Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

радиолгия

.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
711.83 Кб
Скачать

Вінницький національний медичний університет ім. М.І.Пирогова

Кафедра променевої діагностики

Зав. кафедрою: д.мед.н. Костюк О.Г.

Викладач: доц. Коваленко Т.П.

План променевого обстеження хворого з діагнозом: «Гепатоцелюлярний рак правої долі печінки з метастазами в поза очеревинні лімфатичні вузли»

Виконав студент 3 курсу 4-а групи

Мед. факультету №1

Луговий А.С.

Вінниця 2015

План променевого обстеження

Дослідження печінки:

1.УЗД

2.Доплерографія

3.Селективна ангіографія

4.КТ

5.МРТ

6.Сцинтіграфія

7.ПЕТ

Дослідження поза очеревинних лімфатичних вузлів:

1.УЗД

2.ПЕТ

УЗД

Спостерігається гіпоехогене утворення дифузно неоднорідної ехоструктури, з нечіткими контурами оточених гіпоехогенним ободком. Судинні структури не простежуються.

Доплерографія

Солітарні вогнища різної ехогенності з підвищенним кровотоком у периферичних відділах пухлини. Спостерігаємо що утворення добре васкуляризовано.

Селективна ангіографія

У правій долі печінки спостерігається крупне гіперваскулярне новоутворення. У вузлах гепатоцелюлярної пухлини спостерігається хаотично розташовані, малого калібру артерії з нерівномірним просвітом. В деяких випадках спостерігається розширення печінкових артерій. Також спостерігаються порожнини неправильної форми – «кров’яні озера», що складаються з спотворенних судин (неоангіогенез).

Компютерна томографія

Аксіальні компютерні томограми до (а) і після (б-г) внутрішньовенного контрастування.

Печінка зменшена в розмірах, структура її неоднорідна, контури мілкофестончяті. Ворітня вена і її гілки розширені. В просторі очеревини спостерігається значна кількість рідини. В правій долі печінки спостерігається округле утворення з чіткими контурами зниженої густини, яке неоднорідно накопичує контрастну речовину.

МРТ

а – Т2-ВИ; б – Т1-ВИ з приміненням методики жироподавлення; в – артеріальна фаза; г – венозна фаза; д – фаза судинної рівноваги; е – гепатобіліарна фаза

В правій долі печінки спостерігається крупне об’ємне новоутворення з нерівними контурами і неоднорідної структури, яке характеризується переважно ізогіперінтенсивним МР-сигналом на Т2-ВИ і ізогіпоінтенсивним на Т1-ВИ. Після внутрішньовенного введення контрастної речовини відмічається нерівномірне накопиченя її тканиною пухлини з піком в артеріальну фазу сканування і швидким вимиванням препарату в венозну вазу. На МР-томограмах в гепатобіліарную фазу відмічається знижене накопичення контрасту новоутворенням

Сцинтіграфія

На сцинтіграфії перивана пухлина печінки визначеється у вигляді вогнища гіперіксації радіо фармпрепарату (Tc99) з нерівними краями.

ПЕТ

На позитроно-емісійній томограмі визначається утворенням з підвищенним рівнем метаболізму 18f-ФДГ глюкози , що зумовлене підвищеною активністю захоплення глюкози пухлинними клітинами.

Дослідження поза

очеревинних лімфатичних вузлів

УЗД

В поза очеревинному просторі спостерігаються гіпоехогенні утворення округлої форми розміром приблизно 10-45 мм, це метастатичне ураження поза очеревинних лімфатичних вузлів.

ПЕТ

На ПЕТ спостерігаються метастатичні ураження поза очеревинних лімфатичних вузлів.

Список використаної літератури

1.Цироз печінки і його ускладнення: монографія/ О.Я.Бабак, Е.В.Колеснікова.-Київ: Видавництво «Здоров’я України», 2011

2.Хронічна HCV-інфекція: монографія/ С.В.Федорченко.-Київ: «Медицина», 2010

3.Первичный и метастатический рак печени: учебное пособие/ Р.К.Тащиев.-Донецк: Издатель Заславский А.Ю., 2008

4.Руководство по гастроэнтерологии: руководство/ ред.: Ф.И.Комаров, С.И.Рапопорт.-Москва.:Медицинское информационное агенство, 2010

5.Вірусні гепатити і рак печінки: монографія/ М.А.Андрейчин: Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я.Горбачевського.- Тернопіль: Укрмедкнига, 2010

6.Лучевая диагностика заболеваний печени: руководство/ Г.Е.Труфанов, С.С.Багненко, С.Д.Рудь.-СПб.: ЭЛБИ-СПб, 2011

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]