, які мають мембрану. Які це органели?

A. Пероксисоми, рибосоми, лізосоми

B. Комплекс Гольджі, мітохондрії, центросома

C. Мікротрубочки, мікрофіламенти, рибосоми

D. Ендоплазматична сітка, комплекс Гольджі, центросома

* E. Мітохондрії, лізосоми, пероксисоми.

73. Як відомо, деякі органели загального призначення у своєму складі містять ферментні системи, що здатні виконувати процеси детоксикації клітини. Які з перелічених органел мають таку здатність?

А. Лізосоми

* В. Пероксисоми, гладка ендоплазматична сітка

С. Фагосоми, гранулярна ендоплазматична сітка

D. Залишкові тільця

Е. Рибосоми.

74. Пероксисома - мембранна органела, яка здатна:

A. Брати участь у розщепленні білків

В. Складати залишкові тільця

C. Синтезувати біополімери

* D. Виконувати процес детоксикації клітини

E. Забезпечувати транспорт поживних речовин у клітині.

75. Завдяки методу електронної мікроскопії дослідник має можливість вивчати будову клітин на субмікроскопічному рівні. Які клітинні структури у своїй будові мають дві біологічні мембрани?

A. Мітохондрії, лізосоми, комплекс Гольджі

* B. Ядро, ендоплазматична сітка, мітохондрії

C. Пероксисоми, ядро, ендоплазматична сітка

D. Ендоплазматична сітка, комплекс Гольджі, ядро

E. Лізосоми, мітохондрії, пероксисоми.

76. У експерименті в складі базофільного проеритроцита блоковано процес трансляції. Який специфічний білок не буде при цьому утворюватися?

* А. Гемоглобін

B. Гепарин

C. Гістамін

D. Гістаміназа

E. Гепарансульфат.

77. У експериментальній лабораторії вдалося розділити формені елементи крові на еритроцити, гранулоцити, малі та великі лімфоцити, тромбоцити. Які з них утворюють колоніальний ріст при засіванні у поживне середовище?

А. Еритроцити

B. Гранулоцити

* C. Великі та середні лімфоцити

D. Тромбоцити

E. Малі лімфоцити.

78. На препараті мазка червоного кісткового мозку в полі зору мікроскопу видно клітину з ядром, яке складається з багатьох сегментів. Дрібна зернистість забарвлюється як лужними, так і кислими барвниками. Назвіть цю клітину.

А. Сегментоядерний базофіл

B. Сегментоядерний еозинофіл

* C. Сегментоядерний нейтрофіл