Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гистология. База 500 с ответами укр

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
510.46 Кб
Скачать

E. Поліхроматофільні проеритроцити.

333. Методом ауторадіографії у червоному кістковому мозку помітили ядра поліпотентних клітин гемопоетичного ряду. В якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

А. Диференційовані клітини

B. Бласти

C. Клітини, які диференціюються

* D. Частково детерміновані

E. Уніпотентні попередники.

334. Відомо, що сечовивідні шляхи складаються із слизової оболонки, підслизової основи, м'язової та зовнішньої оболонок. Який з органів сечовивідних шляхів має особливості будови, що відрізняються від будови останніх органів цієї системи?

А. Ниркові чашечки

В. Ниркові миски

С. Сечоводи

Д. Сечовий міхур

* Е. Сечовипускний канал

335. У людини 58 років виникли скарги на затримку сечовиведення. При обстеженні діагностовано доброякісну пухлину у ділянці трикутника сечового міхура. З якої тканини, ймовірно, вона походить?

A. З багатошарового незроговілого епітелію

B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію

D. Із залозистого епітелію

* E. З гладкої м’язової тканини.

336. У людини 62 років виникли скарги на порушення сечовиведення. При обстеженні діагностовано пухлину сечовипускного каналу у ділянці зовнішнього отвору сечівника. Яка вона за походженням?

A. З перехідного епітелію

B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію*

D. Із залозистого епітелію

E. З гладкої м’язової тканини.

337. Під дією іонізуючого випромінювання в організмі хворого різко зменшився вміст клітин у червононму кістковому мозку. Які клітини червоного кісткового мозку особливо чутливі до дії іонізуючого випромінювання?

* A. Стовбурові клітини крові

В. Еритроцити

С. Ретикулоцити

D. Ретикулярні клітини строми

Е. Юні гранулоцити.

338. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину з ацидофільною зернистістю. Ядро овальне, без прикмет пікнозу, розташоване ексцентрично. Назвіть цю клітину.

А. Еритробласт

B. Базофільний проеритроцит

C. Промоноцит

* D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

339. Експериментальним шляхом було визначено, що структурно - функціональну одиницю м’язів утворює комплекс волокна з оточуючими його елементами пухкої сполучної тканини. Вкажіть його назву:

A. Міотом

B. Міозин

C. Міосателітоцит

D. Міоцит

* E. Міон.

340. Експериментальним шляхом було визначено, що структурно - функціональну одиницю м’язів утворює комплекс волокна з оточуючими його елементами пухкої сполучної тканини. Яку назву мають тонкі прошарки сполучної тканини між м’язовими волокнами?

A. Ендотендіній

* B. Ендомізій

C. Перимізій

D. Епімізій

E. Епітендіній.

341. Експериментальним шляхом було визначено, що структурно - функціональну одиницю м’язів утворює комплекс волокна з оточуючими його елементами пухкої сполучної тканини. Яку назву мають товсті прошарки сполучної тканини між пучками м’язових волокон?

A. Епітендіній

B. Ендомізій

* C. Перимізій

D. Епімізій

E. Перитендиній.

342. В експерименті на тваринах вивчались особливості скорочення м’язових тканин. Який тип скорочення притаманний гладкій м’язовій тканині?

A. Скорочення сильне, швидке, залежить від свідомості людини

B. Скорочення сильне, залежить від свідомості людини

C. Скорочення сильне,не залежить від свідомості людини

D. Скорочення ритмічне, повільне, тканина не здатна до тривалого скорочення, скорочення не залежить від свідомості людини

* E. Ритмічне, повільне, тканина здатна до тривалого скорочення, скорочення не залежить від свідомості людини.

343. При вивченні процесів, що відбуваються у м’язовій тканині під час загибелі організму, було виявлено, що трупне одубіння виникає за рахунок фіксування актинових та міозинових філаментів у з’єднаному положенні і зберігається до початку аутолітичних змін. Завдяки якій речовині взагалі відбувається рух філаментів?

