Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
114
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
91.58 Кб
Скачать

3. Піроліз деревини

Піроліз . Процес нагрівання і розкладу деревини в закритих ретортах без доступу повітря.

У реторту завантажують деревину для термічного розкладу і нагрівають до 450-550 °С. Регулюється температура за допомогою пірометра. До реторти приєднаний патрубок для відводу парогазів і подальшого відокремлення газу від рідини.

Етапи: - сушіння до 150 °С (виділяється вода), в діапазоні 130-150 °С розкладаються геміцелюлози і в конденсаті з'являється частка продуктів розкладу;

- суха перегонка (піроліз) 150-350 °С; у дистиляті з'являється цілий ряд органічних продуктів і виділяються гази. В цій стадії бурхливо виділяється теплота в процесі розкладу деревини (275-285 °С).

- стадія прожарювання (350-400 °С) - із деревного вугілля виділяються до 27% смоли і велика кількість неконденсованих газів.

Утворюється: деревне вугілля -30%; рідкий продукт (жижка) - 50% і гази -20%.

Деревне вугілля усіх порід має однаковий склад органічної маси, %:

вуглецю - 82,5;

водню - 4;

кисню з невеликою домішкою азоту - 13,5.

Домішки золи становлять - 2,5-3,5%. Теплотворна здатність деревного вугілля в 2 рази вища від деревини (до 39 кДж·кг-1). Використовується в металургії для виплавки кольорових металів і феросплавів, для очищення цукру, виготовлення електродів, у медицині тощо.

Рідкий дистилят - сирий деревний оцет. В кислотній групі переважає оцтова кислота (75-80%) і метиловий спирт. В осаді рідкого дистиляту є смоли. Із рідкої смоли отримують антисептик креозот, феноли для виготовлення пластмас, антиокислювач бензину тощо.

Гази використовують у замкнутому циклі піролізу для підігріву сухоперегонних реторт.

4. Використання деревної зелені

В живих клітинах, особливо в листях (хвої) є багато біологічно активних речовин: вітамінів, хлорофілу, каротину, ферментів, мікроелементів, фітонцидів тощо. У хвої вітаміну С (аскорбінової к-ти) у 6 разів більше ніж в лимонах .

Лісозаготівельні підприємства виготовляють вітамінне борошно, яке додають до кормів тварин і птахів.

Детальна переробка хвойної зелені дозволяє виготовляти хлорофілокаратинову пасту (мило, зубні пасти, шампуні тощо; також ліки від опіків, кровоутворююче).

В хвойній зелені містяться ефірні олії - ялицеве.

Пресування листя та хвої - натуральний сік - парфумерія, харчова промисловість (безалкогольні напої, мармелад).

Соседние файлы в папке ДЕРЕВ ТД МОДУЛЬ 2