Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретико-мет основи УО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
171.52 Кб
Скачать

ПОЛТАВСЬКИЙ КООПЕРАТИВНИЙ ІНСТИТУТ

Міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації

і перепідготовки спеціалістів

Кафедра бухгалтерського обліку та аудиту

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ

УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ

Текст лекції з дисципліни “Управлінський облік»

для студентів спеціальностей 7.050106 “Облік і аудит”,

7.050104 “Фінанси”

та з дисципліни “Бухгалтерський облік в управлінні підприємством” для студентів-магістрів спеціальності 8.050104 “Фінанси”

Підлягає поверненню до інституту

Примірник № ____

Полтава – 2000 р.

Теоретико- методологічні основи управлінського обліку.

Текст лекцій з дисципліни “Управлінський облік” для студентів спеціальності 7050106 “Облік і аудит”

Автор: Карпенко О.В., кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту Полтавського кооперативного інституту

Рецензенти: Кужельний М.В., доктор економічних наук, професор, зав.кафедри бухгалтерського обліку в промисловості Київського Національного економічного університету;

Верига Ю.А., кандидат економічних наук, професор, зав.кафедри бухгалтерського обліку та аудиту Полтавського кооперативного інституту

Текст лекцій розглянуто і схвалено на засіданні кафедри бухгалтерського обліку та аудиту Полтавського кооперативного інституту, протокол № 4 від 23.10.2000р.

Рекомендовано до видання і використання в навчальному процесі Вченою радою Полтавського кооперативного інституту від __________ 2000 р.

Протокол №_____

ЗМІСТ

  1. Управлінський облік як специфічна галузь економічних знань, складова частина інформаційної системи 4

  2. Світовий розвиток управлінського обліку 8

  3. Мета управлінського обліку, його сутність та функції 12

  4. Взаємозв’язок фінансового та управлінського обліку 16

  5. Предмет, об’єкти та метод управлінського обліку 18

  6. Чому і кому необхідно мати знання з управлінського обліку? 20

  1. Управлінський облік як специфічна галузь економічних знань, складова частина інформаційної системи

Освіта і виховання відіграють велику роль у культурі суспільства, так як вони безпосередньо впливають на мислення і поведінку людини. Як відомо, суспільство може досягти економічного розвитку лише якщо у ньому пануватиме економічна культура, яка створюється економічною поведінкою його членів. Економічна поведінка є сукупністю понять мотивація, спрямованої на покращення власного добробуту, мислення, що відтворює суспільні економічні зв’язки та відносини та вчинки, які базуються на спеціальних знаннях і вміннях. Саме економічна освіта забезпечує основу економічної поведінки – економічні знання. За кордоном в межах єдиної специфічної галузі прикладної економіки виділяють фінансовий та управлінський облік вже не перше десятиріччя.

В навчальних планах вищих закладів освіти Росії управлінський облік почали включати з 1997, Білорусії та України.

Управлінський облік – це така галузь знань, яка необхідна усякому, хто займається бізнесом. Це дисципліна, яка забезпечує знаннями цей механізм ефективного управління ресурсами підприємства, гармонізує раніше надбані знання з інших дисциплін економічного профілю, розширює професійний кругозір. Поява в навчальних планах у ряді професійно-орієнтованих дисциплін пов’язана з переосмисленням ролі бухгалтера-аналітика на підприємстві, який володіє комерційною таємницею.

Розгляньте уважно рис.1.

У інформаційному середовищі на кожного менеджера тисне значний інформаційний потік (--------). Для їх узгодженої роботи, націленої на реалізацію конкретних завдань, поставлених адміністрацією та засновниками, необхідна лише “корисна” інформація, підготовлена бухгалтером-аналітиком. (--------)

Рис.1. Місце бухгалтера-аналітика в інформаційному середовищі

Інформаційний потік зростає синхронно з удосконаленням ринкових відносин, але основна його структура залишається незмінною і включає види, показані на рис.2.

Рис.2. Види економічної інформації.

Кожний вид економічної інформації відображає виробничо-господарську діяльність підприємства зі свого боку.

Так, планова інформація забезпечує даними для вибору дій у майбутньому. Ії основою є техніко-економічне та оперативно-виробниче планування діяльності структурних підрозділів та підприємства загалом. Важливою частиною техніко-економічного планування є складання кошторисів за відповідними об’єктами планування (продукт, витрати на виробництво) та періодами з метою координації планів структурних підрозділів. У зарубіжних фірмах їх називають бюджетами. Оперативно-виробниче планування полягає і уточненні та деталізації, конкретизації окремих показників виробничої програми підприємства на більш короткі проміжки часу у відповідності до нормативів.