A. Аденозинмонофосфат

B. Аденозиндифосфат

* C. Аденозинтрифосфат

D. АТФаза

E. Вірної відповіді немає.

344. При мікроскопічному вивченні препарату виявлений бронх, у стінці якого розвинуті всі оболонки, а фіброзно-хрящова оболонка містить 2-3 значні пластини з гіалінової хрящової тканини. Визначте, який це бронх. А. Головний * В. Великий С. Середній D. Мілкий Е. Термінальний

345. У пропорційно складеної дитини наступила затримка росту. Ураженням яких клітин гіпофіза обумовлено цей стан? A. Кортикотропоцитів B. Гонадотропоцитів C. Меланотропоцитів * D. Соматотропоцитів E. Мамотропоцитів

346. У пацієнта внаслідок травми ока виникла необхідність трансплантації рогівки. Які особливості трофіки рогівки дозволяють успішно приживатись трансплантату? * А. Відсутність кровоносних судин В. Щільний контакт з епітелієм кон’юнктиви С. Наявність тонких сполучнотканних пластинок D. Наявність десцеметової оболонки Е. Наявність боуменової оболонки

347. У педіатричну клініку надійшла дитина 5 місяців зі змінами кісткової системи: деяким розм`якшенням плоских кісток черепа, збільшенням розмірів джерелець, характерними здуттями ребер. Харчування дитини було нормальним, але з нею дуже рідко гуляли. Дитині був поставлений діагноз - рахіт. Яка функція шкіри в даному випадку була порушена? A. Захист від зовнішніх впливів B. Депонування резервної крові C. Тепловий обмін та терморегуляція * D. Синтез вітамину D E. Водно-сольовий обмін

348. При профілактичному огляді хворого на гіпертонічну хворобу виявлено ушкодження (ангіопатія) артерій м'язового типу. Яка з перелічнних функцій кровоносних судин не постраждає внаслідок ангіопатії?

* А. Участь в утворенні тканинної рідини

В. Участь у нагнітанні крові до органів

С. Участь у підтриманні артеріального тиску

D. Забезпечення безперервності току крові

E. Регулювання притоку крові до органів.

349. При вивченні препарата в колі зору світлового мікроскопу видно артерію м`язового типу, яка забарвлена орсеїном. Які структурні елементи судин будуть забарвлюватись цим барвником?

* А. Внутрішня та зовнішня еластичні мембрани

B. Товста м`язова оболонка

C. Адвентиційна оболонка

D. Ендотеліальний шар

E. Колагенові волокна субендотеліального шару.

350. В експерименті з червоного кісткового мозку виділено клітини еритробластичного ряду. Які з клітин не мають ядра?

A. Ретикулоцити

B. Проеритробласти

* C. Оксифільні нормобласти

D. Поліхроматофільні нормобласти

E. Поліхроматофільні еритробласти.

351. В експерименті з червоного кісткового мозку виділено клітини еритробластичного ряду. В мазку визначаються клітини, в ядрі яких хроматин починає розташовуватися грудочками променеподібно (як спиці в колесі). Цитоплазма інтенсивно базофільна внаслідок високого вмісту РНК. В цих клітинах розпочинається синтез гемоглобіну. Про які клітини йде мова?

A. Оксифільні нормобласти

B. Ратикулоцити

* C. Базофільні ретикулоцити

D. Проеритроцити

E. Поліхроматофільні нормобласти.

352. Чоловiк 45 рокiв звернувся до лiкаря зi скаргами на біль у животi, що локалiзований навколо пупка, надування, бурчання у животi, дiарею. Імовiрно, у даному випадку зменшена швидкiсть оновлення епiтелiю тонкої кишки. З ушкодженням яких клiтин епiтелiю може бути пов'язане це явище?

* A. Стовпчастих епiтелiоцитiв без облямiвки

B. Келихоподiбних клiтин

C. Стовпчастих епiтелiоцитiв з облямiвкою

D. Клiтин Панета

E. Ендокриноцитiв.

353. У хворого 39 рокiв, який пройшов курс променевої терапiї з приводу пухлини печiнки, утворилась виразка тонкої кишки внаслiдок пригнiчення мiтотичної активностi клiтин, за рахунок яких вiдбувається поновлення покровного епiтелiю тонкої кишки. Назвiть їх.

