Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сиволап Л.А. / Сиволап Л.П-1 / пример реферата.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Висновки

В результаті проведеного дослідження виявлено, що управління інноваційною діяльністю набуває особливого значення в сучасному житті, роблячи значний вплив на стратегію, цілі і методи управління підприємствами. В загальному вигляді інноваційна діяльність являє собою процес, направлений на реалізацію результатів закінчених наукових досліджень і розробок або інших науково-технічних досягнень в новому або вдосконаленому продукті, що продається на ринку, в новому або вдосконаленому технологічному процесі, що використовується в практичній діяльності, а також пов'язані з цим додаткові дослідження і розробки. Таким чином, інноваційна діяльність створює не тільки майбутній облік підприємства, визначаючи його технології, продукти, потенційних споживачів, оточення, але і основу його конкурентної позиції, а значить, і стратегічні позиції на ринку.

Змістом інноваційної діяльності підприємства є розробка і вихід на ринок нових товарів, розробка і впровадження нових технологій, створення і застосування нових знань. Таким чином, інноваційна діяльність підприємства направлена на пошук і реалізацію інновацій з метою розширення асортименту і підвищення якості продукції, вдосконалення технології і організації виробництва. Інноваційна діяльність передбачає виявлення проблем підприємства, здійснення інноваційного процесу, безпосередньо організацію інноваційної діяльності.

Інноваційна діяльність для економіки підприємства: є чинником конкурентоспроможності продукції; забезпечує ефективність використання виробничих ресурсів; підвищує ступінь адаптивності підприємства до умов зовнішнього середовища, що змінюються; розширює можливості підприємства по виходу на зовнішні ринки продукції; створює передумови для довгострокової стабільності.

Реалізація позначених можливостей припускає створення ефективних систем управління інноваційною діяльністю підприємства.

Розвиток інноваційної діяльності вітчизняних підприємств надзвичайно ускладнений непристосованістю колишньої системи управління інноваціями до нових, ринкових умов господарювання.

Отже, для підвищення ефективності інноваційної діяльності, для впорядкування і її системної організації, поглиблення обґрунтованості і аналітичної підготовки схвалюваних рішень, оптимізації складу вживаних технологій, вдосконалення методів і форм обліку в інноваційній діяльності необхідна наявність цілої системи управління інноваційною діяльністю.

Таким чином, ефективне управління інноваційною діяльністю підприємства означає перехід на новий, досконаліший спосіб організації його діяльності, що забезпечує зростання виробничих можливостей та є показником інноваційного розвитку підприємства.

Список використаних джерел

1.Аникеев С.І, Методика розробки плану інноваціі. / С.І. Аникеев - М.: Фолиум, 2006,-173с.

2.Баркан Д.І. Інноваціі для всіх. / Д.І. Баркан - Л.: Культінформпресс, 2009.-341c.

3.Вачевській М.В. Інновації для підприємства. / Вачевській М.В, долішній MI, Скотний С.Г-К. Стрий: Просвіта, 2008.-54с.

4.Герасимчук В.Г. Інноваційна діяльність: теорія і практика. / Герасимчук В.Г. - К.: Вища шк., 2004,-72c.

5.Голубков Е.П. Інновація: вибір найкращого рішення. / Голубков Е.П. - М.: Економіка, 2006,-134c.

7.Гордин В.Е. Соціальний маркетинг. / Гордин В.Е. - Л..: СПбГУЕФ, 2003.-201с.

8.Євдокимов Ф.І.Азбука нововведень. /. Євдокимов Ф.І., Гавва В.М. - Донецьк: Сталкер, 2008.-32c.

9.Ильенкова Н.Д. Нововведення : аналіз і управління / Ильенкова Н.Д.. - М.: Фінанси і статистика, 2007.-321c.

10.Ковальов А.І.. Управління інноваційним ризиком:. / Ковальов А.І. Войленко В.В. - М.: Центр економіки і маркетингу, 2007.-169c.

11.Котлер Ф.Інноваційний менеджмент. / Котлер Ф - СПб.: Пітер Ком, 2008.-45c.

12.Крилов І.В.Менеджмент та маркетинг інновацій. / Крилов І.В. - М.: Центр, 2007.-137c

13.Куденко Н.В. Стратегічний маркетинг. / Куденко Н.В. - К.: КНЕУ, 2008.-184c.

14.Мозговий О.М. Інноваційна діяльність на підприємстві як об'єкт управління. / Мозговий О.М. - К.: КДЕУ, 2005.-134c

15.Пєшкова Е.П. Інноваційна діяльність підприємства та економічна оцінка інноваційних процесів. / Пєшкова Е.П. - М.: 2007.-234c.

16.Прауд В.Р.Інновації / Прауд В.Р., Білий О.Б. - К.: Вища шк., 2004.-214c.

17.Старостіна А.О. Економіка підприємства. / Старостіна А.О., Черваньов Д.М., Зозуля О.В. - К., 2002.-148c.

18.Циганкова Т.М. Інноваційний менеджмент / Циганкова Т.М.. - К.: КНЕУ, 2008.-271c.