Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Україна

Донецька область

МАРІУПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

Н А К А З

від________________ № ____

м. Маріуполь

Про організацію роботи

психологічної служби

міста у 2012-2013 н. р.

Відповідно до Положення про психологічну службу системи освіти України (наказ Міністерства освіти України від 02.07.2009 № 616), з метою психологічного забезпечення та підвищення ефективності педагогічного процесу, захисту психічного здоров’я і соціального благополуччя всіх його учасників,

НАКАЗУЮ:

1. Керівникам дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчально-виховних закладів:

1.1. Запланувати заходи згідно основних завдань психологічної служби міста.

1.1.1. Практичним психологам:

  • Проводити психологічне обстеження дітей та підлітків, їхніх груп та колективів, здійснювати моніторинг змісту й умов індивідуального розвитку дітей та учнівської молоді, визначати причини, що ускладнюють їх розвиток та навчання.

  • Здійснювати корекційно-розвивальні заходи з метою усунення відхилень у психофізичному та індивідуальному розвитку і поведінці, схильності до залежностей та правопорушень, подолання різних форм девіантної поведінки, формування соціально корисної життєвої перспективи.

  • Брати участь у профілактичній роботі з подолання явищ жорстокості, насильства, злочинності, правопорушень, вживання алкогольних та наркотичних речовин, попередження поширення ВІЛ/СНІДу та хвороб, що передаються статевим шляхом, бродяжництва, безпритульності, незаконних форм дитячої праці тощо.

  • Надавати психолого-педагогічну допомогу дітям, підліткам, молоді, які перебувають у кризовій ситуації (постраждали від соціальних, техногенних, природних катастроф, перенесли тяжкі хвороби, стреси, переселення, зазнали насильства, підпали під вплив псевдорелигійних культів, які з тих чи інших причин не відвідують школу, тощо), з метою адаптації до умов навчання і життєдіяльності.

  • Надавати консультативно-методичну допомогу всім учасникам навчально-виховного процесу.

  • Впроваджувати розвивальні, корекційні програми з урахуванням індивідуальних, статевих, вікових особливостей різних категорій дітей.

  • Формувати психологічну культуру вихованців, учнів, педагогів, батьків з питань психології, її практичного використання в організації навчально-виховного процесу.

  • Підвищувати власну психологічну й професійну компетентність, безперервну освіту й самовдосконалення, опановувати інноваційні методи і технології.

1.1.2. Соціальним педагогам:

- Здійснювати вивчення та оцінювання діяльності і розвитку учнів класу чи групи, шкільного колективу в цілому. Досліджувати спрямованість впливу мікро середовища, особливостей сім’ї та сімейного виховання, позитивного виховного потенціалу, соціального оточення та джерела негативного впливу на учнів.

  • Прогнозувати на основі спостережень та досліджень посилення негативних чи позитивних сторін соціальної ситуації, що впливає на розвиток особистості учня, та результатів навчально-виховного процесу з урахуванням найважливіших факторів становлення індивідуальності.

  • Сприяти участі вихованців у науковій, технічній, художній творчості, спортивній, суспільно-корисній діяльності, виявленню задатків, обдарувань, розкриттю здібностей, талантів, дбати про професійне самовизначення та соціальну адаптацію учнівської молоді.

  • Залучати до культурно-освітньої, профілактично-виховної, спортивно-оздоровчої, творчої роботи різні установи, громадські організації, творчі спілки, окремих громадян.

  • Здійснювати контроль та подолання особистісних, міжособистісних, внутрішньо сімейних конфліктів, надавати потрібну консультативну психолого-педагогічну допомогу дітям і підліткам, групам соціального ризику, дітям, які потребують піклування чи перебувають у складних життєвих обставинах.

  • Сприяти захисту прав вихованців, учнів, та представлення їхніх інтересів у службі у справах дітей, у правоохоронних та судових органах.

  • Здійснювати соціально-педагогічний супровід навчально-виховного процесу, патронаж соціально незахищених категорій учнів.

  • Підвищувати власну соціально-психологічну і професійну компетентність, безперервну освіту і самовдосконалення, опанувати інноваційні методи і технології.

1.2. Контролювати ведення ділової документації, яка повинна бути пронумерована, прошнурована та завірена печаткою навчального закладу:

- журнал щоденного обліку роботи

- журнал корекційно-відновлювальної та розвивальної роботи

- журнал протоколів індивідуальних консультацій

- журнал психологічного аналізу уроків (занять)

1.3. Надавати інформаційно-аналітичні матеріали, ділову документацію та планування у МЦПП згідно циклограми (додаток 1).

1.4. Запровадити з 1 вересня 2012 року проведення у навчальних закладах «годин психолога». Годину передбачити у плані роботи навчального закладу в частині позакласної роботи 1 раз на місяць для кожної групи/класу.

1.5. Передбачити у загально-шкільному плані на канікули заходи практичного психолога та соціального педагога щодо формування навичок здорового способу життя та профілактики негативних явищ в учнівському середовищі (додаток 2).

1.6. Запланувати проведення «Тижня психології» 15-19.04.2013.

1.7. Забезпечити підготовку та участь старшокласників у олімпіаді з педагогіки та психології і написання робіт на МАН.

1.8. Сприяти участі фахівців психологічної служби у міському конкурсі «Кращій практичний психолог, соціальний педагог».

1.9. Залучати практичних психологів до підготовки друкованих матеріалів з психологічної просвіти дітей, батьків та педагогів.

1.10. Розглянути можливість здійснення підписки фахових видань (додаток 3)

1.11. Взяти під контроль своєчасне підвищення кваліфікації та проходження атестації практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів згідно з Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників (наказ МОН від 06.10.2010 № 930 зі змінами наказ МОНмолодьспорту №1473 від 20.12.2011).

1.12. Забезпечити участь фахівців психологічної служби у навчально-методичних заходах, роботі міських методичних об’єднань, школі молодого фахівця, творчих та навчальних групах МЦПП.

1.13. Особливу увагу приділяти формуванню в учнів толерантного ставлення до дітей з особливими потребами та підготовку до взаємодії з ними в рамках розбудови системи інклюзивної освіти та необхідності психологічного супроводу.

1.14. Проводити психологічну роботу з батьками для формування відповідального батьківства, усвідомлення своєї ролі у розвитку та становленні особистості дитини в рамках вдосконалення роботи з дітьми трудових мігрантів та профілактики торгівлі дітьми.

1.15. Посилити роботу з профілактики насильства в освітньому середовищі.

2. Міському Центру практичної психології і соціальної роботи (Козлова):

2.1. Проводити організаційні та навчально-методичні заходи.

2.2. Здійснювати контроль за організацією роботи практичних психологів та соціальних педагогів навчально-виховних закладів згідно плану роботи.

3. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника управління – начальника відділу виховної роботи та позашкільної освіти управління освіти міської ради Міщенко О.Г.

Начальник управління З.В.Дмитрієва

Надіслати: до справи, відділ ВРтаПО, МЦПП, сайт

Козлова 333445

Додаток 1