* A. Клiтини крипт без облямівки

B. Екзокриноцити з ацидофiльною зернистiстю

C. Ендокриннi клiтини

D. Стовбчастi епiтелiоцити

E. Келихоподiбнi екзокриноцити.

354. Хворий 45 рокiв госпiталiзований зi скаргами на бiль в шлунку. Гастроскопiя виявила наявнiсть невеликих за розмiром виразок в областi дна шлунку. Порушення функцiї яких клiтин стiнки шлунку стало причиною пошкодження слизової оболонки?

A. Ендокриноцитiв, шо виробляють соматостатин

B. Ендокриноцитів, що виробляють гастрин

* C. Клiтин покривного епiтелiю, що виробляють слизовий секрет

D. Ендокриноцитiв, що виробляють серотонiн

E. Головних екзокриноцитiв, шо виробляють пепсиноген.

355. При інструментальному дослідженні стравоходу хворої виявлено дифузне ушкодження його слизової оболонки внаслідок опіку оцтовою есенцією. Які клітинні структури покривного епітелію стануть джерелом репаративної регенерації?

A. Остисті клітини

B. Ендокринні клітини

C. Плоскі клітини

* D. Стовбурові клітини

E. Війчасті клітини.

356. При обстеженні вагітної жінки виявлено порушення формування печінки у ембріона, який розвивається. Порушення яких видів ембріонального кровотворення слід при цьому очікувати?

A. Еритроцитопоезу

В. Гранулоцитопоезу

С. Агранулоцитопоезу

D. Мегакаріоцитопоезу

* Е. Усіх видів гемопоезу

357. Методом ауторадіографії у червоному кістковому мозку помітили ядра частково детермінованих клітин-попередників. У якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

А. Диференційовані клітини

B. Бласти

C. Клітини, що диференціюються

D. Частково детерміновані

* E. Уніпотентні попередники.

358. Внаслідок асептичного запалення калитки після механічної травми виникло порушення всіх компонентів гематотестикулярного бар'єру. Які структури, що входять до його складу, зазнали ушкодження?

А. Капсула сім'яника та магістральні артерії

В. Міжчасточкова сполучна тканина сім'яника та стінка перитубулярних кровоносних капілярів

С. Сустентоцити з базальною мембраною та інтерстиційні клітини

D. Власна оболонка звивистого сім'яного канальця та сустентоцити з базальною мембраною

* E. Стінка перитубулярних гемокапілярів, сустентоцити з базальною мембраною та власна оболонка звивистого сім'яного канальця.

359. У хворого на олігоспермію (низьку кількість сперматозоїдів у складі сім'яної рідини) виявлено порушення структури сперматозоїдів внаслідок недостатнього синтезу андрогензв'язуючого білка. Які клітини звивистих сім'яних канальців не забезпечують адекватного рівня цього протеїну?

А. Сперматогонії

В. Інтерстиційні клітини (гландулоцити)

С. Міоїдні клітини

D. Фібробластоподібні клітини

* E. Підтримуючі клітини (сустентоцити).

360. Лікарю-лаборанту необхідно провести морфологічний аналіз пунктату червоного кісткового мозку хвороого з порушенням еритропоезу. Назвіть перші морфологічно розпізнаваємі клітини еритропоетичного ряду, що проліферуються.

А. Проеритроцити

* B. Проеритробласти

C. Базофільні проеритроцити

D. Уніпотентні попередники

E. Поліхроматофільні проеритроцити.

361. Лікарю-лаборанту необхідно провести морфологічний аналіз пунктату червоного кісткового мозку хворого з порушенням лейкопоезу. Назвіть перші морфологічно розпізнаваємі клітини нейтрофілоцитопоезу, що проліферуються.

А. Промієлоцити

* B. Мієлобласти

C. Мієлоцити

D. Метамієлоцити

E. Паличкоядерні нейтрофіли.

362. Методом ауторадіографії в червоному кістковому мозку помітили ядра клітин класу уніпотентних попередників. В якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

А. Диференційовані клітини

* B. Бласти

C. Клітини, що диференціюються

D. Частково детерміновані

E. Поліпотентні попередники.

363. Методом ауторадіографії в червному кістковому мозку помітили ядра дозріваючих клітин моноцитарного ряду. В якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

* А. Диференційованих клітинах

B. Бластах

C. Клітинах, що диференціюються

D. Частково детермінованих

E. Уніпотентних попередниках.

364. При захворюванні шлунка у жінки виявлено малокрів`я. З порушенням функціональної активності яких клітин воно може бути пов`язано?

