Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Захворювання органів дихання та їх профілактика

Зараження відбувається через повітря і пил мікроорганізмами, які затримуються слизовою оболонкою верхніх дихальних шляхів і виділяються з них разом зі слизом. Більшість мікроорганізмів при цьому знешкоджується. Частина з них, потрапивши в органи дихання, може спричинити різні захворювання: грип, ангіну, дифтерію тощо.

Грип. Причиною цього захворювання є віруси. Вони мікроскопічні і не мають клітинної будови. Віруси грипу містяться в слизовому виділенні (мокротинні) та слині хворих. Під час чхання й кашлю хворих людей мільйони невидимих для ока крапельок, в яких є віруси, потрапляють у повітря. Якщо вони проникають у дихальні органи здорової людини, вона може заразитися. Отже, грип належить до краплинних інфекцій. Його не слід вважати простим триденним нездужанням, він небезпечний своїми ускладненнями.

Туберкульоз. Збудник туберкульозу – туберкульозна паличка – найчастіше уражає легені. Вона може перебувати у видихуваному повітрі, крапельках харкотиння, на посуді, одягу, рушнику та інших предметах, якими користується хворий. Туберкульоз – не лише краплинна, але й пилова інфекція. Запобіганню захворюванням сприяють чистота та зелені насадження.

Вплив паління на органи дихання. У тютюновому димі, крім нікотину, міститься близько 200 речовин, надзвичайно шкідливих для організму, зокрема чадний газ, синильна кислота, бензпірен, сажа тощо. Під час паління ці речовини проникають у ротову порожнину, верхні дихальні шляхи, осідають на слизових оболонках і плівці легеневих пухирців, зі слиною потрапляють у шлунок.

Тютюновий дим подразнює слизову оболонку ротової та носової порожнин, дихальних шляхів та очей. Майже в усіх курців спостерігається запалення дихальних шляхів, що зумовлює надоїдливий кашель. Постійне запалення знижує захисні властивості слизової оболонки, бо фагоцити не можуть очистити легені від хвороботворних мікробів і шкідливих речовин, які потрапляють з тютюновим димом. Легені втрачають еластичність, зменшується їх життєва здатність та газообмін. Внаслідок цього постачання організму киснем зменшується. Відомо, що курці хворіють на рак легень у 60 – 70 разів частіше, ніж ті, що не палять. Паління щороку забирає тисячі життів у всіх країнах світу, воно стало серйозною проблемою. Але можна сподіватися, що здоровий глузд переважить, і більшість людей раз і назавжди відмовиться від поганої звички.

І. Дайте відповіді на питання:

  1. Яку функцію виконує слизова оболонка верхніх дихальних шляхів?

  2. Чим небезпечні віруси?

  3. Що таке грип, чим він небезпечний?

  4. Що є збудником туберкульозу?

  5. Чим небезпечне паління?

Завдання 17. Іменникові словосполучення перетворіть на прикметникові за зразком: будинок з каменю – кам’яний будинок:

Хор студентів, приїзд батька, канал для зрошування, посуд з дерева, звіт за рік, рада області, форма відмінка, мова слов’ян, захворювання нервів, сад з яблунь, напій з меду, розчин йоду, прут із сталі.

ЛЕКСИЧНА ТЕМА:

Травна система

ГРАМАТИЧНА ТЕМА:

Правопис складних слів. Правопис дієприкметників, дієприслівників

Актуальність теми. Знання цієї теми сприятиме розширенню словникового запасу, поповненню його загальновживаною лексикою та анатомічною термінологією, що стосується травної системи. Її знання забезпечить виходи в різні тематично спрямовані види мовленнєвої діяльності: усне монологічне та діалогічне мовлення, а також інтерпретування одержаної інформації в різних видах письмового висловлювання.

Загальна мета. Вміти використовувати засвоєну гастроентерологічну лексику в різних видах мовленнєвої діяльності, вміти читати спеціальний медичний текст з повним охопленням та розумінням змісту та подальшим відтворенням інформації на репродуктивному та продуктивному рівнях.

Конкретні цілі:

  1. Вміти правильно писати складні іменники та прикметники.

  2. Удосконалювати навички адекватного перекладу речень з дієприкметниковими й дієприслівниковими зворотами.

  3. Формувати навички адекватного перекладу текстів, присвячених травній системі людини.

  4. Вміти створювати лексико-граматичні конструкції з правильним добором слів.

Соседние файлы в предмете Українська мова