Нормативно-довідкова інформація необхідна для комунікації між усіма видами економічної інформації. Ії зміст залежить від зовнішніх та внутрішніх чинників, пов’язаних зі специфікою діяльності підприємства (типу, юридичної форми, галузі діяльності, розмірів тощо).

Облікова інформація формується у системі збору, оцінки та відображення економічно важливих даних, які характеризують минулі та майбутні періоди діяльності підприємства, його відносини з зовнішнім середовищем у відповідний період. Отже система обліку і звітності включає стадії збору, вимірювання та оцінки первинних даних, реєстрації та обробки для оперативного управління, накопичення та групування даних за потоками відповідно до певних принципів організації синтетичного та аналітичного обліку і складання внутрішньої та зовнішньої звітності. Система обліку і звітності на підприємстві повинна бути ефективною з точки зору завдань, які стоять перед ним та витрат на її організацію.

У процесі управління виникає потреба в оперативній інформації. Яка інформація цікавить щодня майстра виробничого цеху? Завідуючого складом? Керівника підприємства? Податкового інспектора, який завітав на підприємство? Звичайно, що не однакова, бо в кожного з них своя мета. Так, якщо зав.складом повинен знати скільки та яких запасів він має у залишку, то керівника цікавить ступінь задоволення вимог завідувача складом щодо поповнення запасів, а податкового інспектора – чи правильно відображена в обліку сума податку на додану вартість стосовно цих же запасів.

Фінансовий облік забезпечує інформацією як зовнішніх, так і внутрішніх користувачів. Між тим внутрішніх користувачів цікавить не весь громіздкий потік інформації, а лише “корисна” її частина. Під “корисною” необхідно розуміти облікову інформацію, спеціально підготовлену для керівників різних рівнів управління з метою планування, контролю та прийняття рішень. Крім того, зауважимо, що менеджерами використовується як деталізована, так і узагальнена інформація, їх цікавлять ті ділянки діяльності, де є відхилення від запланованого. Тому управлінський облік має на меті загострити увагу менеджерів підприємства у ключових сферах діяльності, допомогти їм у прийнятті фінансових рішень.

Звичайно, що лише даних обліку для такої мети замало. Так, керівникові підприємства необхідна інформація про технологію виробництва, ціни, сировину, ситуацію на ринку, потреби покупців, стан попиту тощо.

Управлінський облік базується приблизно на тих же принципах, що і фінансовий. Саме це сприяє найбільш повному використанню даних бухгалтерського балансу, звітності про фінансові результати для аналізу коефіцієнтів, які характеризують діяльність підприємства в прийнятті рішень. В управлінському обліку здійснюється порівняння з минулим періодом та заздалегідь складеними кошторисами (внутрішніми бюджетами).

В основі управлінського обліку є дві науки: економіка, пов’язана з використанням обмежених ресурсів, та наука, яка вивчає поведінку людей.

Отже управлінський облік дозволяє вирішити чотири проблеми, які охоплюють різні періоди часу, наприклад:

Проблеми обліку

Період

Питання, які можна з’ясувати

1. Облік заборгованості

Минуле

Чи повинно підприємство встановлювати нижчі ціни, якщо працює не на повну потужність?

2. Контроль

Минуле, сучасне

Чи відповідають фактичні результати розробленим кошторисам, гнучким змінам?

Які можливі коригування для досягнення стратегічної мети підприємства?

3. Прийняття рішень

Сучасне

Чи збільшити обсяг виробництва продукції, яка має високий рівень рентабельності?

Як зміни в асортименті продукції вплинуть на прибуток?

Купити комп’ютер, чи взяти в оренду?

4. Планування

Майбутній

Як координувати різні напрями діяльності підприємства?

Як узгодити діяльність окремих підрозділів?

Які існують обмежувальні чинники?

РЕЗЮМЕ:

Економічного розвитку держава може досягти за умови панування економічної культури в основі якої лежать економічна поведінка, економічне мислення та знання. Значну частину таких знань надає управлінський облік. В інформаційному середовищі він посідає значне місце і тому є його важливою складовою частиною , яка забезпечує менеджерів “корисною” інформацію.