* A. Парієтальних екзокриноцитів

B. Головних екзокриноцитів

C. Шийкових мукоцитів

D. Додаткових мукоцитів

E. Ендокриноцитів.

365. В експерименті в зрілому фолікулі під час овуляції було зруйновано жіночу статеву клітину. На якій стадії розвитку було пошкоджено цю клітину?

*А. Овоцит 1 порядку в діплотені першого поділу дозрівання

В. Овоцит 1 порядку в стадії діктіотени

С. Овоцит в метафазі другого поділу дозрівання

D. Зріла яйцеклітина

Е. Овоцит в анафазі другого поділу дозрівання.

366. В експерименті виникла задача блокувати формування жовтого тіла. Яку структуру яєчника потрібно пошкодити, щоб порушити утворення жовтого тіла?

А. Атретичне тіло

В. Яйценосний горбок зрілого фолікула

* С. Зернистий шар зрілого фолікула

D. Біле тіло

Е. Базальну мембрану фолікула.

367. У експерименті було інгібіровано синтез еритропоетину. До яких змін приведе це порушення?

* А. Пригніченню синтезу гемоглобіну

B. Посиленню синтезу гепарину

C. Пригніченню синтезу гістаміну

D. Пригніченню синтезу гістамінази

E. Посиленню синтезу гепарансульфата.

368. У експерименті на мишах у ранньому неонатальному періоді інгібіровано функцію тимуса. Який вид гемопоезу при цьому порушиться?

А. Еритроцитопоез

B. Тромбоцитопоез

C. В-лімфоцитопоез

* D. Т-лімфоцитопоез

E. Гранулоцитопоез.

369. В умовному експерименті у червоному кістковому мозку зруйновані рибосоми у складі поліхроматофільних проеритроцитів. Синтез якої специфічної сполуки порушиться?

* А. Гемоглобіну

B. Гепарину

C. Гістаміну

D. Гістамінази

E. Гепарансульфата.

370. У юнака 17 років взяли катетером для дослідження сечу з сечового міхура. Який епітелій, що вистілає сечовий міхур, може бути виявлено при мікроскопії осаду сечі? А. Багатошаровий незроговілий В. Одношаровий призматичний С. Одношаровий кубічний *D. Перехідний Е. Багатошаровий зроговілий

371. При мікроскопічному дослідженні відпадної оболонки материнської частини плаценти виявляються великі оксифільні клітини, які збагачені глікогеном. Яку назву мають ці клітини? * A. Децидуальні клітини B. Плазматичні клітини C. Тучні клітини D. Жирові клітини E. Пігментні клітини

372. Жiнка 25 рокiв через мiсяць пiсля пологiв звернулася до лiкаря зi скаргою на зниження утворення молока. Недолiк якого гормону призвiв до такого стану? A. Соматостатiну B. Адренокортикотропного гормону * C. Пролактину D. Інсулiну E. Глюкагону

373. Під час пологів у жінки спостерігалось слабке скорочення міоцитів матки. Недостатністю якого гормону гіпоталамуса можна пояснити цей стан? A. Фоліліберину В. Пролактоліберину С. Соматоліберину D. Вазопресину * Е. Окситоцину

374. При обстеженні жінки, яка перенесла механічну родову травму, виявлено ерозію (пошкодження епітелію) слизової оболонки піхвової частини шийки матки. Який епітелій зазнав ушкодження?

А. Одношаровий плоский

В. Одношаровий призматичний

С. Багаторядний призматичний війчастий

* D. Багатошаровий плоский незроговілий

Е. Багатошаровий плоский зроговілий.

375. При обстеженні хворого з гострою патологією шлунково-кишкового тракту виявлено запалення червоподібного відростка з ушкодженням епітелія, який його вистеляє. Вкажіть морфологічний тип пошкодженого епітелія.

