Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ТПСіК.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
147.05 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Перерахуйте характеристики якості ПЗ згідно стандарту ISO9126.

2. Назвіть категорій метрик та перерахуйте характеристики до яких вони застосовуються.

3. Перерахуйте характеристики якості ПЗ при використанні.

Лабораторна робота №2

Тема роботи: Застосування метрик і моделей якості

Мета роботи: навчитися проводити оцінку якості ПЗ використовуючи різні показники якості.

Література: http://www.vashdom.ru/gost/28195-89/

http://tdocs.su/17369

http://tdocs.su/18288

Теоретичні відомості

Всі програми за характером використання та категоріям користувачів можна розділити на два класи - утилітарні програми і програмні продукти (вироби).

Утилітарні програми («програми для себе») призначені для задоволення потреб їхніх розробників. Найчастіше утилітарні програми виконують роль сервісу в технології обробки даних або є програмами вирішення функціональних завдань, не призначених для широкого розповсюдження.

Програмні продукти (вироби) призначені для задоволення потреб користувачів, широкого розповсюдження та продажу.

Існують й інші варіанти легального розповсюдження програмних продуктів:

- Freeware - безкоштовні програми, вільно поширювані, підтримуються самим користувачем, який може вносити до них необхідні зміни;

- Shareware - некомерційні (умовно-безкоштовні) програми, які можуть використовуватися, як правило, безкоштовно.

Ряд виробників використовує ОЕМ - програми (Original Equipment Manufacturer), тобто вбудовані програми, що встановлюються на комп'ютери або поставляються разом з обчислювальною технікою.

Програмні продукти (ПП) можуть створюватися як:

- Індивідуальна розробка під замовлення;

- Розробка для масового поширення серед користувачів.

Основними характеристиками програм є:

• алгоритмічна складність (логіка алгоритмів обробки інформації);

• склад і глибина опрацювання реалізованих функцій обробки;

• повнота і системність функцій обробки;

• обсяг файлів програм;

• вимоги до операційної системи і технічних засобів обробки з боку програмного засобу;

• обсяг дискової пам'яті;

• розмір оперативної пам'яті для запуску програм;

• тип процесора;

• версія операційної системи;

• наявність обчислювальної мережі та ін..

Програмні продукти мають різноманіття показників якості, які відображають різні аспекти.

Основна характеристика програмного продукту - це його загальна корисність, яка включає в себе портативність, вихідну корисність і зручність експлуатації.

Портативність ПП означає їх незалежність від технічного комплексу системи обробки даних, операційного середовища, мережевої технології обробки даних, специфіки предметної області і т.п. Портативний (багатоплатформенний) програмний продукт може бути встановлений на різних моделях комп'ютерів і операційних систем, без обмежень на його експлуатацію в умовах обчислювальної мережі.

Вихідна корисність характеризується наступними показниками:

- Надійність;

- Ефективність;

- Облік людського фактора;

Надійність роботи ПП визначається беззбійністю і стійкістю в роботі програм, точністю виконання запропонованих функцій обробки, можливістю діагностики помилок, що виникають в процесі роботи програм.

Ефективність ПП оцінюється як з позицій прямого його призначення - вимог користувача, так і з точки зору витрат обчислювальних ресурсів, необхідних для його експлуатації. Витрата обчислювальних ресурсів оцінюється через обсяг зовнішньої пам'яті для розміщення програм і об'єм оперативної пам'яті для запуску програм.

Облік людського фактора означає забезпечення дружнього інтерфейсу для роботи кінцевого користувача, наявність котекстно-залежної підказки або навчальної системи у складі програмного засобу, хорошою документацією для освоєння і використання, закладених в програмному засобі функціональних можливостей, аналіз і діагностику виниклих помилок та ін..

Зручність експлуатації включає наступні показники якості:

- Модифікованості;

- Комунікативність.

Модифікованість ПП означає здатність до внесення змін, наприклад розширення функцій обробки, перехід на іншу технічну базу обробки і т.п.

Комунікативність ПП заснована на максимально можливій їх інтеграції з іншими програмами, забезпеченні обміну даними в загальних форматах представлення (експорт / імпорт баз даних, впровадження або зв'язування об'єктів обробки та ін.)

Природно, що в умовах існування ринку програмних продуктів важливими характеристиками є: вартість; кількість продажів; тривалість продажів (час знаходження на ринку); популярність фірми-розробника і програми; наявність програмних продуктів аналогічного призначення.

Для оцінки якості програмного засобу (ПЗ) використовуються різні способи одержання інформації про нього:

- Вимірювальний - ґрунтується на отриманні інформації про властивості та характеристики ПЗ з використанням інструментальних засобів (наприклад, обсяг ПЗ);

- Реєстраційний - отримання інформації під час випробувань або функціонування ПС, коли реєструється і підраховуються певні події (число збоїв і відмов і ін.);

- Органолептичний - аналіз сприйняття органів чуття, службовець для визначення таких показників як зручність застосування ПС, його ефективність і ін.;

- Розрахунковий - на ранніх етапах розробки застосуються теоретичні та емпіричні залежності, статистичні дані, що накопичуються при випробуваннях, експлуатації та супроводі ПС;

- Експертний - рекомендований до застосування при визначенні показників наочності, повноти і доступності програмної документації, легкості освоєння, структурності;

- Соціологічні - засновані на обробці спеціальних анкет-опитувальників.

Якість ПЗ визначається шляхом порівняння отриманих розрахункових значень показників з відповідними базовими значеннями показників існуючого аналога або розрахункового ПЗ, прийнятого за еталонний зразок.

Значення базових показників ПЗ повинні відповідати значенням показників, що відображають сучасний рівень якості і прогнозований рівень. В якості аналогів вибираються реально існуючі ПЗ того ж функціонального значення, що і порівняльне, з такими ж основними параметрами, подібної структури і застосовуються в тих же умовах експлуатації.