А. Одношаровий плоский

* В. Одношаровий призматичний

С. Одношаровий багаторядний війчастий

D. Одношаровий кубічний

E. Багатошаровий плоский.

376. При виразковій хворобі дванадцятипалої кишки порушується функція дуоденальних залоз. До якого морфологічного типу екзокринних залоз відносяться вказані залози?

* А. До складних розгалужених трубчастих

В. До простих нерозгалужених трубчастих

С. До простих нерозгалужених альвеолярних

D. До простих розгалужених альвеолярних

E. До простих розгалужених трубчастих.

377. Однією з причин аномалії розвитку тонкої кишки є порушення терміну диференціювання ембріональних тканин. На якому этапі пренатального онтогенезу формуються ворсинки та крипти в тонкій кишці?

A. На 1-му тижні

B. На 2-му тижні

* C. На 8-10-му тижні

D. На 3-му місяці

E. На 6-му місяці.

378. При ендоскопічному дослідженні у хворого з хронічним ентероколітом (запалення кишки) спосьерігається відсутність специфічних структур рельєфу тонкої кишки. Які компоненти визначають особливості рельєфу слизової оболонки тонкої кишки в нормі?

A. Поля, складки, ямки

* B. Циркулярні складки, ворсинки та крипти

C. Гаустри, ворсинки, крипти

D. Косо-спіральні складки

E. Поля, ворсинки.

379. При ендоскопічному дослідженні у хворого виявлено епітеліальну пухлину тонкої кишки. З якого епітелія утворилася ця пухлина?

A. Одношарового кубічного

B. Одношарового призматичного війчастого

* C. Одношарового призматичного з облямівкою

D. Одношарового призматичного залозистого

E. Багатошарового плоского незроговілого.

380. При дослідженні хворого з порушенням процесів всмоктування в тонкій кишці встановлено порушення структури ворсинок. Чим утворені ворсинки слизової оболонки тонкої кишки?

* А. Слизовою оболонкою

В. Підслизовою основою

С. М'язовою оболонкою

D. Власною пластинкою слизової оболонки

Е. Серозною оболонкою.

381. Ворсинки тонкої кишки зовні вкриті епітелієм, у складі якого розрізняють три види клітин. Які з них приймають участь у процесах пристінкового травлення?

* A. Облямовані епітеліоцити

B. Епітеліоцити без облямівки

C. Ендокриноцити

D. Келихоподібні екзокриноцити

E. Екзокриноцити з ацидофільною зернистістю.

382.Було проведене дослідження з метою вивчення джерел трофіки тканин зуба. Який структурний компонент зуба забезпечує трофіку дентина?

А. Емаль

В. Цемент

C. Періодонт

*D. Пульпа

Е. Надкістя альвеолярного відростка.

383. При аутоімунному ушкодженні деяких гіпоталамічних структур порушується ендокринна регуляція багатьох функцій. Визначте, що синтезується в нейросекреторних клiтинах супраоптичного i паравентрикулярного ядер гiпоталамуса?

A. Тропнi гормони (кортикотропiн, тиреотропiн та iн.)

B. Окситоцин, статини

C. Рилiзинг-фактори

* D. Антидiуретичний гормон, окситоцин

E. Усе перелічене.

384. Однією з причин жовчнокам'яної хвороби є порушення резорбтивної функції епітелію слизової оболонки жовчного міхура. Який епітелій пошкоджується при цьому захворюванні?

A. Одношаровий призматичний залозистий

* B. Одношаровий призматичний облямований

C. Багатошаровий призматичний

D. Багатошаровий плоский незроговілий

E. Багатошаровий плоский зроговілий.

385. При запаленні жовчного міхура спостерігається пошкодження залоз, розташованих в стінці міхура. До якого типу (за будовою і характером секрету) можна віднести ці залози?

* A. Альвеолярно-трубчасті, слизові

B. Альвеолярно-трубчасті, білкові

C. Альвеолярні, білкові

D. Трубчасті, білкові

E. Альвеолярні, слизові.

386. Однією з причин уродженої аномалії розвитку підшлункової залози є порушення терміну диференціювання ембріональних зачатків органу. В який строк пренатального онтогенезу здійснюється закладка підшлункової залози?

A. На 1-му тижні

* B. На 3-4-му тижні

C. На 8-му тижні

D. На 12-16-му тижні

E. На 6-му місяці.

387. У цитоплазмі гепатоцитів на препараті виявляеться незвичайно велика кількість глибок глікогену. З недостатністю функціонування яких клітин острівців Лангерганса це пов`язано?

* A. А-клітин

B. В-клітин

C. D-клітин

D. D1-клітин

E. РР-клітин.

388. У раціоні людини велика кількість їжі, яка містить вуглеводи. Яка функція печінки повинна активізуватися?

А. Синтез фібриногену і протромбіну

B. Утворення жовчі

C. Накопичення вітамінів

D. Дезінтоксикаційна

* Е. Глікогенутворююча.

389. При обстеженні хворого виявлено сповільнення зсідання крові. Яка функція печінки, ймовірно, при цьому порушена?

* A. Білковоутворююча

B. Глікогенутворююча

C. Утворення жовчі

D. Накопичення вітамінів

E. Дезінтоксикаційна.

390. У крові хворого виявлено зниження вмісту протромбіну. Про порушення якої функції печінки це свідчить?

* A. Білковоутворюючої

B. Глікогенутворюючої

C. Утворення жовчі

D. Накопичення вітамінів

E. Детоксикаційної.

391. На гістологічному препараті представлено паренхіматозний орган, який має кіркову та мозкову речовину. Кіркова утворена тяжами епітеліоцитів, між якими проходять кровоносні капіляри. Тяжі формують три зони. Мозкова речовина складається з хромафіноцитів і венозних синусоїдів. Який орган має дані морфологічні ознаки?

A. Тимус

B. Лімфатичний вузол

C. Щитовидна залоза

D. Нирки

* E. Наднирники.

392. Визначте, яка за будовою м'язова тканина постраждала при аномалії розвитку м'язової тканини мезенхімного походження, що було виявлено у новонародженого при обстеженні?

* А. Гладка

В. Серцева посмугована

С. Гладка та серцева посмугована

D. Скелетна посмугована

Е. Серцева посмугована та скелетна посмугована.

393. У чоловіка 34 років виявлено високу концентрацію соматостатину в крові.Підвищеною активністю яких клітин підшлункової залози це можна пояснити?

A. А-клітин

B. В-клітин

* C. D-клітин

D. D1-клітин

E. РР-клітин.

394. У жінки 25 років виявлено високу концентрацію вазоактивного поліпептиду в крові. За рахунок активності яких клітин підшлункової залози відбувається це підвищення?

A. А-клітин

B. В-клітин

C. D-клітин

* D. D1-клітин

E. РР-клітин.

395. В гістологічному препараті трубчастої кістки на місці зламу виявляються ознаки регенараторного процесу (мозоль). Яка тканина формує цю структуру?

A *Грубоволокниста кісткова

B Пухка сполучна

C Ретикулярна.

D Епітеліальна.

E Пластинчаста кісткова

396. До косметолога звернувся пацієнт з проханням позбавити його від татуювання на плечі. Яка речовина, що міститься в сполучній тканині, обмежує поширення барвника та робить можливим такий вид "живопису"?

A. Еластин

B. Гамма-глобулін

* C. Гіалуронова кислота

D. Фібронектин

E. Гепарин.

397. У препараті яєчника поряд з фолікулами різного порядку виявляються атретичні тіла і розвинуте жовте тіло. Якій стадії оваріально-ментруального циклу відповідає такий стан у яєчнику?

A *Передменструальна

B Менструальна

C Постменструальна

D Регенераторна

E Росту фолікула

398. Дійсний дифтеритичний круп виникає в результаті відкладання на справжніх голосових зв'язках фібринових плівок, міцно зв'язаних з епітелієм. Яким з означених нижче типів епiтелiю вистелена слизова оболонка цих голосових зв'язок?

A *Багатошаровим плоским незроговiлим

B Багатошаровим плоским зроговiлим

C Багаторядним призматичним вiйчастим

D Одношаровим плоским

E Одношаровим кубiчним

399. У кровi хворого виявлено низький рiвень альбумiнiв i фiбриногену. Зниження активностi яких органел гепатоцитiв печiнки з найбiльшою вiрогiдністю обумовлює це явище?

* A. Гранулярної ендоплазматичної сiтки

B. Агранулярної ендоплазматичної сiтки

C. Комплексу Гольджi

D. Лiзосом

E. Мiтохондрiй.

400. Хворий 45 рокiв госпiталiзований зi скаргами на бiль в шлунку. Гастроскопiя виявила наявнiсть невеликих за розмiром виразок в областi дна шлунку. Порушення функцiї яких клiтин стiнки шлунку стало причиною пошкодження слизової оболонки?

A. Ендокриноцитiв, шо виробляють соматостатин

B. Ендокриноцитів, що виробляють гастрин

* C. Клiтин покривного епiтелiю, що виробляють слизовий секрет

D. Ендокриноцитiв, що виробляють серотонiн

E. Головних екзокриноцитiв, шо виробляють пепсиноген.

401. При ендоскопічному дослідженні у хворого виявлено епітеліальну пухлину тонкої кишки. З якого епітелія утворилася ця пухлина?

A. Одношарового кубічного

B. Одношарового призматичного війчастого

* C. Одношарового призматичного з облямівкою

D. Одношарового призматичного залозистого

E. Багатошарового плоского незроговілого.

402. Хворому на хронiчний гастрит зроблена внутрiшньошлункова рН-метрiя, за допомогою якої встановлено зменьшення кислотностi шлункового соку. Функцiя яких клiтин знижена?

* A. Парiєтальних екзокриноцитів

B. Головних екзокриноцитів

C. Ендокриноцитів

D. Шийкових клiтин

E. Додаткових клiтин.

403. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину еритропоетичного ряду, якої ядро різко пікнотизовано, цитоплазма ацидофільна. Назвіть цю клітину.

А. Еритробласт

B. Базофільний проеритроцит

* C. Оксифільний проеритроцит

D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

404. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину, в цитоплазмі якої виявляється великодисперсна ацидофільна зернистість, ядро бобоподібної форми. Назвіть цю клітину.

А. Ерітробласт

B. Базофільний проерітроцит

C. Промоноцит

* D. Еозінофільний метамієлоцит

E. Нейтрофільний мета мієлоцит

405. У чоловіка 52 років виявлено високу концентрацію панкреатичного поліпептиду в крові. За рахунок активності яких клітин підшлункової залози відбувається це підвищення?

A. А-клітин

B. В-клітин

C. D-клітин

D. D1-клітин

* E. РР-клітин.

406. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину, яка в декілька разів перебільшує розміри навколишніх клітин. Ядро величезне, багатолопастне, в цитоплазмі визначається азурофільна зернистість. Назвіть цю клітину.

* А. Мегакаріоцит

B. Базофільний проеритроцит

C. Промоноцит

D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

407. Гостра респіраторна вірусна інфекція у хворого визвала низку патологічних змін, серед яких - пошкодження сарколеми. Які зміни відбудуться у стані м’яза?

A. Зниження швидкості регенерації

B. Гальмування росту м’яза

C. Зменшення товщіни м’язового волокна

* D. Порушення проведення імпульсів

E. Вірної відповіді нема.

408. Під час операції видалено частину стінки січового міхура. Який вид м`язової тканини при цьому пошкоджується?

А. Гладка м`язова тканина нейрального походження

B. Гладка м`язова тканина епідермального походження

* C. Гладка м`язова тканина мезенхімного походження

D. Поперечно-смугаста м`язова тканина

E. Немає правильної відповіді.

409. В області контакту нервового волокна та поперечно-посмугованого м`язового волокна скелетного м`язу посмугованість відсутня. З чим це пов`язано?

А. З відсутністю мітохондрій

* B. З відсутністю міофібрил

C. З відсутністю ядер

D. Зі зміною орієнтації компонентів Т-системи

E. З відсутністю саркоплазматичного ретикулума.

410. В експерименті було видалено скелетний м`яз , а потім за допомогою протеолітичних ферментів розділено на окремі фрагменти. Сукупність отриманих фрагментів помістили на місце дефекту. Через певний період часу був знову сформований м`яз. Завдяки чому відбулася регенерація?

A. За рахунок гіпертрофії міосимпласту